1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Šef Stellantisa je zabrinut zbog dramatičnog rasta cena automobila
Šef Stellantisa je zabrinut zbog dramatičnog rasta cena automobila

Šef Stellantisa je zabrinut zbog dramatičnog rasta cena automobila

766
3
Podelite sa prijateljima:

Verujemo da nema redovnog čitaoca AutoRepublike i drugih automobilskih medija koji nije primetio drastičan rast cena novih, pa i polovnih automobila u poslednjih, recimo četiri do pet godina. Na ovu temu smo objavili i jednu nemačku analizu s veoma interesantnim pokazateljima, pre neko veče.

Brojni faktori su uslovili ovakav razvoj događaja, poput stvarnih i veštački izazvanih kriza u snabdevanju komponentama i sirovinama, pa sve do izazova vezanih za napuštanje proverene tehnologije (SUS motora) na koju je oligopol držalo par velikih svetskih igrača, i prelazak na elektromobilnost gde caruju neki drugi entiteti, a koji nisu na onoj strani sveta gde je do juče bila skoncentrisana najveća ekonomska i vojna moć.

Šta god bio razlog, epilog se ogleda u sve nepristupačnijim vozilima, u cenovnom smislu govoreći. Kupci najčešće reaguju odlaganjem odluke o nabavci novog vozila, ili pak izborom jeftinijih modela ili modifikacija željenog automobila. Upravo ovakav trend donosi sekiracije izvršnom direktoru Stellantisa, Karlosu Tavarezu.

Prosečna kupoprodajna cena novih automobila je, prema podacima kojim raspolaže zvanično telo KBB, dostigla cifru od 47,1 hiljadu dolara, što znači da je u proseku naknada za vozilo tokom 2021. godine skočila za 6.220 dolara, kada se porede cene važeće u 2020. godini. Što je još tužnije, situacija se izgleda zahuktava u pogrešnom, tačnije neželjenom smeru.

Ulazimo u paradoksalnu situaciju u kojoj se konstruktori žale na nemoguće uslove poslovanja i iskazuju redukovane proizvodne rezultate, dok u isto vreme prikazuju nikad više stope dobiti, i rekordne apsolutne iznose profita. Na svu priču oko elektronskih komponenti, cena aluminijuma, čelika, magnezijuma i ostalih sirovina, sada mogu da pridodaju i ukrajinsko-rusku nesreću, i eto savršenih razloga za nestabilnost i potrebu za daljim rastom maloprodajnih cena četvorotočkaša.

Izvršni direktor Stellantisa, čuveni Karlos Tavarez je dao svoje viđenje za The Detroit Bureau: “Baš sam zabrinut zbog toga što su automobili sve manje dostupni ljudima i što raste pritisak inflacije.” Tavarez zna da pripadnici srednje klase moraju da kupuju vozila i upravo to vodi ka uvećanju cena i stvara dodatni pritisak na finansijski položaj običnog čoveka.

Da bi se aktuelna situacija nekako vratila u humanije okvire, grupacija Stellantis je preduzela aktivnosti na izgradnji pristupačnih baterijskih vozila, što je usklađeno sa novom dugoročnom strategijom koncerna, koja predviđa aktivnosti do 2030. godine. Ideja je da Stellantis u tom roku predstavi 25 novih vozila iz segmenta BEV. Narednih osam godina će trajati kritična faza transformacije za Stellantis, i radujemo se mogućnosti lansiranja pristupačnijih električnih vozila. Naravno, ako do realizacije dugoročnih planova dođe, na način na koji su zamišljeni.

AutoRepublika

(766)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Šef Stellantisa je zabrinut zbog dramatičnog rasta cena automobila“ ???

Taj čovek pojma nema koliko sam ja zabrinut „zbog dramatičnog rasta cena automobila“ …

Horhe

Zabrinut sam kao „moron“….. Nov izraz 😂😂

moron

😊