1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagen ostvario rekordan prvi kvartal
Volkswagen ostvario rekordan prvi kvartal
0

Volkswagen ostvario rekordan prvi kvartal

249
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je nezaustavljiv.

Kompanija, koja još uvek trpi posledice „dizelgejta“, i koja je platila milijarde dolara u vidu kazni i obeštećenja, vraća se jača nego ikada, sa ostvarivanjem rekordne prodaje.

U prvom kvartalu 2018., nemački gigant je povećao prodaju na rekordnih 1,53 miliona automobila, s tim što je 584.700 vozila prodato u martu, što je još jedan rekord, jer je to porast od 4,9 odsto u odnosu na mart 2017. Ovako dobrim rezultatima je doprineo dobar plasman u Kini i SAD, što pomalo iznenađuje, s obzirom da je kontroverza oko dizela inicirana baš „preko velike bare“.

Kvartalne isporuke su porasle za 5,9 odsto, s tim što u Kini ovaj parametar iznosi 8,6 odsto. Najmnogoljudnija zemlja sveta je ujedno i najveće tržište nemačkog proizvođača.

Ipak, nisu svuda „tekli med i mleko“: u Nemačkoj je prodaja čak bila slabija za 0,8 odsto.

Vesti da je Volkswagen povećao prodaju dolaze uz saopštenje da je Matijas Miler, šef grupe, prošle godine uživao u 40 odsto većoj zaradi prošle godine. To znači da je on zaradio gotovo 10,1 miliona evra u plati i beneficijama. Povećanje Milerovih prihoda je došlo nakon postavljanja rekordnog profita prošle godine i uvođenja novog pravilnika u vezi sa naknadama, nakon što su investitori kritikovali velike bonuse koje su dobijali visoki menadžeri nakon „dizelgejta“.

VW grupa, koja uključuje Seat, Škodu, Lamborghini, Bentley, Porsche i Bugatti, gotovo je udvostručila dobit izi poslovanja prošle godine, bez obzira što problemi vezani za dizel skandal nisu nestali, dok je kompanija u isto vreme napravila značajan (skup) strateški zaokret ka razvoju električnog pogona i sistema autonomne vožnje.

 

(249)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments