1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. AR detektiv: Zašto kažeš Dacia a misliš na Suzuki
AR detektiv: Zašto kažeš Dacia a misliš na Suzuki

AR detektiv: Zašto kažeš Dacia a misliš na Suzuki

5.06K
42
Podelite sa prijateljima:

Na sajtu jednog od prodavaca Suzukija za Srbiju, kompanije Euro Sumar, Beograd, primetili smo da se u ponudi nalazi i „novi“ Suzuki S-Cross.

Sve varijante su pogonjene turbo motorom radne zapremine 1,4 litre uz asistenciju električnog motora (MHEV), pri čemu SUS jedinica isporučuje 127 konjskih snaga, dok elektromotor dodaje 13 „grla“. Dostupan je sa šestostepenim manuelnim menjačem ili kontinualnom transmisjom (CVT), uz razliku u cenu od 1,5 hiljada evra. Moguće je birati i pogonsko rešenje s tradicionalnom oznakom 2WD, kao i ono poznato kao 4WD. Poželjniji sklop se tarifira s dodatne 2 hiljade evra.

Za polaznih 19.990 evra u nemetalik boji (doplata za metalik nijansu je 450 evra) dobijate, naravno, 2WD i 6MT, a osnovni paket opreme uključuje, izmedju ostalog: adaptivni tempomat, sistem AEBS sa datekcijom pešaka i biciklista (autonomno kočenje u dramatičnim situacijama), radarski sistem praćenja saobraćajne trake, raspoznavanje saobraćajnih znakova i upozorenja, kameru za olakšavanje vožnje unazad, sedam vazdužnih jastuka, aluminijumske felne 17“, LED farove (kratka i duga LED svetla), manuelni klima uredjaj, multimedijalni uređaj (7 inča) sa ekranom osetljivim na dodir (uz četiri zvučnika i radio uređaj…) i još neke detalje.

Dakle, odlična aktivna bezbednosna oprema u standardnom izdanju, na kojoj može da pozavidi ne samo neki budžetski brend (na primer Dacia Duster, koja dosta toga nema dostupno ni kao eventualni izbor s liste opcionala), nego čak i neki japanski brat (recimo novi Nissan QQ, koji u prva tri paketa oprema nema radarski tempomat), ili dalji azijski rod (kao primera radi Tucson, koji pati od istog aktivno bezbednosnog nedostatka u opremi nižih paketa kao i Nissanov QQ), ali i brojna evropska konkurencija (sa svojom drugačijom filozofijom paketiranja).

Ako se kod S-Crossa odlučite za sledeći paket opreme zа traženih 21.490 € u nemetalik boji, tu vas očekuje dodatno, između ostalog, detekcija vozila u mrtvom uglu u vožnji i prilikom isparkiravanja unazad, parking senzori napred i pozadi, dvozonski klima uredjaj, elektro-preklopivi spoljašni retrovizori, otvori za grejanje zadnjeg dela kabine, podesivi naslon zadnje klupe (2 pozicije), centralno postavljen naslon za ruku u zadnjem delu kabine i još neke elemente (grejanje sedišta, dodatne zvučnike…).

Treći paket opreme će vam doneti drugačije aluminijumske felne (hrom/crni),  multimedijalni uređaj (9 inča), centralni zvučnik, sedišta sa kombinovanom kožom i kameru 360°, a sve to za 23.990 evra, u nemetalik boji.

A ako dodate još 500 evra, dolazite do poslednje, panoramske verzije, koja sa 2WD i 6MT košta 24.490 evra.

Skupo ili jeftino, ružno ili lepo, dobro ili loše opremljeno, primereno ili neprimereno motorizovano, stvar je slobodne procene. Traži se bolja ponuda, ona u kojoj dobijete najviše za uloženi novac, traži se ono što je nekada bila Dacia…

AutoRepublika

(5058)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Navukao me je na S Cross, Juraj Šebalj, sa testom u kamenolomu.

Mislim da je dobar izbor, mada ima puno žalbi na ovlašćene servise.

Ovo poređenje opreme, ni MRN ne bi bolje uporedio 👍

Rikošet

Mislim da nijednom automobilu nije odradio bolje „reklamu“ kao tom S Crossu. Zaista vrhunska vožnja i odlično snimljena. Čim je izašao taj video rekao sam isto, čovjek ga je tako vozio da sam i sam poželio da ga vozim… Poslije je pokušaoa da ponovi isto sa Kodiaqom RS i nekim ostalim modelima, ali taj S Cross je valja zato što je snimljen među prvima bio neprevaziđen isto kao što je fora za Navarom odrađena vrhunski… Što se tiče samog automobila nikada me nije posebno privlačio, ali poslije one vožnje odlično snimljene je baš porastao u mojim očima s iskusnim reli… Pročitaj više »

TheStig

Nekidan kad sam vidjeo u Suzukijevom salonu u Sarajevu ovaj novi S cross frapirao sam se na sjedišta koja izgledaju kao da su izvađena iz Yuga. U automobilu od 20 000 evra sramota.

moron

Tebe malo „opio“ neki svež planinski vazduh ?
🙂

TheStig

Kako će me opiti vazduh koji odišem svaki dan?😅Pogledaj sam.
https://www.olx.ba/artikal/46423113/suzuki-s-cross-4×4-2022god/
Bio sam prosle sedmice i gledao. Izgleda uzivo jos gore.

moron

Većina vozila tog cenovnog ranga ( pa i Japanci ) u nižim paketima opreme imaju ne baš zavidno platno kao materijal za presvlaku sedišta. Nije to samo kod Suzukija tako. Koliko para, toliko muzike. A danas je došlo vreme za pri kupovini novih kola za 20 hiljada evra ne možeš da očekuješ neku ekskluzivu od materijala enterijera.

TheStig

Uhm ne bih rekao da se za 20 000 evra ne mogu dobiti dobra sjedišta. Svi malteni hatchback automobili u tom rangu imaju bolja sjedista od npr ovakvih. Znas i sam kakva sjedista dolaze u Meganu, Golfu, Focusu, 308 itd

BB

Koliko košta ovaj sa oglasa?
Megane, 308, Golf i ostali, koliko koštaju? Ko od njih ima 4×4 pogon? Kakva je ostala oprema?

TheStig

Kosta najmanje 20 000 ako ne i više. Kad sam ja prosle godine kupovao auto mogao si uzeti Megana u najjacem paketu za 20 500 evra (Bose edition). Sjedista polukozna sa odlicnim bocnim potporama. Kod mene Ceed ima ista takva, isto placen 20 k. Kazem ti svi hatchevi imaju za te pare odlicna sjedista. Ne znam sto je pogon mjerodavan. Imas isti automobil bez 4×4 pa je opet truo, ista sjedista. Znas i sam kakva je oprema u top paketima kod Francuza.

BB

Pa koliko košta 4×2?
Nemoj stare cijene porediti…

A vidi, to jeste mana, ali ako baš hoćeš, platno možeš da središ „after market“ a sve drugo ne 😉

TheStig

2wd je stari kostao najjeftiniji 19500 evra. Meni su i dalje onakva sjedista nedopustiva. A i to mi je nekako suluda pomisao. Ici aftermarket sredjivati nov automobil 😆

moron

Pusti ti priču o tome koje su nekada bile cene, pa i da je Megan Bose Edtion mogao „nekada“ za 20.500.
Gledaj cene danas koje jesu.
Danas ti u Srbiji Intens kao benzinac startuje sa 21.300, a treba da mu doplatiš i za „Automatsko kočenje u nuždi sa prepoznavanjem pešaka“.

TheStig

Megane u paketu Intens je i dalje 20 000 eur u BiH tako da sam u pravu kako god okrenes. Sjedista u S cross su smece i nisu vrijedna automobila koji ima cijenu kako smo ustanovili preko 20 000 eur. I RS line ne bi bio mnogo skuplji ali se samo nudi sa edc. Morone ti samo pricas o tim kvazi sistemima asistencije u voznji. Ovdje nas to ne interesuje. Pricamo o sjedistima.

moron

Gledao sam ja ta sedišta suzukija. I meni to uopšte ne deluje loše. Naprotiv. Ni kao oblik sedišta, a ni materijal presvlaka.
Ali, to je samo moje mišljenje.
Što se tiče sistema asistencije, mogu ja bez njih, „bez problema“. Za ovaj prethodni vikend sam sa Fiatom „okrenuo“ oko 400 km, sve sa osmehom na licu. Ali, nemam dilemu u čemu se osećam bezbednije kada putujem. U onome što će svojim sistemima asistencije da možda ispegla i neku moju ili tudju grešku. A to svakako nije taj Fiat, takav kakav on jeste, bez ikakve savremene aktivne bezbednosne opreme.

moron

Da, suzuki vodi računa o aktivnoj bezbednosnoj opremi. „Povučen“ ovim tekstom, videh da njima čak i bazni swift ( 12.900 € ) ima radarski tempomat. Kao i bazni Yaris. A manje košta bazni Swift od bazne dačije Sandero, koja je sa „baznom cenom“ stigla do čak 13.490. S-Cross jeste malo vremešan, ali, razumna motorizacija ( nema u ponudi baš 3 cilindra i 1,0 T kao Karoq ), fantastična oprema ( Karoq u Style paketu od pomoći za parkiranje ima samo „Zadnji senzori za parkiranje“ ). Standardna aktivna bezbednosna oprema mu je i bazno „desetka“. Kad je u tekstu već pomenut… Pročitaj više »

M M

Kakvo poređenje !!!!
Hebem ti bolesni globalizam. Čak je i naš Moron otišao u tri PLM…..
Šta reče…. „radarski tempomat“
A ovo; „Standardna aktivna bezbednosna oprema mu je i bazno „desetka“.“…. To „mu“ je možda svašta ali auto ne… Ali ko te pita, važno je da radarom zrači kroz noć…
Bože, na šta sve danas fataju naivčine…. Kako se danas „posmatra“ automobili. Ili automobil nije više automoil !?

moron

Ja tebi uopšte ne zameram što gledaš na automobile na taj način. Niti ti zameram što ti meni zameraš jer ja to posmatram drugačije 😊

M M

Ma ne zameram ja…. Nikako. Ja sam samo zabrinut za ovaj globalni zajeb, na koji se narod prima, bez i jedne zadrške, bez dileme, bez osnova. Ne samo automobilizam, no uopšte. Hebeš automobil, jahaćemo konje…. Eno ima ih gore kod onog konjušara s Romanije. To je kao, kažu da vakcina mena uticaja na novi soj Kovid-a. Ali je važno da svi budu vakcinisani. U Austriji kazne kreću za nevakcinisane od 600 na dalje…. Ko ga hebe, što vakcina nema veze. I što je niko ne apdetuje, ako ništa… E tako ti je i Suzuki, auto bez auta, al ima „radar“… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
moron

Zašto je Suzuki „auto bez auta“?

Šta sada sa njim nije u redu ?

Gde je njegova falinka, ili više njih, po tvom mišljenju?

M M

To je automobil )danas) gori od Dačije. Ti nema ni enterijera, ni školjke, ni kvaliteta. Automobil 0. Suzuki je uvek bio dno. A i danas je na istoj razini. Ali ima „radar“

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Ti si idiot prve klase. Ustvari ti si fosilni ostatak idiotizma. Opet lupaš gluposti kao i obično. Suzuki je uvijek bio mali proizvodjac ali ga to nije sprijecilo da ima uspjesne automobile. Ti ne znas nabrojati 5 suzukijevih automobila a opet si došao da sereš. Vitara je bolja i ljepša od bilo čega što trenutno Dacia proizvodi. Covjek sere jednakom mjerom po Leksusu i po Suzukiju. Dokaz da se radi o sumanutoj budali.

moron

Ne bih ja ipak Dačiju u istu ravan sa Suzukijem. Nikako. Osim što im je sada cena jako slična.

M M

Ček, a što ne bi?? To je automobil koji podmiruje sirotinju Azije. Automobil koji je nekada imao nešto novo da kaže, da podmladi eropsku autoindustriju malih jeftinih vozila, da izbaci jeftin džip sa nekom novom ponudom. Lično sam se bavio tim novitetom sa kraja 80-tih, Suzuki Swift GTI, i zaista je imao nešto novo da pokaže i da promeni ponudu evropskih automobila. To njegovo srce je bilo nešto neviđeno. Motor koji je podsećao na mašinu sa motorcikla. Pogledaj šta su tada nudili VW. Fijat, Francuzi…. Ali i tad, školjka, limarija, eneterijer su bili dno. Za mene kao klinca, to je… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
Rikošet

Opet kontranje bez konkretne poruke i zaključka i tako u nedogled… Grčka mitologija i filozofija su vaskrsle, a Aristotel, Sokrat i Platon dobijaju svog duhovnog nasljednika u izazovnom savremenom vremenu… Srećom VW Škoda je brend za evropsku elitu, a ne sirotinju, pa iz svakog tvog teksta progovara veliko praktično iskustvo i duhovna veza koju mogu da ostvare samo i isključivo TDI motor i njegov vlasnik, u ovom slučaju čovjek bezgraničnog iskustva… Nego – Dieselgate je laž i niko ga ne spominje? Teško da je tako, o tome su obaviješteni čak i čitaoci velikog i malog Politikinog zabavnika. Stvarno me čudi… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
M M

Da li misliš da „istina“ živi na sudu? Da istina živi tamo, ne bi kauboji vozili 6000 kubika i trovala moje dete, a da se pri tom u Evropi odseca onaj višak 4-ti cilindar, i pravi troklipnjak od 900 kubika koji rokće ko prase. Sud je korida dva tabora, gde pobedu donose skupi advokati, potplaćeni veštaci i prodane sudije. Narano kad se još nađe dobar osnov, trijumf je tu. Kad se ovako nešto fiktivno namesti i medijski eksploatiše, da vidim koji će to sud da obori tužbu protiv VW. A advokati kad namirišu ovakve masovne slučajeve, ero im sigurne apanaže.… Pročitaj više »

moron

U pravu si da je Dačija ipak iznad Suzukija. Ako pogledaš cenovnik novog Sandera, on više nije dostupan u besplatnoj nemetalik boji. Samo metalik „bato“. Nije to sirotonjski automobil, kao suzuki …

M M

Logično je da Sandero bude skuplji od Suzukija Swifta. Vidiš da ima istine u mojoj tvrdnji. To ti je dokaz

'79 DeVille

Ja sam debelo ubedjen da je americko trziste jedini pravi test uspesnosti za svakog proizvodjaca automobila. Puno ih je dolazilo i propadalo. Suzuki je jedan od njih. I kada se pogledaju Suzukijevi modeli koji su bili u ponudi, nije ni cudo sto niko nije hteo da ih kupi. Kante loseg kvaliteta, osrednjih do losih performansi, grubi i neatraktivni materijali, nedovrseni detalji. Vitara i XL 7 su bili lepuskasti u jednom momentu ali su sve to izgubili sa novom verzijom.

hasaN

Meni je mnogo simpatičan aktuelni Suzuki Ignis, a Swift sam uvek voleo. Da, Jimny je fantastičan, ali samo da imaju samo malo pridtojnije enterijere 🙁

YugoFlorida

Samo ste zaboravili da pomenete da se Duster za 20K evra uzima u ful opremi, dok je taj Suzuki bazna oprema. Pritom Duster ima mnogo bolje terenske mogućnosti.
Takođe, ne razumem zašto je esencijalno da auto ima sisteme tipa automatskog kočenja i sličnog. Kao da prosečan vozač ima 300 godina i nema nikakve reflekse i da ne može ukočiti pred bilo kakvom preprekom. Iskreno, ti sistemi su po meni samo način da se od kupaca izvuče novac, pritom ih polako ali sigurno zaglupljujući.

Radovan

Mene sano zanima kako bi se vi svađali da se radi o neka 2 ozbiljnija automobila, a ne Dacia i Suzuki.. al evo kad sam već dovoljno malouman pa sam nasjeo na komentare, i odlučio se javiti, dati ću i svoj obol ovoj tako nezahvalnoj temi…ja sam od onih što su mi sva auta lijapa ali bez obzira na opremu i standarde sigurnosti i sve o čemu ste pričali, kako vam, uz dužno poštovanje, uopće pada na pamet bilo što reći protiv benzinaca s Istoka…dalje, sirotinja Azije vozi Suzuki? A vi ste, neki masoni balkana? Ajde malo baci na olovku… Pročitaj više »

Renault Terminator

Mene je žena ubeđivala da uzmem Talismana..i otišao sam u Renault salon u Linzu po Talismana koji mi se sviđao…al je neko bio brži i taj Talisman ćapio prije mene….i ja odem kod mog Švabe Manfreda gdje sam uzeo predhodna dva Renaulta…i kupim kod njega BMW-a F10🙃.Jebga…

Yankee

Kupio si Bemveee? E razocarao si me sad tek tako …

Renault Terminator

Ma bre dosadio mi Renault Zoki.Sve sam ja to već vozio,probao,testirao,dosta njih i imao…sve je to ok..kupujem nešto a sve znam o tome,nema ništa novo.Prosto zasićenje.Al tu je Renault i dalje,vozi ćale Renaulta.BMW je potpuna nepoznanica za mene,zadnja vuča itd…još sam uspio naći šaltača F10,benzinac..odmah sam ga kupio.Žena se izbečila kada je videla šta sam doćerao kući🤣..

Yankee

comment image

Renault Terminator

Ma neka sam mrtav za cijeli Svijet,bitno je da je žena svakim danom sve zadovoljnija 5-om🤣.
comment image

Yankee

Eh moj ti, nisam verovao da ces postati gastarbajter na zapadu, ali eto demantovao si me … Jeste da nikada nismo delili misljenje o kamionima i pikapima, ali smo uvek delili misljenje o svapskim autima … do sada. 😉

Renault Terminator

A šta sam bio do sada ako ne gastarbajter kao i ti ili kako kažu Austrijanci ausländer😁.
A da sam uzeo Forda i to Njemačkog,jel bi nam mišljenje o švapskim autima ostalo isto😉.
Od svih Švaba,jedino sam imao muda da uzmem BMW,smatram da je najkvalitetniji i najpouzdaniji njemački automobil.

Yankee

Ne postoji „nemacki Ford“, svaki Ford na ovoj planeti je americki automobil.

Renault Terminator

Vidi ovo Zoki.Pa ovo je neprocjenjivo,ovo je blago naći danas u E segmentu,ne možeš ga bre naći više ni u D segmentu a da imaš motor od 180 pa na više konjskih snaga a u E segmentu je pravi raritet,istrebljeno,protjerano,izumrlo.Ovo je vjerovatno poslednji auto koji ću posedovati a da je sa manuelnim mjenjačem,ne zato što to želim,već zato što neću više imati izbora.Bio sam se oprostio od šaltača i pomirio se sa tim da ću morati voziti automatika.I onda niotkuda s neba pa u rebra bum,iskoči ovaj dragulj ,auuuu,sreća,sreća radost😄 reko ti si moj i ničiji više.Tako i bilo🙂…
comment image

Iznogud Časni

Po nekoj logici stvari, suzuki bi trebao praviti jeftina auta namijenjena motorizaciji sirotinje, nesto kao i mitsubishi (govorimo o nekolicini ulaznih modela znaci a,b,c segment). Sreca pa su neke stvari pokupili od fiata, pa nastavili dalje sa razvojem, no to je ostalo tu negdje, ne mogu se oteti tom dojmu i majka (na stranu ovih modeli copy-paste od toyote). Kad se tako promatra, onda ga se moze staviti u ravan sa vlaskim mrtvackim sanducima jer imaju istu ciljanu populaciju, mada nemaju iste polazisne tacke u Evropi, no s obzirom na velicinu Suzukija kao firme, i to im je dovoljno. Uglavnom,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Vozač

Davne 2015e S kros je bio na akciji 12.000 za klotaru, kao klot Duster tada. Samo što je imao 7 jastuka i diskove pozadi, za razliku od Dustera koji je nudio 4 i doboše.