1. Home
  2. Vesti
  3. BMW X5 dobio izduženu verziju
BMW X5 dobio izduženu verziju
1

BMW X5 dobio izduženu verziju

571
1
Podelite sa prijateljima:

BMW započinje s akcijom sklapanja velikog krosovera s oznakom X5. Ništa neobično u vesti, reklo bi se, s obzirom da je ovaj model u ponudi bavarske marke od drugog polugodišta 2018. godine, ali ovde pričamo o fabrici u Kini. Do sada je BMW X3 bio najveći SUV nemačkog brenda koji se montira u zajedničkom poduhvatu koji kompanija neguje s kineskim preduzećem Brilliance, uz opasku da su ostali (veći) krosoveri u najmnogoljudniju državu sveta dopremani iz Sjedinjenih Američkih Država. Evo, sada je lokalizovana i proizvodnja pomenute X5-ice.

Pored pomenute fabrike u američkom Spartanburgu, X5 se proizvodi i u ruskom Kaliningradu, ali se tu radi o poduhvatu iz zone takozvane šrafciger industrije (SKD). Međutim, ono što će se u Kini odigravati, poseduje sve atribute da bi se moglo nazvati celovitim proizvodnim procesom. Dodatno, po običaju, proizvođači se trude da udovolje Kinezima pa su za njih preuredili i model X5, i to na uobičajen način. Popularni SUV je dobio produženo međuosovinsko rastojanje i zaseban fabrički indeks G18 (globalna varijanta nosi šifru G05).

Razmak između prednje i zadnje osovine je ovde narastao za 130 milimetara, pa tako nudi identičnih 3.105 mm koliko krasi i globalni BMW X7. Sav prirast broja centimetara je u skladu s tradicijom završio za putnike na zadnjoj klupi, dok su osmišljeni i otvori za zadnja vrata uvećanih gabarita. Oblik krova je takođe morao da bude izmenjen kako bi se sakrio umetak koji je postavljen po sredini školjke.

Iako je ujednačeno međuosovinsko rastojanje sa, za broj većim bratom, BMW X5 za Narodnu Republiku Kinu, po dužini nije uspeo da dohvati model X7, pa je po toj osi ostao kratak (5.060 mm spram 5.151 mm).

Za potrebe ugradnje u izduženom krosoveru, razvijena je nova zadnja klupa kod koje je naslon dodatno nagnut za četiri stepena. Ali, u svemu ostalo, kineski BMW X5 reprizira prezentovano na globalnom modelu. Na listi opcionala je moguće štiklirati i paket M Sport koji koketira sa sportskim atributima, a tu su i takozvani laserski farovi, koji su, možemo da potvrdimo iz ličnog iskustva, izvanredni, kao i panoramski stakleni krovni otvor.

Dodatno, kupci se mogu opredeliti za jedan od nekoliko različitih završnih nivoa obrade.

Ali, ako se za listu dodatne opreme može reći da je bogata, ono što jeste relativno siromašno, tiče se izbora pogonskog sklopa. Samo su dve modifikacije dostupne u gami, i to su BMW X5 xDrive30Li i njega pokreće dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš sa 272 konjske snage, kao i BMW X5 xDrive40Li s rednim trolitarskim šestakom  koji isporučuje 370 „konja“.

Obe varijante dolaze sa poznatim i fenomenalnim osmostepenim automatskim menjačem s konvertorom obrtnog momenta koji potpisuje nemački ZF, kao i s integralnim pogonom. Već od osnovne ponude, nudi se sistem adaptivnog vešanja, koji je takođe fenomenalan (opet iz ličnog iskustva), dok će uz šestocilindarske Bavarce iz Kine, moći da se dobije i sitem vazdušnog oslanjanja, koji, iako vožnju čini veoma udobnom, totalno ruinira vozački osećaj i preseca vezu vozača, mašine i druma. BMW X5 opremljen ovakvim sistemom ogibljenja uzrokuje osećaj nestabilnosti i dubinske nesigurnosti prilikom vožnje u krivinama.

Start proizvodnje izduženog krosovera u pogonima pod kontrolom preduzeća BMW Brilliance Automotive izgrađenim u Šenjangu je zakazan za april. Očekuje se da će lokalizovana X5-ica biti priuštivija od uvezene, koja u Kini započinje s astronomskom cenom od oko 111 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(571)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Sada kinezi mogu da sede pozadi full ispruženih nogu a da ne pomeraju prednja sedišta unapred.