1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ford Mustang SVT Cobra sa 66 km na satu
AR pijaca klasika: Ford Mustang SVT Cobra sa 66 km na satu

AR pijaca klasika: Ford Mustang SVT Cobra sa 66 km na satu

211
0
Podelite sa prijateljima:

Godina 2003. je ona koju svaki ljubitelj Forda pamti kao slavnu za Mustang iz dva razloga. Prvo, dugogodišnja konkurencija u vidu modela kao što su Chevrolet Camaro i Pontiac Firebird je digla ruke nakon izuzetno loše prodaje. Iako su bili dostojni rivali više od 25 godina, jednostavno nisu imali onaj bitan faktor zahvaljujući kom ih je Fordov velikan nadmašivao po prodaji svake godine.

Neko će reći da je konkurencija dobra u automobilskom svetu, ali istovremeno nema ništa slađe od situacije u kojoj rival vašeg omiljenog brenda bude eliminisan. Ako to nije bilo dovoljno, ona je sigurno svaki Mustangovac slavio dolazak modela SVT Cobra.

Ovu značku Ford je koristio još od šezdesetih godina prošlog veka, ali je model iz 2003. godine bio onaj koji je stekao kultni status istog momenta kada je debitovao. Razvijao je impresivnih 390 konjskih snaga i maksimalnih 530 Nm obrtnog momenta iz 4,6-litarskog motora sa osam cilindara zahvaljujući kompresoru, što ga je učinilo do tada najmoćnijim Mustangom u istoriji.

Možda navedena brojka zvuči smešno za današnje standarde kada čak i porodični krosoveri razvijaju sličnu snagu, ali pre dve decenije nije postojao nijedan drugi automobil koji se mogao pohvaliti sličnim performansama u takvom cenovnom rangu.

Spomenućemo da je ubrzanje od nule do 100 km/h trajalo 4,5 sekundi, dok je maksimalna brzina bila oraničena na 250 km/h. Međutim, bilo je moguće skiniti limiter nakon čega je Cobra mogla da juri do 290 km/h. Iako je mišićavi automobil bio utemeljen na modernoj verziji zastarele platforme Fox, koja je vukla poreklo još od 1979. godine, Cobra se mogla pohvaliti i nezavisnim gobiljenjem, kočnicama Brembo i šestostepenim manuelnim menjačem.

Da, bio je zaista fantastičan period u kom je valjalo biti ljubitelj Forda i Mustanga. Proizvodnja će trajati samo dve godine i u tom intervalu će biti prodato 32.616 primeraka pre nego što je debitovao novi Mustang sa retro stilom.

Iako je ova generacija poznata pod kodnom oznakom SN95 još uvek nema neki kolekcionarski status (izuzetak je Cobra R iz 2000. godine koji je proizveden u tiražu od samo 300 jedinica), s vremena na vreme se pronađe neki primerak koji vredi „brdo“ novca.

Vlasnici ih uglavnom nisu mazili i pazili, pa pronaći dobro očuvan model, najčešće je nemoguća misija. Iz tog razloga, kada se primerak iz 2003. godine s prevaljenom samo 41 miljom (66 kilometara) na satu našao na sajtu „Bring a Trailer“, svi su požurili da ga kupe.

U oglasu se navodi da je originalno prodat u izložbeno-prodajnom salonu Jacky Jones Ford u gradu Klivlend unutar savezne države Amerike koja se zove Džordžija, i to za sumu od 36.560 dolara (oko 55.860 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Reč je o relativno bogato opremljenom modelu s dodatnim modifikacijama po pitanju ogibljenja i kočnica, zatim vredi reći da su montirane specijalne 17-inčne felne, audio sistem Mach 460 sa šest mesta za diskove, klima uređaj i još mnogo toga. Nije nam poznato zašto bi neko kupio ovakav automobil i onda ga parkirao, i to ne jednom već dva puta, pošto je promenio vlasništvo 2011. godine.

Dva dvana pre kraja aukcije i posle dvanaest ponuda, najviša od njih iznosi 55.555 dolara.

Zoran Tomasović

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments