1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Zapadnjaci mogu da prodaju automobile Rusima preko zajedničkih poduhvata iz Kine
Zapadnjaci mogu da prodaju automobile Rusima preko zajedničkih poduhvata iz Kine

Zapadnjaci mogu da prodaju automobile Rusima preko zajedničkih poduhvata iz Kine

662
4
Podelite sa prijateljima:

Na sve muke s kojima je suočena, automobilska industrija je doživela još jedan težak udarac izazvan početkom rata u Ukrajini. Pokidani lanci nabavke, nestabilnost kurseva razmene domaće valute u Rusiji kao značajnom tržištu novih automobila u svetu, politički uslovljen diktat agresora sa zapada u pogledu prekida ekonomskih veza s agresorom s istoka… Sve su to okolnosti koje ne prijaju mirnom snu menadžera, pa ni kupaca vozila.

Međutim, najbolji preduzetnici su oni koji krizu doživljavaju kao šansu, pa smo tako pokušali da se stavimo u kožu rukovodilaca proizvođača automobila kojima je zabranjeno da dalje neguju poslovne odnose s kupcima u Ruskoj Federaciji, i nije nam trebalo puno da shvatimo da bi (skoro) svi oni mogli da posegnu za uslugama pridruženih pravnih lica, onih koje su svojevremeno osnovali u zajedničkom poduhvatu s kineskom stranom, kako bi zaobišli sankcije.

Najpre da kažemo da, iako smo svedočili brojnim napisima u medijima, pa i kod nas, da se veliki broj automobilskih marki povlači s ruskog tržišta, istina je da većina njih govori o „privremenom prekidu“, „obustavi saradnje na ograničeni rok“ i slično. Tamošnji mediji su u petak preneli saopštenje Volvoa o tome da „ne diže ruke od kupaca u Rusiji, već nastavlja brigu o vozilima u garantnom roku i da se nada skoroj obnovi saradnje punog formata“. Slično se poneo i Porsche, koji je nastavio da isporučuje ranije plaćena vozila na adrese dilera u Rusiji. Takođe navode i da će poštovati garantne uslove.

Međutim, to je sve samo ono što se vidi na prvi pogled, i prvi koji zaslužuju pomen pre Volvoa su svakako nemački proizvođači i njihov apetit za profitom. Naime, pred njima je širok raspon opcija koje im omogućavaju (donekle inkognito) prisustvo u Rusiji. Naime, grupacija Volkswagen kontroliše fabrike u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, dok istovremeno neguje i ortakluk s kineskim koncernom FAW. Ranije smo pisali o tome da se u tom ortačkom društvu sklapaju vozila novooformljene marke Jetta. Dakle, radi se o proizvodima nastalim u Kini, koji se prodaju pod brendom kompanije sa sedištem u toj istoj Narodnoj Republici Kini.

U ovom trenutku, paleta modela marke Jetta inkorporira tri vozila. To su petosed u formi krosovera s imenom VS5, zatim sedmosed VS7 kao i sedan Jetta VA3. Prvi navedeni automobil je blago modifikovani Volkswagen Tharu, i kao takav je blizanac modela Taos, inače poznatog Rusima. VS7 se od prvopomenutog razlikuje samo po dužini i po drugačijem obliku bočnih stakala.

S druge strane, sedan VA3 nije ništa drugo nego ono na šta mi Evropljani prvo pomislimo kada se pomene reč Jetta. Uostalom, pogledajte na gornjoj ilustraciji. Dakle, Nemci već imaju gotove adute za selidbu u Rusiju iz Kine, a vremenom mogu i da prošire tu ponudu, zauzimajući tako sve veći deo ruskog tržišta. Ako bi došlo do još jačeg zatezanja obruča sankcija, pa bi nekim čudom evropske vlasti zabranile prometavanje vozila s oznakama Jette, onda bi Nemci lako mogli da nalepe i logotip kineskog FAW-a, i svi srećni…

Evo primera i alijanse koja okuplja Renault-Nissan-Mitsubishi. Njima je rusko tržište izrazito važno, i to ne samo zbog Avtovaza kao članice saveza. Ova ekipa u svom sastavu ima i južnokorejsku diviziju s brendom Samsung, a nedavno smo pisali o tome kako marionete s juga korejskog poluostrva imaju dozvolu od „ujka Sema“ da Rusima nastave s prodajom automobila, bele tehnike, pametnih spravica i slično.

Podsetićemo da se nastavlja prodaja preimenovanog sedana koji je nama poznat kao Renault Talisman na tlu Južne Koreje, a ta limuzina je ekstremno popularna i u Ruskoj Federaciji. Dakle, potpuno bi očekivano bilo da se u izložbeno-prodajnim salonima najveće zemlje na svetu nađe i model Samsung SM6 (kako se na korejskom kaže Renault Talisman. A tu su i azijske verzije Dustera, Arkane i Logana.

Ogroman je i koncern Stellantis, što je u ovakvim okolnostima kritično važna prednost. Ova korporacija neguje bliske odnose s kineskim Dongfengom i sigurni smo da se neće olako odreći dela kolača koji uživa u Rusiji. Da budemo još precizniji, skoro sve francuske marke koriste kineske komponente u proizvodnji vozila iz sopstvenog asortimana, pa ne bi trebalo da bude problema s pokidanim lancima isporuke.

Dakle, sve će to da se reši, samo je pitanje po koju cenu…

AutoRepublika

(662)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Mislili smo da če potrajati dan dva, ali ovo traje, i trajaće.

Na žalost Evrope i Rusije, dok USA i Kina trljaju ruke.

Jeu ovi Ameri odlični stratezi, da povuku konce, naprave zonu usijanja i zapale šibicu. Ali samo da nije na njihovom terenu.

Gubici na EU i Ruskoj strani su ogromni, plaća je narod, na žalost.

Renault Terminator

Ovo i Rusiji odgovara,izaće nikad jača iz ovog rata,dobiće na svim poljima od bezbednosnih do ekonomskih,strateških.
Ovo jedino neodgovara EU i ona će najviše da izgubi a kamo sreće da se i raspadne posle ovog rata.

BB

Samsung Terminator 😜
Ako ništa drugo Talisman će da živi tamo gdje treba 😉

Renault Terminator

🤣…