1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Prodaja kompaktnih SUV/krosovera će stagnirati ove godine ali samo privremeno
Prodaja kompaktnih SUV/krosovera će stagnirati ove godine ali samo privremeno
2

Prodaja kompaktnih SUV/krosovera će stagnirati ove godine ali samo privremeno

142
2
Podelite sa prijateljima:

Tržište kompaktnih SUV/krosovera u Evropi bi trebalo da bude na pozitivnoj nuli ove godine kažu prognoze, s nešto više od dva miliona prodatih primeraka, nakon višegodišnjeg napredovanja u plasmanu. Razlog je što proizvođači menjaju ključne modele, dok se u segmentu vrši svojevrstan otklon od dizela ka elektrifikovanim modelima.

Nakon ove godine, međutim, LMC Automotive smatra da će se segment proširiti na 2,4 milona jedinica u 2021., kao i da će nastaviti da raste na godišnjem planu da bi do sredine dekade dostigao 2,8 miliona novoregistrovanih primeraka.

Kompaktni krosoveri su značajan izvor zarade za marke kao što su Nissan, Ford i Peugeot, s obzirom na potražnju za modele kao što su Qashqai, Kuga, odnosno 3008.

Rast ovog segmenta ga je doveo do četvrtog po veličini, s tržišnim udelom od 13 odsto prošle godine, s tim što je godišnji obim prebacio 2 miliona vozila, kažu podaci JATO Dynamicsa. Udeo segmenta se gotovo udvostručio od 2014. Volkswagen Tiguan je tome doprineo s napretkom od četiri odsto, pretekavši na taj način dosadašnjeg lidera klase, Nissan Qashqai, dok je Peugeot 3008 treći.

Prognoza  poremećaja prodaje u 2020. je delimično očekivana, jer će Qashqai biti zamenjen u toku ove godine, dok Kuga takođe dobija naslednika.

Iz tog razloga, smatraju u LMC-u, prodaja krosovera u 2020. će biti veoma blizu one iz 2019., što znači 2,2 miliona. LMC takođe naglašava da bi prodaja Hyundai Tucsona i Kije Sportage i dalje mogla da pada pred dolazak naslednika 2021.

Težak zadatak

Najveći zadatak s kojim se proizvođači automobila suočavaju pri prodaji kompaktnih SUV/krosovera je udaljavanje od dizel tehnologije i masovnije usvajanje elektrifikacije, da bi se uskladilo s novom, strožom ekološkom regulativom u EU.

Mada je udeo dizela u kategoriji kompaktnih SUV/krosovera pao sa 73 odsto iz 2015. na 44 odsto 2018., činjenica je da između januara i oktobra prošle godine nijedan drugi segment nije registrovao više dizel modela.  Tiguan je bio drugi najprodavanijih model pogonjen dizel motorom u Evropi tokom deset meseci prošle godine, zaostajući jedino za VW Golfom. Peugeot 3008 je po ovom pitanju bio četvrti.

Japanski proizvođači su najaktivniji u odbacivanju dizel motora. Oni mahom akcenat stavljaju na hibridnu tehnologiju. Toyota CH-R je bila na šestom mestu u segmentu s prodajom od 121.418 primeraka, dok je RAV4 pretekao Seat Atecu i Opel Grandland X, te na taj način zaokružio prvih deset. Na hibridne verzije se odnosilo 89 odsto prodaje CH-R-a i 67 odsto RAV4.

Honda je takođe skresala dizel verzije u korist hibrida za novi CR-V. Istinski uticaj, međutim, osetiće se sledeće godine, kada će Nissan izbaciti iz ponude dizel Qashqai, zamenjujući ga e-Power serijskim hibridom.

„Svedoci smo značajnog pada dizela i prilagođavamo se praćenju tog trenda“, rekao je Đanluka de Fiki, predsednik Nissana za Evropu.

Ford će ponuditi dve dizel varijante nove Kuge, jednu s blago hibridnom postavkom, ali je u planu i lansiranje potpune hibridne varijante kasnije u toku godine.

Utična ofanziva

Drugi ključni proizvođači automobila u segmentu, međutim, premošćuju potpune hibride i u ponudu stavljaju „plug-in“ hibridnu tehnologiju, koja značajno smanjuje emisiju CO2 u poređenju sa standardnim hibridima, ali takođe podiže cenu zahvaljujući većim baterijama.

Marke PSA grupe, Peugeot, Citroen, DS i Opel, već su lansirale „plug-in“ hibridne verzije svojih kompaktnih SUV/krosovera, smanjujući prosečnu emisiju CO2 na čak 29 g/km. Ford će takođe lansirati Kugu s „utičnicom“, dok će Nissan uvesti „plug-oin“ hibridni Qashqai, koji će koristiti tehnologiju pozajmljenu od partnera iz alijanse, Mitsubishija.

Poslednji proizvođač automobila koji je najavio „plug-in“ hibrid u sektoru je Toyota, koja će lansirati PHEV verziju RAV4 u drugoj polovini godine, s nominalnom električnom autonomijom od 65 kilometara.

Volkswagen, za sada, nije najavljivao „plug-in“ hibridnu varijantu Tiguana, ali se očekuje da je lansira u budućnosti. Nemačka marka doduše već prodaje PHEV izdanje Tiguana s produženim međuosovinskim rastojanjem u Kini.

LMC je obeležio jedan rizik vezan za sektor: oštri budući ciljevi vezani za emisiju CO2 bi mogli da nateraju proizvođače automobila da promene strategiju i akcenat stave više na konvencionalne automobile. Čak i ako su elektrifikovani, SUV/krosoveri su poslovično teži i manje gorivno efikasni u odnosu na kompaktne hedžbeke. Kupci bi na taj način mogli da budu preusmereni nazad ka tradicionalnim  automobilima, jer bi stroži ekološki standardi mogli da gurnu elektrifikovane SUV/krosovere iznad njihovog cenovnog razreda.

Za sada, međutim, popularnost ovog sektora se ne dovodi u pitanje. Felipe Munjoz iz JATO Dynamicsa je istakao da jedina marka koja nije prisutna u segmentu jeste Fiat, ali on očekuje da se to promeni kada se kompletira spajanje s PSA. „Ovo je ključni segment za ’mejnstrim’ igrače“, on je važan za obim prodaje i profit.“

Priredio: Pavle Barta

(142)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobar rezultat za RAV4 u Evropi. Jako neobičan dizajn. Meni „nelep“.

s mile

kao prvi Juke, ružnjikavo mi se sviđa…..