1. Home
  2. Vesti
  3. Cena električnih Volkswagena u Kini je niža za 25 hiljada evra!
Cena električnih Volkswagena u Kini je niža za 25 hiljada evra!
9

Cena električnih Volkswagena u Kini je niža za 25 hiljada evra!

3.24K
9
Podelite sa prijateljima:

Najjeftiniji električni Volkswagenov model, ID.3, trenutno košta 39.995 evra u Nemačkoj. Po zahtevu se može odbiti otkupna premija od 6.750 evra, od čega je 4.500 evra na teret poreskih obveznika. Ali i dalje košta više od 30.000 evra, što je cena za kompaktni automobil sa osnovnom opremom. U Kini, s druge strane, postoje VW-ovi saloni koji trenutno prodaju ID.3 po sniženoj ceni. Na veoma konkurentnom tržištu automobila košta oko 25.000 evra manje nego u Nemačkoj.

„Automobilwoche“ izveštava: „Kinesko zajedničko preduzeće SAIC-Volkswagen namerava da iskoristi poseban popust da izbaci električno vozilo kompaktne klase ID.3 na tržište u julu. Prema saopštenju na kineskom, kampanja je počela 7. jula i trebalo bi da traje do 31. jula, ali je zato ograničena na maksimalno 7.000 jedinica. U tom periodu, automobil košta od 125.900 juana, što je skoro 15.900 evra. Prilikom lansiranja, model je koštao od 159.888 juana.

Očigledno, saloni daju velike popuste iz nužde. Kina je najvažnije jedinstveno tržište za VW i zbog toga za grupu preti pad prodaje tamo. Domaća konkurencija je pretekla VW, posebno u električnim automobilima. BYD, u međuvremenu lider na tržištu u Kini, nudi gradsko električno vozilo Dolphin po ceni od 14.700 evra, čak i malo jeftinije od ID.3.

U Kini, nakon što je prodato oko 130.000 ID.3, VW se osećao prinuđenim da preduzme korak s popustom kako bi uopšte sačuvao deo posla. Zato što modeli jednostavno se ne prodaju. „Posmatrači to pripisuju, između ostalog, nedostatku softvera i zabavnih funkcija, u kojima su kineski rivali u nekim slučajevima bolje pozicionirani“, navodi „Automobilwoche“. Pored toga, kada su u pitanju e-vozila, Kina se smatra tehnološkim liderom i, na kraju, ali ne i najmanje važno, kineski kupci sve više preferiraju domaće brendove iz lokalnog patriotizma. Sa ofanzivom modela, sopstvenim podbrendom i velikim ulaganjima u električni brend Cupra, VW želi da se odupre nakon što je ulazak matičnog brenda Cupre, Seata, na kinesko tržište pre nekoliko godina propao bez reči.

VW-ov kineski šef Ralf Brandšteter opisao je tržište električnih vozila kao „pregrejano“ u govoru na kineskom sajmu automobila. Visoke kapitalne investicije i popusti mogu na kraju da naškode potrošačima, smatra menadžer VW. „Trenutno postoji više od 120 proizvođača [električnih] automobila na tržištu, a 2023. godine biće oko 150 novih modela. Intenzivna tržišna konkurencija i visoke cene baterija stavljaju proizvođače pod ozbiljan ekonomski pritisak. Kratkoročni uspeh u prodaji zahteva izuzetno velika kapitalna ulaganja“, objasnio je Brandšteter.

Sve frustriraniji nemački prodavci i kupci su ostavljeni na cedilu. Na kraju krajeva, kako VW-ov prodavac treba da objasni potencijalnim kupcima da u suštini isto vozilo na baterije u Nemačkoj košta skoro 25.000 evra više od snižene cene modela u Kini?

„Handelsblat” je u januaru objavio da su prvi sivi uvozi kineskih modela VW-a primećeni u Nemačkoj zbog dugih rokova isporuke. „VW grupa upozorava svoje nemačke salone da ne kupuju uvozne modele serije ID i da ih ne prodaju: „Ova vozila ne smete da kupujete ili prodajete u ugovorno ovlašćenoj radnji sa markom Volkswagen, niti ih možete prilagođavati uslovima lokalnog tržišta“, piše u pismu prodavcima, navodi list.

Malo je verovatno da će modeli ID zaista doći u Nemačku na ovaj način. Ako tražite novi VW ID.3 sa maksimalnom kilometražom do 5.000 km na internet stranici mobile.de, trenutno nećete naći ponudu ispod 26.000 evra. Ovo je automobil star godinu dana u nemačkoj verziji.

Čak i kada biste mogli da dovesete kineski VW u Nemačku nakon uvoza, uključujući sve troškove, bilo bi teško da ga pokrenete:

  • Bez raznih modifikacija, automobil ne bi bio ni podoban za pojedinačnu registraciju. „Vozila u Kini moraju da ispunjavaju drugačije tehničke standarde od automobila koji se prodaju u Evropi. Na primer, automatski pomoćnik za hitne slučajeve u kineskim modelima ne ispunjava evropske standarde, a ni utikači za punjenje ne ispunjavaju evropske standarde“, prenosi tehnički sajt Golem.de.
  • Ni kineski standard za brzo punjenje ni AC punjač – ovaj drugi izgleda slično evropskom utikaču tipa 2, ali je drugačije ožičen – ne bi dozvolili punjenje u Nemačkoj.
  • Pošto VW izričito ne podržava ponovni uvoz, kupci ne bi imali garancije i nemački multimedijalni i operativni sistem.

Tako se san o jeftinom kineskom VW-u brzo završio. Uzgred: Čak i električna vozila kineskih proizvođača koja se legalno izvoze u Nemačku koštaju znatno više nego u matičnoj zemlji. BYD Dolphin, na primer, koji je dostupan u Kini za manje od 15.000 evra, i dalje će koštati skoro 30.000 evra u Nemačkoj pre subvencionisanja.

AutoRepublika

(3242)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Ja mislim 💭 da je to zbog kursne razlike između Yuana i Eura.

A možda je i do toga što su evropljani navikli na prodaju mooda za bubrege.

Rikošet

Era beskrajnog kopiranja samog sebe na svu sreću postaje prošlost…

Učenik je već nadmašio učitelja, koji će uskoro da se povuče u mišiju rupu, jer nema grama hrabrosti da dizajnira automobile, koji neće ličiti jedni drugima kao jaje, jajetu…

Volkswagenov automobilski program postao je predosadan i za njegove najvernije obožavaoce i nema se tu šta više dodati.

Kako su sijali tako i žanju…

MRN

Pa, dobro. Očito nisu baš isti modeli. Ima tu i ozbiljnih razlika, opisanih u tekstu 😂

BB

„VW-ov kineski šef Ralf Brandšteter “
Ovaj ima pravo prezime… Brendirao Štetu 😀 😀

Nije da mi se dopada ID3, ali po ovoj kineskoj cijeni bih ga rado posjedovao…

Ah da, ako VW hoće da podigne prodaju ID3 u Evropi, pa nek snizi cijenu, ovdje će se kupovati (u Kini ni to ne funkcioniše)

Matija

To je posledica zestoke konkurentske borbe na trzistu Kine. U izvestaju od 08. jula AR navodi da je taj „bratoubilacki rat“ zaustavljen, vidi link:

https://autorepublika.com/2023/07/08/kineski-proizvodjaci-se-izdogovarali-da-prekinu-cenovni-rat/

Licno mislim da se umesala kineska vlada da bi sprecila lancanu reakciju bankrotstva!

BB

Kako to? Zar „nevidljiva ruka tržišta“ne vodi blagostanju? 😜
Inače to mantra liberalnih ekomista, taj „darvinizam“ gdje će svima biti bolje ako skabi otpadnu…
Naravno, to važi dok njihovi igrači dobijaju 😜

Zoca

Da li su vozila ista za njihovo i EU trziste?Marka i tip moze biti isti,ali sve ostalo ne…“Ustrojis“na svemu.

Matija

Koliko znam, vrse se samo minimalna prilagodjavanja EU propisima, nista vise. Rekao bih da EU automobili dozivljavaju obimniju doradu da bi bili interesantni kineskom trzistu!

Matori

Nisu ista, obično je za evropsko tržište manje međuosovinsko rastojanje i veća cena