1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla obustavlja rad na dva dana u Šangaju jer korona ponovo divlja u Kini
Tesla obustavlja rad na dva dana u Šangaju jer korona ponovo divlja u Kini
1

Tesla obustavlja rad na dva dana u Šangaju jer korona ponovo divlja u Kini

353
1
Podelite sa prijateljima:

Veliki proizvođač električnih automobila, kompanija Tesla obustavlja proizvodnju u fabrici u Šangaju na dva dana. Reuters je pre par minuta preneo vest o tome da su radnici i dobavljači dobili pisano obaveštenje od uprave kompanije, a što je uslovljeno ponovnim širenjem zloglasnog virusa na teritoriji Narodne Republike Kine.

Šanghajska fabrika radi praktično non-stop, pa je bilo važno obavestiti zaposlene i snabdevačke kompanije o prisilnoj obustavi rada koja se odnosi na danas i sutra. U obaveštenju se ne navodi direktan razlog za prekid rada fabrike koju oslovljavaju s „Gigafabrika 3“, a u kojoj se montiraju primerci s oznakama Teslinih Modela 3 i Modela Y. Prvi je izveden u obliku sedana, dok je drugi krosover.

Mnogi gradovi širom Kine, muke muče s novim talasom korone, a Šangaj se nalazi među njima. Sprovode se masovna testiranja, žarišta su i fizički ograđena u pokušaju da se spreči dalje širenje najmasovnijeg naleta zaraze u protekle dve godine. Ovakva situacija stvara dodatni pritisak na lance nabavke.

Iz uprave Tesle nisu imali volje da momentalno iznesu svoj komentar na ovu temu. Inače, fabrika američke firme u Kini je veoma važna jer se tu sklopljena vozila prodaju, pored Kine, i na teritorijama Japana i nama bliske Nemačke. Tokom februara je s traka tamošnjih pogona sišlo 56.515 vozila, od čega je 33.315 bilo namenjeno izvozu. Podaci su javni zahvaljujući Kineskoj asocijaciji putničkih automobila. Kada se prevede na dnevne cifre, to znači da je tokom tog meseca kompletirano 2.018 za 24 časa.

Međutim, vest koju objavljujemo nije decidna do kraja, pa nije jasno kako se obustava rada odnosi na ostale poslovne cikluse, izuzev proizvodnog. Dva izvora, u želji da ostanu tajanstveni, su kazali novinarima da ostali delovi fabrike nastavljaju da rade, dok se s pauzom suočavaju samo oni koji rade na trakama.

Ne znamo koliki će gubitak u proizvodnim ciframa izazvati ova obustava, niti znamo hoće li Tesla to moći kasnije da nadomesti užurbanim tempom rada, ali znamo da se i drugi proizvođači susreću s identičnim problemom u Kini, a među njima se nalaze i Volkswagen, Apple i drugi.

AutoRepublika

(353)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Oli nisu pelcovani?