1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Seat napravio Formulu
Zanimljivost dana: Kada je Seat napravio Formulu
4

Zanimljivost dana: Kada je Seat napravio Formulu

466
4
Podelite sa prijateljima:

Pre više od dve decenije, španska marka razmišljala je o stvaranju sportskog automobila, pa je tako nastao koncept Formula.

U to doba, Volkswagen grupacija želela je da napravi brend koji bi imao sportski imidž, kako bi se omela u tom trenutku vrlo jaka prodaja Alfe Romeo. U Volfzburgu su odlučili da tu ulogu podari Seatu, koji je trebalo da ugrozi italijansku marku.

Tako je nastao Seat Formula, maleni sportski kabriolet sa pogonom na zadnje točkove. U pitanju je dvosed koji je trebalo da predstavlja uvod u serijsko izdanje kojeg na kraju nije bilo, jer se Seatova uprava odlučila da ulaže u hot heč modele, umesto u ovakve sportiste.

Dakle, Seat Formula je prezentovan 1999. godine na Salonu automobila u Ženevi. Ovaj koncept dug je 3.943 mm, širok 1.758 mm, visok 1.152 mm, uz međuosovinsko rastojanje od 2.523 mm. Španci su insistirali da se održi mala masa vozila, kako bi performanse bile na visokom nivou.

Tako je Seat Formula ima masu od svega 900 kg. Automobil je pokretan dvolitarskim četvorocilindarskim motorom sa turbo punjačem. Ovaj agregat isporučuje 240 ks i 295 Nm, a snaga se na zadnje točkove prenosi putem šestostepenog sekvencijalnog menjača.

Zahvaljujući maloj masi, i respektabilnom broju “konja” Seatova Formula nudila je ozbiljne performanse. Ubrzanje iz stanja mirovanja do “stotke” obavljalo se za svega 4,7 s, dok je maksimalna brzina iznosila 235 km/h.

Iako je stručna javnost pohvalno govorila o Formuli, ovaj model nije došao do serijske proizvodnje. Na kraju su u Barseloni zaključili da ne postoji dovoljna potražnja za jednim malim sportskim automobilom…

AutoRepublika 

(466)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

I danas je to moguće uraditi ali se sve svodi na profit.Zašto preobući Porše Bokster u seatovo jeftinije odijelo i odreći se pola zarade.? Najlakše je izvaliti nebulozu da ne postoji tržište za kupce slabije platežne moći kojih je daleko najviše.

Matija

Dobro je sto nije usao u proizvodnju!

Matija

TT ima motor napred.

Bożydar

Im not going to buy any Spanish car or goods espetially Seat car make because Spanish TSUE curt judge Rosario Silva de Lapuerte sentensed Poland to pay half milion euro daily for high-tech power plat Turów. Spanish people know what to do with Rosario Silva de Lapuerte – impose sanction on judge, don’t supply her electricity and food to her home than I and my friends remove sanction on Spanish goods. Actually I would like to know what Slavic language do you speak? Sounds familiar to Polish like Slovenian or Macedonian.