1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Audi R8 – kako je sve započelo?
Zanimljivost dana: Audi R8 – kako je sve započelo?

Zanimljivost dana: Audi R8 – kako je sve započelo?

773
0
Podelite sa prijateljima:

Audi je nedavno najavio da će veliki sportista pod imenom R8 uskoro u penziju, i da ćemo ga u ovom izdanju viđati još samo godinu dana. Nije isključena mogućnost da se jednog dana vrati kao električni model, ali R8 sa centralno postavljenim motorom sa deset cilindara nažalost nećemo viđati još dugo.

Na taj način će biti okončana karijera jednog od omiljenih egzotičnog automobila današnjice.

Debitovao je 2007. godine na bazi modela Lamborghini Gallardo i pokazaće se velikim prodajnim uspehom pošto je tokom prvih desetak godina isporučeno približno 40 hiljada jedinica. Ova priča zapravo i nije o R8-ici, već o ranim pokušajima Audija da napravi superautomobil s centralno postavljenim motorom, a ako se vratimo dovoljno u istoriju, videćemo da je sve započeto 1991. godine, kada je svetlost dana ugledao koncept pod imenom Avus Quattro.

Audi je prolazio kroz veoma pozitivan period tokom osamdesetih godina prošlog veka dok je na čelu bio čuveni Ferdinand Pih. Unuk legendarnog Ferdinanda Poršea je imao odličan nos za visoku tehnologiju, a njegovo najveće delo dok je radio za Audi je bio model Quattro.

Ovaj nemački brend se pre navedenog vremena smatrao samo „fensi Volkswagenom“ i niko ga ne bi stavio u isti koš sa Mercedesom i BMW-om. Pih je insistirao na modernoj tehnologiji kao što su turbo punjač i pogon na sva četiri točka, i Audi je preko noći postao veoma ozbiljan igrač. Kako to obično biva, apetit je odjednom porastao i nemački proizvođač vozila je krenuo da razvija modele o kojima je u prošlosti samo mogao da sanja.

Iako serijska proizvodnja takvog automobila još uvek nije bila u planu, Pih je tražio način kako da promoviše novi 6,0-litarski motor sa dvanaest cilindara koji je spremao samo za najveće i najskuplje limuzine, a trebalo je da debituje u modelu A8. Odobren je budžet za specijalni koncept da se najavi takva mehanika. Dobio je ime Avus po istoimenom putu u Nemačkoj gde su se dugi niz godina održavale profesionalne trke.

Američkom dizajneru Džeju Mejsu su date odrešene ruke, a ovaj je potražio inspiraciju u čuvenim „Srebrnim strelama“ iz tridesetih godina, automobilima koji su dominirali u tadašnjem šampionatu Grand Prix (prethodnik današnje Formule 1).

„Srebrne strele“ su bile izrađene od aluminijuma da bi se uštedelo na masi, pa je Mejs pratio identičan potez. Celokupna školjka Avusa je bila od ručno napravljenog istog materijala debljine 1,5 milimetra. Nije teško zaključiti da je ovaj koncept poslužio kao dizajnerska inspiracija za budući R8, ali možemo da vidimo i neke detalje koje će biti prenete i na Bugatti Veyron.

Sama školjka nije bila ofarbana već samo polirana da bi sijala. Spomenućemo da je enterijer imao prostora za samo dve osobe i automobil je bio lišen prostora za prtljag, a vrata u takozvanom „Lambo stilu“. Dužina vozila je iznosila 4.424 milimetra, uz širinu od 1.976 mm i visinu od samo 1.174 mm. Zvanično je debitovao na Salonu automobila u Tokiju 1991. godine.

Iako je Avus reklamiran sa spomenutim 6,0-litarskim W12 motorom, predstavljeni koncept zapravo nije imao agregat. To nije sprečilo Audi da ga reklamira kako razvija 509 konjskih snaga i maksimalnih 540 Nm obrtnog momenta, ali u realnosti, ovaj motor je tek krenuo sa razvojom i Audi još uvek nije imao niti jedan kompletiran primerak.

Da bi zavarao publiku u Tokiju, nemački proizvođač vozila je napravio motor od papira i plastike i ugradio ga u koncept, a barem na prvi pogled je delovao veoma uverljivo. S druge strane, šestostepeni manuelni menjač, pogon na sva četiri točka, kočnice, ogibljenje i svi ostali mehanički delovi su bili stvarni.

Reklamiran je sa ubrzanjem iz mirovanja do 100 km/h za 2,9 sekundi i s maksimalnom brzinom kretanja od 340 km/h, ali takve brojke naravno važe samo u teoriji, i izračunate su na osnovu mase vozila i planirane snage pogonskog sklopa.

Postoje priče da je Audi dobio ponude u iznosu i do dvanaest miliona evra da proda Avus privatnom kupcu, ali ga je na kraju zadržao i danas se nalazi u zvaničnom muzeju firme u gradu Ingolštat. Nepoznato je da li je u njega ikada ugrađen pravi motor ili je zadržana konfiguracija iz Tokija.

Svet će konačno dočekati da vidi W12 motor u serijskoj proizvodnji, ali tek 2001. godine, i to u limuzini A8. Razvijao je 414 „konja“ i maksimalnih 550 Nm obrtnog momenta, ali će ga vremenom viđati i u modelima Volkswagen Touareg i Phaeton, Bentley Continental GT i Flying Spur i Spyker C12.

Na sledeći model Audija kao duševnog prethodnika R8 ćemo morati da čekamo još devet godina kada je svetlost dana ugledao koncept Rosemeyer, ali to je priča za neki drugi put…

Zoran Tomasović

(773)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments