1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi put uslikan prototip redizajniranog Stelvija
Prvi put uslikan prototip redizajniranog Stelvija
11

Prvi put uslikan prototip redizajniranog Stelvija

1.10K
11
Podelite sa prijateljima:

Čini se da sve veću pažnju medija počinje da okupira italijanska marka Alfa Romeo, a konačno se i vesti malo svetlije vibracije vezuju za nju. Naime, nakon premijere kompaktnog SUV-a s oznakom Alfa Romeo Tonale, sada se kreće ka daljoj regeneraciji asortimana Alfe, sa čim se, inače po staroj italijanskoj industrijskoj tradiciji, baš kasni. Danas pišemo najavu za restilizovani Stelvio koji je prošle nedelje uslikan na sred ulice u domovini, i to sa skromnom kamuflažom. Videćemo ga na svečanoj premijeri krajem ove, ili pak početkom 2023. godine.

Nakon šest godina provedenih na tržištu, Alfa Romeo Stelvio će konačno biti osvežen. Mi smo ga vozili u više navrata i ostali smo fascinirani upravljivošću i ležanjem italijanskog SUV-a koji smo procenili boljim po tom pitanju od BMW-a X3 (inače čuvenog po svojim dinamičkim kvalitetima), ali nam se zato kvalitet materijala, završna obrada i informativno-zabavni sistem izrazito nije dopao. Zato verujemo da je konstruktor dodatno poradio na ovim osobinama, posebno nakon formiranja Stellantisa, da ne kažemo preuzimanja grupacije FCA od rivalske PSA.

Veru u kvalitet osveženog Stelvija dodatno snaži i činjenica da je Tonale kasnio duže od godinu dana, zato što su novopostavljeni čelnici marke želeli da ga dodatno usavrše pre debija, što će se verovatno odraziti i na novi veći SUV iz game marke.

Prikazana naslovna fotografija restilizovanog Stelvija, nakon što su objavljene i nezvanične slike iz fabrike u Kazinu gde se sklapa predstavnik marke iz D segmenta s povišenom pozicijom sedenja, potvrđuje da je novitet bačen na drumska iskušenja, budi veru u epilog prema kom ćemo ovo vozilo, verovatno u duetu s limuzinom zvanom Giulia, videti na tržištu u roku kraćem od jedne godine.

render: Motor.es

Naslovna fotografija je za sada jedina na kojoj je moguće videti novi Stelvio na ulici, i to jedino s čeone strane. Iz toga se može izvući zaključak da su izmene koje očekujemo zaista minimalne, ali dovoljne da se novajliji podari transformisani stil. Dakle, prednje svetlosne grupe su u celosti problikovane, pa više nisu tako glomazne s krajeva. Takav koncept je omogućio instalaciju tri projektora u punoj LED tehnologiji, na koji način Stelvio pokazuje porodičnu pripadnost s Tonaleom. Rešetka hladnjaka je takođe blago izmenjena.

Na sličan način, prednji branik takođe predstavlja neke nove linije, sa novim rešetkama u donjem delu koje su podeljene i koje su lišene prisustva farova za maglu. Očekivana su i unapređenja na zadnjem kraju vozila, ali to ovom prilikom ne možemo da komentarišemo, s obzirom na „jednodimenzionalnost“ špijunske fotografije.

Novi Stelvio će takođe doživeti tehnološku revoluciju u svom, ovog puta valjda luksuznom enterijeru. Tim dizajnera iz Arezea će nastaviti s istom linijom modernog stila, sadigitalnom i prilagodljivom instrument tablom ispod uobičajene kupole, dodajući veći ekran osetljiv na dodir koji je sastavni deo multimedijalnog sistema „Uconnect 5“, s više opcija za povezivanje.

Oprema će takođe biti poboljšana s aspekta ugradnje novih sistema bezbednosti dok, će u paleti dostupnih pogonskih sklopova, Stelvio za 2023. godinu, takođe doneti novosti. Brend je u obavezi da smanji svoj udeo u prosečnoj emisiji CO2, tako da će se pojaviti 48-voltna tehnologija lakog (lažnog) hibrida. U najmanju ruku, instalacija blagog hibrida je obavezna kod 2,0-litarskog turbobenzinskog motora, a Alfa isto mora da uradi i kod 2,2-litarskog dizela, kako ne bi izgubila konkurentnost spram modela BMW-a.

Koliko znamo, ni u jednom slučaju povećanje snage pogonskog sklopa neće biti značajno. Maksimalni dodatak od između 15 i 30 „konja“ će biti dovoljan za održavanje „bezbedne“ udaljenosti od prestižnijih modela s oznakom marke Maserati.

AutoRepublika

(1104)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A cena će u nebesa. Kao kod svih.

BB

Retuširanje cjenovnika…

Matija

Tacno, bar u pocetku pokusace skupo da ga prodaju. Godinu kasnije dobijaces diskretno velike rabate! Samo malo strpljenja!

Iznogud Časni

A sta bi ti, dobro a jeftino? Pa on je najbolji u klasi, pa to mora da košta. A ostale skalamerije nisu puno jeftinije. I zašto se od alfe očekuje da bude jeftina? Ja samo žalim nas koji nemamo para pa kupujemo polovne, kad dodje vrijeme za izmjenu baterija na dildi a ono 20000 € valja pljunut.

Matija

„Njuska“ Stelvia umazana sa malo crne boje govori da je ovde vrlo malo toga izmenjeno. Jedina prava „novost“ su po tri fara upakovana u postojecu konturu prednjih lampi. To bi trebalo da predstavlja buduci familijarni lik marke Alfa. Ono sto publika ocekuje od Alfe jeste tehnicki i estetski sportski karakter. Tehnika Stelvija je i do sada bila OK ali estetski on je samo jedan od bezbrojnih debeljuskastih SUV automobila, suvise nezgrapnih i nepreglednih u gradu a nesposobnih da sidju sa asfalta. 🙁

Zsphere

Premium brendovi u principu vrlo malo i diskretno rade redizajn (osim ako bas ne zajebu sa dizajnom ili ako konkurencija izbaci prelijep novi model) jer ne bi bilo fino prema klijentima da skupo plate automobil a za par godina izadje novi model odnosno pretjerano svjeziji model 😊

TheStig

Svi Suv-ovi su debeljuskasti. Ne postoji suv koji dobro i skladno izgleda. Stelvio se dobro prodavao. Cak i kod nas ih ima uprkos tome sto je Alfa zastupljena kao kavijar u prehrani. Mozda bi i mogli da siđu sa asfalta kad ne bi svi imali 20tke i 21ice kako bi se pokusao izbalansirati izgled i proporcije.

Cuore sportivo

Ruzno,. Veoma ruzno. U pravu je don, alfa je umrla, alfe vise nema.

Matija

Ovako izgleda jedan sportski SUV – ovo je novi Lotus!

comment image

himera

Nidje veze…
Alfa je ugazila u zivo blato i samo tone…

Iznogud Časni

Dobro, nije novi model, nego zatezanje bora sukladno zakonu o CO2, produljavanje života postojećim modelima dok se valjda radi na razvoju novog. Uopće se ne slažem sa novinarom po pitanju materijala i info sistema. Sve je kako spada, ne postoji nista sto ne valja, dapače. Vjerujem da će ovakav da ostane do 2026 ako ne bude do tada opći rat tj veliki rat kako je davno najavljeno. Onaj leksus 200th ili kako već se umirovio nakon 11 godina, pa niko nije kmečao i vikao da ne valja nesto a ne valja puno toga na njemu. Alfa, kao sto rece zsphere… Pročitaj više »