1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Italijanski duh još živi – Alfa Romeo 8C Competizione
AR pijaca klasika: Italijanski duh još živi – Alfa Romeo 8C Competizione

AR pijaca klasika: Italijanski duh još živi – Alfa Romeo 8C Competizione

1.13K
3
Podelite sa prijateljima:

Možda je teško poverovati narednu rečenicu na osnovu današnje ponude, ali nekada davno Alfa Romeo je predstavljala sam vrh svetske automobilske industrije. Pričamo o predratnom periodu kada je pobeđivala praktično u svakom takmičenju u kojem se nadmetala, a čak je i veliki Enco Ferari osnovao svoju kompaniju sa iskustvom koje je stekao kad se takmičio za volanom Alfe.

Posle Drugog svetskog rata kompanija se uglavnom orijentisala na ponudu manjih gradskih četvorotočkaša koji su se prodavali solidno u razrušenoj Evropi. Takva strategija jeste obezbedila Alfinu budućnost, ali su istovremeno nestali oni pravi čistokrvni sportisti koji su krasili kompaniju kroz istoriju.

A onda 2003. godine na Salonu automobila u Frankfurtu smo videli model 8C Competizione i odjednom je sva ona legendarna istorija smeštena u jedan moderni koncept. Reakcije publike su bile toliko velike da je odmah naručeno nekoliko hiljada jedinica, ali u periodu između 2007. i 2010. godine fabriku će napustiti samo hiljadu primeraka i to ravnopravno podeljenih na kupe i kabriolet.

 

Ovaj automobil je inače dobio 8C ime po broju cilindara i reči „cilindro“ na italijanskom jeziku dok Competizione naravno „konkurencija“. Krasile su ga prelepe linije dizajnirane pomalo iznenađujuće od jednog stiliste iz Nemačke, to jest Volfganga Egera. 8C je zadržao mnoge prepoznatljive detalje kao što je maska hladnjaka dok je zadnji deo inspirisan trkačima iz pedesetih godina prošlog veka.

Napred postavljen 4,7-litarski motor je originalno razvio Ferrari za svoju bratsku diviziju Maserati, a razvijao je 444 konjskih snaga i maksimalnih 480 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko šestostepenog automatskog menjača sa opcijom da se brzine menjaju i manuelno. Prema fabričkim podacima ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je iznosilo 4,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 290 km/h.


8C je označio i povratak Alfe na američko tle, a oko petina svih proizvedenih primeraka je završila „preko bare“ po početnoj ceni nešto većoj od 300 hiljada dolara. Primerak iz današnjeg oglasa je iz 2008. godine i nalazi se u gradu Čikagu unutar američke savezne države Ilinois. Originalno je prodat u Maseratijevom izložbeno-prodajnom salonu u Mičigenu posle čega je proveo jedno vreme u Pensilvaniji i naravno Ilinoisu.

Na satu stoji brojka od samo 2.400 km. Ovaj konkretni model se mogao pohvaliti i sa opcionim pakerom opreme vrednim preko šest hiljada „zelembaća“ koji je dodavao navigaciju, Bose audio sistem, maglenke i još mnogo toga. Vlasnik navodi da je 8C poslednji put servisiran još pre šest godina kada je dobio nove svećice, kaiš i zamenu ulja. Napominje da je takođe prešao 1.600 km tokom godina u njegovom vlasništvu i da je već jednom osvežio kočnice.


U završnim satima aukcije, posle čak 43 ponude, najviša iznosi 349 hiljada američkih dolara. Alfa Romeo možda danas nema onaj sjaj koji je nekada krasio, ali modeli kao što su 8C pokazuju da će njen duh večno da živi. A kao što se vidi sa ove aukcije, i kolekcionari imaju veoma visoko mišljenje o njemu…

AutoRepublika 

(1129)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

🥰😍

Pomponije

Kakva lepotica… Skoro 15 godina kasnije i i dalje lepša od većine aktuelnih automobila!

himera

Prototip se pojavio 2003, racunaj bar jedno 2-3 godine da je bio skiciran na tabli dizajnera to mu dodje preko 20 godina.