1. Home
  2. Prezentacije
  3. Suzuki Swift Sport (2018.)
Suzuki Swift Sport (2018.)
0

Suzuki Swift Sport (2018.)

768
0
Podelite sa prijateljima:

„Poslednji Mohikanac“

Svaki pravi ljubitelj automobila će se složiti da su „hot heč“ trkači bili na vrhuncu slave tokom 1980-ih godina. Mali, lagani i dinamični, oni su započeli jedan od najslavnijih perioda evropske automobilske industrije. Jedna od njihovih glavnih karakteristika su bili atmosferski motori koji su snagu razvijali na izuzetno visokim obrtajima u stilu trkačkih automobila.

„Hot heč“ modeli su vremenom dobili na dimenzijama, a onda su i efikasniji turbo motori zamenili atmosferske. Suzuki je ostao kao jedan od poslednjih proizvođača koji se borio koliko je mogao, ali je na kraju morao da popusti. To znači da novi Swift Sport sada debituje sa turbo motorom, a zvanična premijera je usledila na ovogodišnjem Sajmu automobila u Frankfurtu.

Kratka istorija

Suzuki je počeo da koristi Swift ime početkom 1980-ih godina na globalnim tržištima za domaći model Ciltus, da bi prvi samostalni model pod tim imenom stigao 2000. godine. Počev od 2005. godine japanski proizvođač vozila je odlučio da se oproba i u „hot heč“ klasi sa specijalnom verzijom koja je nosila Sport oznaku. Sa 123 ks iz 1,6-litarskog atmosferskog motora, Swift nije privlačio posebnu pažnju i većinom je zaostajao za rivalima. Naslednik je stigao pet godina kasnije i dodao sedam konja, što je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 8,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 194 km/h. U vreme kada je većina konkurenata prilazila cifri od 200 ks, Suzukijeva snaga je delovala smešna, a da se izvuče dodatna snaga iz atmosferskog motora bi označilo da zapremina mora da bude povećana. Suzuki to nikako nije želeo pa je pala istorijska odluka da Sport dobije turbo motor kao i rivali. U vreme kada je prodaja Swifta u Evropi pala na najmanji nivo u poslednjih 15 godina (44.378), japanskom proizvođaču je potrebna svaka pomoć koju može dobiti da bi opstao na tržištu.

Dizajn

Novi Swift je u svakom pogledu veći u poređenju sa modelom koji zamenjuje, pa je tako međuosovinsko rastojanje duže za 20 milimetara uz širinu od 40 milimetara veću, ali i pored toga automobil je u stvari izgubio 80 kilograma na težini. Za dizajn se postarao tim iz Velike Britanije, a novi model je zadržao mnoge linije sa prethodnika da bi se dobio prepoznatljiv stil. On možda nije najlepši u klasi, ali u isto vreme nije pratio nepisana pravila sa preterano aerodinamičnim linijama i odlično kombinuje sportski i ozbiljni stil. Swift donosi samo nekoliko dizajnerskih promena, i to uglavnom u vidu agresivnijih branika i crnih 17-inčnih felni. Suzuki obećava da će ponuditi i dugačku listu grafičkih modifikacija, čime će pratiti poteze nekih drugih automobila kao što su Fiat 500 i Mini Cooper, a na taj način vlasnici će moći dizajniraju Sport po svom ličnom ukusu.

Enterijer

Slična situacija se može primetiti i na račun enterijera, a iako deluje kao da je on osvežen u velikoj meri – jako malo toga se promenilo povodom samog kvaliteta. To znači da je i dalje vidljivo dosta jeftine i tvrde plastike, ali sa pozitivne strane enterijer je barem izuzetno organizovan, pregledan i lagan za korišćenje. Poveći 7-inčni monitor i tri dugmeta ispod njega kontrolišu većinu komandi, dok je volan jedan od većih u svojoj klasi. Sport ne donosi veće promene u enterijeru ili kvalitetnije materijale, a jedina promena se odnosi na nekoliko crvenih linija, volan prekriven kožom i opcionim kožnim sedištima. Za ekstra novac se može dobiti i bučniji audio sistem, navigacioni sistem sa satelitskim radiom i bolje sigurnosne mere dok je gepek dobio dodatnih 54 litra prostora.

Mehanika

Kao što smo spomenuli, Suzuki je penzionisao mnogo hvaljeni atmosferski 1,6-litarski motor dok je njegova turbo zamena zapremine 1,4 litra. Iako je snaga povećana za samo 4 ks (ukupno 138 ks), obrtni moment je skočio za 71 Nm i sada iznosi 230 Nm. On je takođe dostupan između relativno niskih 2.500 i 3.500 obrtaja, čime će biti značajno korisniji u svakodnevnoj vožnji. Kao i u prošlosti, snaga se prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog menjača dok automatik nije planiran. Ubrzanje do 100 km/h je poboljšano za 25% na 6,2 sekunde dok je maksimalna brzina 203 km/h (za 10 km/h viša). Spomenuti 1.4 motor je sada najveći koji Suzuki ima u svojoj ponudi i glavni inženjer kompanije Masao Kobori kaže da japanski proizvođač ne planira da se suprostavi rivalima kao što su Ford Fiesta ST i Renault Sport Clio. On dodaje da drugi proizvođači imaju moćnije motore, ali plan Suzukija je bio da razvije relativno moćan automobil sa laganom težinom koji će se bolje ponašati u krivinama i biti zabavan za vožnju.

Zaključak

Dok Suzuki ne može da ozbiljnije pripreti zapadnim rivalima, on bi mogao da bude značajan konkurent korejskoj konkurenciji kao što su Hyundai i Kia. U takvim uslovima cena igra ključnu ulogu, a Swift Sport je relativno jeftin sa početnom cenom od 14.000 funti (oko 15.800 evra) u Velikoj Britaniji. Možda je Suzuki zamenio atmosferski motor sa turbom, ali u svim drugim karakteristikama Swift Sport je zadržao sve one karakteristike koje su ga krasile u prošlosti.

Zoran Tomasović

(768)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments