1. Home
  2. Vesti
  3. Bentley je proizveo 200 hiljada vozila do sada
Bentley je proizveo 200 hiljada vozila do sada
0

Bentley je proizveo 200 hiljada vozila do sada

243
0
Podelite sa prijateljima:

Priznali mi to ili ne, Volkswagen grupa je preporodila Bentley posle dugih godina ponude „prepakovanih“ modela prestižne marke Rolls-Royce. Čak i tokom 2020. godine kada je svet pogodila epidemija novog virusa korone, britanski proizvođač vozila je uspeo da zabeleži rast prodaje. Doduše, reč je o skoku od svega dva posto, ali smo sigurnu da bi svaki drugi automobilski proizvođač bio više nego presretan takvom cifrom realizacije kroz krizna vremena.

Spomenućemo da je prošle godine isporučeno 11.206 vozila širom sveta, a sada je Bentley spreman da proslavi još jedan jubilej.

Naime, prvi automobil je sišao sa proizvodne trake (ili bolje da kažemo da je ručno sklopljen) davne 1919. godine, a danas 102 godine kasnije je upravo proslavio proizvodnju dvestohiljaditog vozila. Možda navedena brojka zvuči smešno u eri u kojoj neki automobili privlače toliki broj kupaca na svaka dva meseca (kao recimo Toyota Corolla), ali svi znamo da je Bentley namenjen samo onima sa najdubljim džepom.

Zanimljiv je onaj detalj da je čak 75% navedene brojke stiglo nedugo od kada je Volkswagen preuzeo vlasništvo nad kompanijom. Da, dobro ste pročitali – Bentleyu je bilo potrebno 84 godine da proizvede 44.000 vozila, a onda (pod Nemcima) samo još sedamnaest da bi dodao još 155.582. Najveći deo spomenute brojke je otišao na popularni model Continental GT za koji se opredelilo više od 80 hiljada kupaca.


Jubilarni dvestohiljaditi proizvedeni primerak ostrvske kompanije je terenac Bentayga u hibridnom izdanju koji će biti isporučen kupcu u Kini.

Upravo bi Bentayga mogao da postane najprodavaniji model britanskog giganta pošto je u poslednjih pet godina već pronašao 25 hiljada mušterija. Popularna je i limuzina Flying Spur sa 40 hiljada isporučenih jedinica.


Da bi proslavio ovaj bitan događan, Bentley je u javnost izvezao i svoj najstariji preživeli model u istoriji, koji možete da vidite na priloženim fotografijama. Razlika između njih je očigledna, a biće još veća nakon 2030. godine kada Bentley planira da prodaje samo električna vozila.

AutoRepublika

(243)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments