1. Home
  2. Vesti
  3. Lexus ES i zvanično prvi serijski model sa digitalnim retrovizorima (VIDEO)
Lexus ES i zvanično prvi serijski model sa digitalnim retrovizorima (VIDEO)
0

Lexus ES i zvanično prvi serijski model sa digitalnim retrovizorima (VIDEO)

281
0
Podelite sa prijateljima:

Lexusov novi „Digital Outer Mirrors“ sistem je najpre uveden u septembru sa novom generacijom ES-a, tako da je dostupan za ovaj model za modelnu 2019. godinu, koji je krenuo sa prodajom u Japanu. Sada i zvanično, reč je o prvom serijskom automobilu u istoriji koji umesto tradicionalnih retrovizora ima kamere.

Od sada, korigovana regulativa omogućava da se novi sistem naruči, doduše isključivo u Japanu, jer je u svim ostalim delovima sveta ova tehnologija još uvek nelegalna. Digitalni spoljni retrovizori koriste dve kamere, postavljene na prednjim vratima, koje šalju prikaze na dva četvrtasta displeja od pet inča, sa obe strane kabine. Japanski proizvođač tvrdi da će ovo rešenje, zbog kompaktnijih dimenzija, poboljšati preglednost i redukovati šum prouzrokovan strujanjem vazduha.

Ovaj sistem nije jedini kada je reč o novim tehnologijama u ES-u, jer je dostupna dinamički radarski tempomat u kombinaciji sa sistemom praćenja vozne trake, bočnom asistencijom, podrškom kočenja pri parkiranju i panoramskim monitorom. Svi ovi sistemi koriste brojne kamere, senzore i radare u cilju kontrole ponašanja vozila u različitim situacijama i uslovima.

Izuzev opcionih digitalnih bočnih retrovizora, ES je praktično identičan američkoj i evropskoj verziji, predstavljenoj ranije u toku ove godine. Na matičnom tržištu, ovaj sedan koji počiva na Toyotinoj TNGA platformi, biće ekskluzivno pogonjen hibridizovanim 2,5-litarskim četvorocilindarskim benzincem, koji snagu šalje na prednje točkove. ES 300h će biti u ponudi u standardnoj, kao i L i F Sport verziji.

 

(281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments