1. Home
  2. Prezentacije
  3. Prvi Abarthov SUV je danas glavna zvezda automobilskog interneta
Prvi Abarthov SUV je danas glavna zvezda automobilskog interneta
10

Prvi Abarthov SUV je danas glavna zvezda automobilskog interneta

3.08K
10
Podelite sa prijateljima:

Italijanski Fiat proizvodi nabusite, sportske verzije vozila i njih prodaje pod markom Abarth. Gama ovog (pod)brenda je veoma skromna po broju modela koji je čine. Trenutno su aktuelni samo maleni modeli s imenom Abart 595 i Abart 695, a utemeljeni su na Fiatu 500 s troje vrata. Kao takvi se uglavnom nude na evropskom tržištu. 

Međutim, gamu ću uskoro obogatiti prvi krosover. Istina, ne na tlu Starog kontinenta, već će mu se ponajviše radovati daleki nam Brazilci.

Fiat je već pokušao s promocijom marke Abarth na tom tržištu. U Brazilu se još 2002. godine pojavio hečbek s petocilindarskim motorom i 2,4 litra zapremine, iz kojih se goropadilo 167 razigranih „konja“. Nosio je ime Fiat Stilo Abarth, ali je dospeo na adrese samo 942 kupca.

Onda je 2014. godine lansiran i Fiat 500 Abarth pogonjen turbo 1,4 litarskim motorom iz porodice Multiair, ali se ni on nije baš pokazao bestselerom, jer je otpremljen ka samo 283 kupaca. Sada će valjda biti treća – sreća, jer deluje da je problemu Fiat prišao odgovornije, pa je tako razvio konkretan model, imajući striktno u vidu preferencije potencijalnih kupaca s brazilskim pasošem.

Italijani su novajliji nadenuli ime Fiat Pulse Abarth i predstaviše ga danas. Reprezentuje nabrijanu verziju lokalnog krosovera Fiat Pulse. Dug je 4,1 metar i taj civilni pulen Fiata je utemeljen u heču zvanom Argo. Sudeći po imenu, to je i dalje Fiat, ali to ne potvrđuje odsustvo nalepnice na karoseriji SUV-a. Naići ćete samo na logotipe škorpije, to jest Abartha, ali na Fiatov grb – apsolutno nigde.

Očigledno je dvostruko brendiranje prvog Abartha s povišenom pozicijom sedenja bilo neophodno zarad boljeg pozicioniranja novog modela.

Avaj, o samom vozilu imamo veoma oskudan obim informacija. Početak prodaje je zakazan za poslednji kvartal ove gdoine, pa Fiat ima dovoljno vremena da nas obraduje tehničkim specifikacijama. Sa spoljne strane osmotren, novajlija se razlikuje od donorskog SUV-a po implementiranim novim branicima, 18-inčnim felnama, dvostrukim završecima izduvnih cevi i kontrastnim dekorom svuda po vozilu.

Očekuje se da krosover Abartha pogoni 1,3-litarski turbobenzinski motor sa 185 konjskih snaga, a on je već u eksploataciji kod većih Fiatovih i Jeepovih četvorotočkaša koji se nude u zemlji najboljeg fudbala na svetu. Porede toga, razborito je nadati se da će novi Abarth posedovati ojačan sistem ogibljenja kao i moćni kočni sistem. Nažalost, pogonski točkovi će biti samo oni u blizini farova.

Samo odabrani distributeri vozila marke Fiat će dobiti franšizu i za prodaju Abarthovih automobila. Da bi se kvalifikovali za ovakav dogovor s Italijanima, trgovci će morati da obezbede zasebne sekcije u salonima s prikladnim dizajnom i izložbenim prostorom. Ako sve bude teklo onako kako bi to voleo Karlos Tavarez kao prvi čovek Stellantisa, onda bi se mogli nadati promociji i ostalih, odnosno novih aduta s oznakom Abartha na brazilskom tržištu.

AutoRepublika

(3080)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Mi pričamo kako Fiat nema modela, ima ali ne i u Eropi. Šta fali ovom Argo i Pulse? Pa to bi se prodavalo kao ludo, samo započeti proizvodnju u Evropi, recimo Kragujevcu. Ne razumijem zašto to ne urade, već razvijen model imaju. Ili je Evropa već ispušena muštikla?

TheStig

Ako bi to dolazilo iz Kragujevca to bi se samo prodavalo kod nas. Ako ga smjeste negdje npr u Poljsku onda mozda nesto i bude. Dobro ovo izgleda ali sa 185 ks moze samo penzionersko da bude. Koji tokom stvari idu zvace se i 120 ks za 10 god sportskim🤪

BB

Vidiš kako ti to mladalački shvataš… Ti bi samo po gasu udarao… Ja sam rekao „recimo u Kragujevcu“, mogu staviti bilo gdje i u Poljsku i u Melfi, ili u Tursku, bilo gdje (mada sada će Kragujevac možda zbog cijene energenata biti zanimljiviji), ali da to ponude EU ropskom tržištu, autići lijepo izgledaju (a to je najvažnije) gađaju B segment gdje je Fiat bio car nad carevima a sada nemaju predstavnika (Tipo trpaju u C). imaju varijantu hečbek i SUV, dakle obje dobitne kombinacije. Od Fiata niko i ne očekuje da ima bog zna kakav kvalitet (ono pipanje po enterijeru),… Pročitaj više »

TheStig

Zao mi je Bebe. Miris oktana je jaci od ramera i stacionarnih kamera 🤣Slazem se načelno sa tobom. Nazalost svijet ide u drugom svijetu. Ljudima su isprani mozgovi. Svi hoce značke. Daj prstenove i ultimativne vozacke masine. Bmw uzme sklopociju od bezmalo 2.5 tone elektricnu i stavi jos M znak🤮Fiat u tom svijetu nema sanse. Bojim se da ce marke kao Fiat obzirom u kakvom se svijetu danas nalazimo i kakvi trendovi dolaze postati preskupe u odnosu na ono sto nude. Bice skuplji Fiat za tebe i mene koji bi ga mozda razmatrali nego li neki BMW za onoga ko… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane TheStig
BB

A vidiš, dolaze vunena vremena… Narod se pohasio, ali došlo je vrijeme da će se tražiti jeftinije opcije. Pogledaj samo Dacia kako radi. Nije bitno biti jeftin već jeftiniji od drugih, A ova dva modela su idealna, plaćen je razvoj dakle samo direktni troškovi, ali ko sam ja da stručnjacima objašnjavam…

Iznogud Časni

Idealno za 500l po 10k eura….ja ne znam šta se čeka?!

Matija

Ne dopada. 🙁
Od skopriona ocekujem vise, mnogo vise!

Matori

Više puta sam pisao da se Karlo okreće kao ringišpil.
Oni danas nemaju ni jedan model performantniji od modela sa kraja šezdesetih godina prošlog veka.

YugoFlorida

Sjajan autić. Šteta pa neće doći do obala ovog posrnulog kontinenta. Kada bi ga radili u Srbiji, i prodavali npr u Srbiji, Turskoj, i još par zemalja, možda bi i imao smisla.

BB

Dakle imaš auto i ne nudiš ga u Jevropi, a onda kukaš kako ti je teško… koja logika…