1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Peugeot 504 – priuštivi klasik
Peugeot 504 – priuštivi klasik

Peugeot 504 – priuštivi klasik

2.65K
6
Podelite sa prijateljima:

Francuska automobilska industrija iznedrila brojne legendarne modele, a jedan od najistaknutijih je sigurno Peugeot 504. Ovaj automobil jedan je od retkih koji su bili popularni na nekoliko kontinenata.

Daleke 1968. godine Peugeot je predstavio naslednika modela 404 – čuveni 504. Ova limuzina sa četvoro vrata od momenta kada je stigla na scenu počela je da privlači veliku pažnju kupaca.

Nakon premijere na pariskom auto-salonu važne ’68. godine, Peugeot 504 počinje svoju blistavu karijeru, jer se već naredne godine okitio prestižnom titulom Evropski automobil godine. Otada će na Starom kontinentu biti proizvedeno više od 3 miliona primeraka.

Francuski sedan nije samo plenio svojim stilom za koji je bio odgovoran studio Pininfarina, već i inovacijama na polju tehnologije. Uz kombinaciju sa pouzdanim agregatima i odličnim ogibljenjem dobio se fantastičan rezultat.

Peugeot 504 je 1969. godine dobio i kupe i kabrio varijante, da bi kasnije gama bila obogaćena karavanskim izdanjem, kao i komercijalnom verzijom.

Francuska legenda bila je isprva dostupna sa 1,8-litarskim benzinskim agregatom koji je isporučivao 80 ks. Kasnije je paleta motora bila obogaćena sa dvolitarskim benzincem koji se mogao pohvaliti sa 97 ks (za verziju sa karburatorom) ili sa 105 ks za varijantu koja je imala ubrizgavanje goriva. Naravno, u ponudi je bio i dizel agregat, radne zapremine 2,1 litar sa skromnih 66 „konja“.

Najsnažnija pogonska jedinica koja se našla u Peugeotu 504 bio je 2,7-litarski V6 koji je isprva isporučivao 138 ks, da bi ta brojka kasnije bila nešto veća. Ovaj motor našao je primenu samo u kupe i kabrio verzijama.

Kada je reč o transmisiji prvobitni agregat zapremine 1,8 litara dolazio je sa manuelnim četvorostepenim menjačem ili sa ZF automatskom transmisijom sa tri stepena prenosa. U zavisnosti od godine proizvodnje i upotrebljenog motora u ponudi je bio i petostepeni ručni menjač, dok je najpotentniji V6 bio u sprezi sa trostepenim automatikom.

Ono što je možda i najimpresivnija stvar u vezi sa Peugeotom 504 jeste njegova dugovečnost, svestranost i ogromna popularnost širom sveta. Nije česta pojava da se francuski automobili dobro prodaju u susednoj Nemačkoj, no 504 je i  tu imao „dobru prođu“.

Šta tek reći za afričko tržište gde ovaj automobil i dalje možete često videti na drumovima. Proizvodnja Peugeota 504 duboko je zašla u 21. vek, jer se ovaj model sklapao i u nekoliko afričkih zemalja, Australiji, Kini, Argentini…

Iako je proizvodnja u matičnoj Francuskoj zaustavljena 1983. godine, Peugeot 504 imao je karijeru dugu čak 38 godina, što je za današnje uslove u automobilskoj industriji potpuno nezamislivo.

Peugeot 504 – dostupnost

U Srbiji se ovaj automobil veoma retko može videti na ulici, pa ga samim tim i nema često ni u oglasima. U Francuskoj i Nemačkoj je situacija nešto drugačija. No, pomalo je čudno da će se tamo češće naći kupe i kabrio verzije u dobrom stanju od limuzina.

Razlog za to je što su sedan varijante često „čerupane“ za delove, jer ih je bilo daleko više od pomenutih atraktivnijih izdanja, ali su danas postale izuzetno cenjene na tržištu klasika.

Najređi su karavani i komercijalna vozila, jer su tokom radnog veka toliko bili izrabljeni da su najčešće posle duge karijere završavali na otpadu.

Što se tiče dostupnosti rezervnih delova, priča je slična kao i za ostale klasike. Što se tiče mehanike, sve se manje više može i dalje lako nabaviti, ako ne od samog Peugeota onda od specijalizovanih kompanija. Problem je za elemente enterijera i karoserije.

Cene rezervnih delova nisu visoke. Tako se u Nemačkoj set prednjih kočnica može nabaviti za 150 evra, alternator je oko 160 evra, vodena pumpa otprilike 65 evra…

Mane i cena

Najveći neprijatelj Peugeota 504 je rđa. Iako je bio bolje zaštićen od prethodnika 404, ni ovaj model nije se proslavio sa antikorozivnom zaštitom. Posebno su ranjivi pragovi i obod vrata.

Kod nekih motora primećeni su problemi sa pregrevanjem, ali to nije mnogo rasprostranjen problem. Peugeot 504 važio je za jedan od najrobusnijih automobila, stoga i nema nekih ogromnih manjkavosti.

Kada je reč o cenama, primerci koji su u voznom stanju mogu se naći već za 4.000 evra. Za one koji su u odličnoj formi, potrebno je izdvojiti do 12.000 evra. Kupe i kabrio izdanja su naravno skuplja, kupe modeli koštaju do 15.000 evra, dok su kabrioleti veoma skupi pa njihova cena umeti često prebaciti i granicu od 20.000 evropskih novčanica.

AutoRepublika

(2646)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Dok je Pininfarina studio radio dizajn Pežoa bili su stvarno skladni i lepi. Želja mi je kupe 504, nemam sinuse za kabriolet.

Bungi

I meni je se uvijek sviđao 504 kabrio.Problem sa sinusima se rješava tako što voziš polako, drugom, dva, tri kruga od garaže i nazad. Nije to auto za naše rupe. Uvijek je bio skup, danas možda i više nego nov. Njegova elegancija je vječna.

Zvezdan Božinović

Kako lep automobil! Zbog njega sam zavoleo francusku školu.

moron

„Najveći neprijatelj Peugeota 504 je rđa. Iako je bio bolje zaštićen od prethodnika 404, ni ovaj model nije se proslavio sa antikorozivnom zaštitom. Posebno su ranjivi pragovi i obod vrata“ Sva vozila onoga doba su imala jeziv problem sa korozijom … I tu prosto leka nije bilo. Imam utisak da se u ono vreme uopšte nije radila unutrašnja zaštita „duplih limova“ voskom i da je najveći deo korozije progresivno dolazio „sa one strane“ duploga lima (pa su zato i sva vrata uglavnom trulila najpre odozdo ). Tek kada je počelo da se radi voskiranje šupljina, tada je došlo do pomaka… Pročitaj više »

Zoca

Passat B2 1981 god. tako je korodirao tj.istrulio posle nekih 15 god.starosti kod coveka kome sam ga prodao ,da je ,“Suza“bila „primeran ucenik za njega.Doduse bio je par sezona bez garaze ali prizor ne mogu zaboraviti.

Davor kusur

kako sam radio dugi niz godina u Africi koristio sam Peugeot 504 karavan diesel ,napravio sam s njim oko 500000 km,klima je tamo s malo vlage pa nije puno hrđao,na kraju se ipak raspala karoserija i motor se više nije mogao popraviti,tako da je završio na otpadu ali bio je dobar i vrlo pouzdan auto