1. Home
  2. Vesti
  3. Raste tražnja za Aurusovim vozilima uprkos žalbama prvih kupaca
Raste tražnja za Aurusovim vozilima uprkos žalbama prvih kupaca
1

Raste tražnja za Aurusovim vozilima uprkos žalbama prvih kupaca

3.84K
1
Podelite sa prijateljima:

Svi smo upoznati sa zlosrećnim razvojem situacije u Ukrajini i posledičnim sankcijama koje su uvedene od strane moćnih zemalja protiv Rusije. Izgleda da one nisu od uticaja na novoosnovanu marku Aurus, s obzirom na činjenicu da iz ruske kompanije tvrde da nije došlo do izmene proizvodnih planova.

Ruski brend Aurus, pod kojim se proizvode skupoceni automobili, objavio je podatak da je došlo do rasta tražnje za vozilima ovog brenda, uprkos sankcijama. Ipak, kompanija se suočava s problemima u lancima nabavke i ostalim logističkim oblastima, ali sa istim mukama se suočavaju i ostali proizvođači automobila. Problemi nisu tako veliki, čim iz kompanije Aurus tvrde da nisu od odraza na planiranu proizvodnju, što i ne čudi s obzirom na male serije vozila ove marke i njihovu visoku startnu cenu. Podsetićemo da je uvodna cena za sedan Senat na nivou od 190 hiljada evra (prema trenutnom kursu ruske rublje).

Samo su dva Aurusova modela dostupna na sajtu Aurusa, i to su pomenuti sedan Senat, kako u civilnom izvođenju, tako i kao blindirani automobil prema standardima BR5, dok je drugi model u vidu limuzine Senat. Kompanija nudi i kabriolete za individue, dok se minibusevi Arsenal nalaze samo u floti Savezne službe bezbednosti i Ministarstva odbrane Rusije. Lansiranje krosovera Komandant je odlagano više puta, dok zadnje informacije nameću da verujemo da se s proizvodnjom počinje krajem 2022. godine.

Sva vozila Aurusa su izvedena na istoj modularnoj arhitekturi EMP i opremljena su hibridnim pogonskim sklopom čiju osnovu čine V8 motor zapremine 4,4 litra uz nadgradju baterijom visokog napona i električnog agregata s dodatne 62 konjske snage. Ukupna moć sistema iznosi 598 konjskih snaga uz 880 Nm najvišeg obrtnog momenta. Ubrzane od nule do 100 km/h se odvija za oko 6 sekundi kod konvencionalnog sedana, dok je maksimalna brzina ograničena na oko 250 km/h. Menjačka kutija je devetostepena automatska i proizveo je entitet KATE, dok je pogon integralni.

Na pitanje da li Aurus može biti smatran ruskim proizvodnom, Adil Širinov, s mesta generalnog direktora kompanije kaže: “Sama inženjerska ideja koja je ugrađena u Aurus je ruska i morali bismo biti ponosni na tu činjenicu.”

Istovremeno, prvi kupci koji su dobili svoje primerke Aurusa su iskazali nezadovoljstvo povodom lošeg kvaliteta sklapanja i elektronike. Rasveta i tempomat nisu bili na nivou, dok su postavke rada muzičkog uređaja isparile, uz u potpunosti neadekvatan nivo zvuka, naravno spram klase vozila. Takođe, kupcima je bilo krivo i to što je „volan stalno vukao u desnu stranu, dok u ovlašćenom servisu nisu uspeli da reše problem centriranja trapa.

Pre nekoliko dana su se pojavili i podaci na sajtu Rospatent koji su otkrili da je u pripremi i pogrebna verzija Aurus Senat – Lafet. Nije novina, a ovakvu mašinu smo već videli kada je sahranjivan ministar civilne odbrane Jevgenij Ziničev. Prema nezvaničnim izvorima, pogrebna vozila marke Aurus su već sklopljena u tri primerka.

AutoRepublika

(3836)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Bilo bi interesantno da znamo iz kojih zemalja stizu porudzbine za ovaj auto. Na pitanje da li je ovo ruski auto ne moze da se odgovori sa „DA“ ili „NE“. Inicijativa, projektni zadatak (definicija) i dizajn dolaze iz Rusije, konstrukcija je uradjena u Nemackoj: karoserija kod EDAG-a i MAGNA-e, motor kod Porschea, elektronika Bosch, itd. itd. Nista neobicno i nista novo. To je slucaj sa mnogim novim vozilima.