1. Home
  2. Vesti
  3. General Motors šalje pod presu dva prototipa iz devedesetih godina
General Motors šalje pod presu dva prototipa iz devedesetih godina
0

General Motors šalje pod presu dva prototipa iz devedesetih godina

862
0
Podelite sa prijateljima:

General Motors je veoma ponosan na svoj takozvani „Heritage Center“. Nalazi se u gradu Sterling Hajts unutar savezne države Mičigen i tamo možemo da pronađemo više od 600 vozila koje je najveći američki proizvođač napravio preko svojih brendova još od 1900. godine.

To se odnosi na bitne drumske modele, zatim koncepte i prototipove, a većina su zatvoreni od javnosti i budu izloženi tek sa vremena na vreme. Na ovoj lokaciji možemo da pronađemo i preko 250 hiljada dokumenata kroz istoriju, pa nema sumnje da je reč o veoma bitnoj instituciji za automobilski svet.

Ali kako stvari stoje, dva koncepta iz devedesetih godina prošlog veka nisu te sreće da završe u „Heritage Centru“. Prvi od njih je Cadillac Aurora iz 1990. godine, dok je drugi jedanaest godina mlađi Pontiac REV. Oba su nedavno uslikana na otpadu u Mičigenu gde čekaju da budu poslati pod presu zajedno sa nekim drugim test vozilima.

Aurora (sivi automobil sa naslovne fotografije) je originalno predstavljen na Salonu automobila u Čikagu 1990. godine kao ideja modernijeg Cadillaca sa stilom inspirisanim evropskom školom. Cadillac je u to vreme uglavnom dizajnirao kockaste modele, ali kako je svet ušao u devedesete godine tako je i aerodinamika postajala značajno bitnija karakteristika.

Pokreće ga 4,5-litarski benzinac sa osam cilindara iz modela Allante i razvija 200 konjskih snaga. Menjač je četvorostepeni automatski, a pogon na sva četiri točka.

Najveći momenat slave je stigao u filmu „Demolition Man“ iz 1993. godine gde Auroru možemo da vidimo u pozadini jedne scene. Radnja ovog filma sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi se dešava u budućnosti, a izabran je baš zbog svog futurističkog dizajna. Zatim je predat bratskoj diviziji Oldsmobile koja je iskoristila neke detalje za svoj model Aurora.

Pontiac REV iz 2001. godine je takođe predstavljen na Salonu automobila u Čikagu i smatra se prethodnikom današnjih krosovera. General Motors je tada tvrdio da je pronašao inspiraciju u reli vozilima i REV je zbog toga ima ogibljenje gde je vlasnik morao da podešava klirens u visini do dodatnih pet centimetara. Pokretao ga je trolitarski benzinac sa šest cilindara i razvijao je 245 „grla“ uz pomoć kompresora, a snaga se prenosila na sva četiri točka preko petostepenog automatskog menjača.

Video snimci iz navedenog perioda pokazuju da je REV bio potpuno funkcionalan koncept. Takođe je imao još neke futurističke detalje, kao što je čak 560 LED sijalica da osvetle zadnji deo vozila i tri poveća monitora ispred vozača. Zadnja vrata se inače otvarala klizno kao kod minivenova.

Nažalost, nijedan od ova dva modela neće dočekati svetlu budućnost. Sajt GM Authority nam pokazuje fotografije gde trenutno čekaju na otpadu u Mičegnu da budu poslati pod presu. Te fotografije možete da vidite ovde i ovde.

I zašto bi onda General Motors tako neštu uradio? Glavni razlog zašto se prototipovi i koncepti generalno uništavaju leži u podatku da je njihova svrha istekla. Istina, spomenuti „Heritage Center“ je sačuvao dosta takvih vozila, ali Aurora i REV jednostavno nisu dovoljno zanimljivi da opravdaju zauzimanje prostora u ovoj instituciji.

„Heritage Center“ ipak ima limitirani prostor da bi izabrao koji modeli su najbitniji u 124 godine postojanja, a nažalost, Aurora i REV nisu među njima. Ostaje jedino žal što nisu donirani nekom muzeju, pa i kolekcionaru, umesto što ih zadesi ovakva sudbina…

AutoRepublika

(862)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments