1. Home
  2. Life
  3. Koje sve nove tehnologije bukvalno skriva amblem Peugeota?
Koje sve nove tehnologije bukvalno skriva amblem Peugeota?

Koje sve nove tehnologije bukvalno skriva amblem Peugeota?

2.73K
5
Podelite sa prijateljima:

Od čega je izrađen novi amblem marke Peugeot?

Novi grb marke Peugeot koji je debitovao na divnom modelu 308, doneo je u prvi plan samo glavu lava s bujnom grivom, i kao takav ukrašava njušku noviteta. Međutim, ni izbliza se ne može reći da mu je uloga isključivo vezana za stil vozila. Naprotiv, on je tu i kao bitna karika u lancu elektronskih pomagala vozaču, pored toga što je i samo po sebi lep.

Jedanasta generacija Peugeotovog bedža je predstavljena pre bezmalo godinu dana, tačnije 25. februara 2021. i simbolizuje, umesto nekadašnje cele figure, samo glavu kralja životinja. Čast da je prvi provoza, i to „po sred“ maske hladnjaka“, je s pravom dobio kompakt 308 u formi hečbeka i karavana, a očekujemo da vidimo kako će da „čuči“ i na ostalim novitetima iz kuhinje ove Stellantisove marke.

Da bi se novi logo bolje uklopio s ostatkom okruženja, redefinisan je i stilski izraz rešetke hladnjaka 308-ice i sve to zaista deluje kao da je sraslo jedno s drugim, amblem s maskom, a ceo taj plastični element s ostatkom vozila. Kako rekosmo još u naslovu, novi logotip sakriva brojne sisteme pomoći u vožnji, objedinjene u jednom radaru.

Skriven rešetkom na kojoj je umetnut novi logo, ovaj radar omogućava pristup za, ne manje od pet sistema vozačke asistencije. U toj jednoj kutiji su iskombinovane sledeće funkcije: prilagodljivi tempomat sa funkcijom „stani – kreni“ (Stop and Go), adaptivni tempomat s takozvanom „funkcijom 30 km/h“, automatsko kočenje u slučaju nužde, poluautomatska promena trake i preporučena očekivana brzina kretanja.

Tehničke specifikacije logotipa Peugeota su morale biti kompletno revidirane, a kako bi poslednji naveden sistem funkcionisao ispravno. Sirovine od kojih je izrađen ne bi smele da ugrožavaju emisiju radarskih talasa. Stoga je amblem morao biti lišen bilo kakvih čestica metala.

Upravo to je razlog zašto je sam grb, tačnije zašto je njegova prednja strana izrađena od ubrizganih polikarbonata, često korišćenog kod proizvodnje vitraža. Gladak je i ujednačene je debljine. Naličje amblema je izrađeno od indijuma, materijala koji ima osobinu da ne ometa talase. Potom je cela komponenta, bedž ofarban u crnu nijansu.

Lavić je potom laserski ubačen u polikarbonat. Konačno se na prednju stranu nanosi zaštitni sloj laka. Kada se proizvodnja amblema završi, logotip se zatim pričvršćuje i šrafi na rešetku hladnjaka.

AutoRepublika

(2728)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Lele, koliko li ce samo to da kosta vlasnika kada ga klinci iz zajebancije maznu…🤔

s mile

1 eur, preko aliexpressa 😉

Iznogud Časni

Jebote koliko kretena vozi auta da im je sve ovo potrebno.

Iznogud Časni

Koliko li ima onaj Hasanov, čisto da reknem djeci u Pazaru da budu nestašna :-))))

moron

I kada ti neko ukrade znak sa nosa tog lava, poremete se sva očitavanja radara koji je smešten iza njega …