1. Home
  2. Life
  3. Prvi put da proizvođač električnih automobila ulazi u razvoj pametnog telefona
Prvi put da proizvođač električnih automobila ulazi u razvoj pametnog telefona

Prvi put da proizvođač električnih automobila ulazi u razvoj pametnog telefona

205
0
Podelite sa prijateljima:

Verovatno ste nebrojeno puta do ovog trenutka kod nas čitali o tome da tehnološke kompanije i proizvođači pametnih mobilnih telefona, takozvanih smartfona nameravaju da se upuste u avanturu koja podrazumeva razvoj automobila, i to uglavnom, to jest po pravilu električnih. Primere možemo naći u vidu američke firme Apple, ali i kineskog Xiaomija, dok se ni japanski Sony ne usteže da uđe u priču na četiri točka. Sada imamo primer proizvodne diverzifikacije u suprotnom smeru, a glavni akter je ovde kineski Nio.

Doduše, sve je ovde još u sferi razmatranja opcija, dok je sama želja za uplivom na nepoznato tržište za kompaniju Nio, vezana za brigu da bi vlasnici telefona marke Apple u budućnosti radije birali i električni automobil koji plasira ista marka. Ostaje otvoreno pitanje da li su Kinezi pokrenuli neke konkretnije poteze u ovom smeru.

Ovu informaciju je medijima preneo sam vlasnik kompanije Nio, Vilijam Li u intervjuu za redakciju medija zvanog Sina. Profilisanje usluga koje su moguće zahvaljujući konektivnosti, dovela je kupce do toga da žele da poseduju gedžete koji najbolje pašu njihovim automobilima, i obrnuto, tvrdi Li.

Nio ne smatra da će mobilni telefon kao proizvod doneti značajan izvor prihoda sam po sebi, rekao je Li, s obzirom na činjenicu da nije lako razviti zaista dobar uređaj. Međutim, sa 60 ili više posto vlasnika automobila marke Nio, a koji koji koriste Appleov iPhone, kompanija je u situaciji da izgubi klijente, ako ne izvrši upliv u novi poslovni segment – lansiranje smartfona.

Inače, Nio je osnovan 2014. godine, i neguje sedište u Šangaju. Proizvodi automobile koji imaju svrhu da se na tržištu nadmeću s Teslinim vozilima. Kompanija je krajem godine prezentovala električni sedan s oznakom ET5, a njegova udarna osobina je to što je s njim moguće prevaliti i do hiljadu kilometara s jednom dopunom baterija. Svi modeli su opremljeni sistemom autopilota s redovnim osvežavanjem softvera, dok poseduju i sistem glasovnih komandi, nastao kao plod internog razvoja. Dodatno, implementirana su i druga najsavremenija tehnološka rešenja.

Kineska marka se mimo Kine nudi i u Norveškoj i Nemačkoj, dok će uskoro biti moguće kupiti Nio i u Holandiji, Švedskoj i Danskoj. Dodatno, Kinezi su nedavno počeli da zapošljavaju i stanovnike Kalifornije, na čijem tlu bi trebalo da pokrenu prodaju 2025. godine.

Što se tiče vozila marke Apple, tek bi trebalo da čujemo zvanične informacije o njemu. Ipak, neki podaci se mogu pronaći na netu, pa tako videsmo da su britanski dizajneri predstavili mogući izgled noviteta iz Amerike, što su izveli zahvaljujući dostupnoj dokumentaciji. Glasine otkrivaju da bi serijska montaža vozila marke Apple mogla započeti negde 2024. ili 2025. godine.

AutoRepublika

(205)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments