1. Home
  2. Vesti
  3. Proleterska Kina najzaslužnija za to što je Rolls brend BMW-a s najmlađim kupcima
Proleterska Kina najzaslužnija za to što je Rolls brend BMW-a s najmlađim kupcima
0

Proleterska Kina najzaslužnija za to što je Rolls brend BMW-a s najmlađim kupcima

261
0
Podelite sa prijateljima:

Da nije bilo objave na poslovnom portalu specijalizovanom za pitanja iz automobilske industrije, ostali bismo uskraćeni za ovu, dvostruko paradoksalnu situaciju. Evo o čemu se radi.

BMW grupa, kao što znamo kontroliše marke BMW, Mini i Rolls-Royce. Sva tri brenda su iz kategorije luksuznih, dok je poslednje naveden čak i stepenik iznad. Svi mi znamo, barem okvirno, kakvu paletu vozila nudi svaka marka pojedinačno, i nekako je potpuno logično i u skladu s filozofijom proizvođača da kupci Minija uglavnom budu mlađi ljudi, uprkos paprenoj ceni bavarskih mališana s britanskim pedigreom. Zatim bi usledili uglavnom sredovečni i situirani ljubitelji BMW-a, koji sebi mogu i da priušte tako skupu potrošnu robu, da bi tek na kraju došao Rolls-Royce, kao oličenje ekskluzive, kako s aspekta obima proizvodnje, tako i s aspekta cenovne politike.

Međutim, logika i zdrav razum su ovom priliko totalno poraženi, pa se ispostavilo da upravo najprestižnija marka BMW-a ima iza sebe armiju najmlađih kupaca, u poređenju s ostala dva brenda koja kontroliše upravu sa sedištem u Minhenu.

Izvršni direktor kompanije Rolls-Royce Torsten Miler-Otvos je izjavio da je prosečna starost kupaca vozila ostrvske marke na nivou od 43 godine. Izjavu su pribeležili novinari pomenutog lista, kada je glavna tema razgovora bila ona koja se ticala razvoja novog modela električnog automobila nazvanog Spectre. Rukovodilac kompanije je tom prilikom naveo i da je najveći broj kupaca o kojima priča, s kineskim, pa i američkim pasošima.

Ovde dolazimo i do tog drugog paradoksa, a koji se vezuje za naše predubeđenje da je Kina socijalističko društvo, što svakako nije ni približno. Od socijalizma je u Kini ostala samo komunistička partija i totalitarizam, dok su svi ostali mehanizmi, posebno oni u privredi, svojstveni brutalnom kapitalizmu, što je uostalom i iznedrilo veliki broj mlađanih multimilijardera u „nazovi komunističkoj“ društvenoj zajednici.

Ujedno, podatak koji dopunjuje, i praktično indirektno potvrđuje navode direktora društva Rolls-Royce jeste i informacija da je najvažnije tržište Mercedesove perjanice, to jest S klase, takođe kinesko.

Kako bilo, Miler-Otvos je naveo da je starosna analiza kupaca marke uslovila i odluku da novi Spectre bude kupe. „Kupeolika vozila lako bude emocije i za nas je veoma bitno da takvu jasnu poruku pošaljemo,“ rekao je on za ANE.

Iako na tizerima na kojima je prikazan kamuflirani novi Spectre, on deluje kao kupe verzija modela Wraith, direktor tvrdi da nije slučaj. „Ovo ni na koji način nije naslednik modela Wraith, i kao takav je potpuno nova ponuda za naše klijente. Izgleda i deluje drastično različito,“ kazao je još Miler-Otvos.

Opet, Rolls-Royce još uvek ne želi da govori o pogonskom sklopu noviteta, ali znamo da će ležati na istoj arhitekturi kao novi Ghost i Phantom. Rolls planira da komercijalizuje model Spectre u zadnjem tromesečju 2023. godine, dok će pre toga testirati novajliju na distancama koje će ukupno izneti oko 2,5 miliona kilometara, što je temeljnije ispitivanje od onog primenjenog na bilo kom modelu marke u prošlosti.

Da podsetimo da uprava Rollsa planira da pređe na električni pogon do 2030. goidne, što znači da prvi elektromobil kreće pomenute 2023. godine, dok se gama kompletira po planu, do kraja decenije. Posle prvenca sledi krosover 2024. godine, prenosi industrijski analitičar AutoForecast Solutions.

AutoRepublika

(261)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments