1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Studija: Marka Toyota izgubila na vrednosti ali je i dalje lider
Studija: Marka Toyota izgubila na vrednosti ali je i dalje lider

Studija: Marka Toyota izgubila na vrednosti ali je i dalje lider

807
0
Podelite sa prijateljima:

Toyota je zadržala poziciju najvrednije marke među proizvođačima automobila, zaključak je najnovije procene vrednosti koju je pripremila kuća BrandZ. U izveštaju o proceni vrednosti, koji je nazvan Sto najvrednijih globalnih marki za 2019. godinu (Top 100 Most Valuable Global Brands 2019), japanska marka je zauzela lidersku poziciju u odnosu na ostale proizvođače automobila, ali je u generalnom plasmanu pala za pet mesta, zauzimajući 41. poziciju. Pritom je i procenjena vrednost od 29.151 milijardi dolara za 3% niža od prošlogodišnje.

Prvih pet na listi čine Amazon (315,5 milijardi dolara), CarPlay, Android Auto, Microsoft i Visa.

Drugoplasirana marka iz sveta automobilske industrije je na 54. mestu, a to je Mercedes-Benz (23,355 milijardi dolara), odmah iza Ubera (24,206 milijardi dolara). Sledi na 55. mestu, BMW koji je zanemarljivo lošije vrednovan od Mercedesa (23,326 milijardi dolara).

Interesantno je da Ford i Honda nisu uspeli da se plasiraju na listu prvih 100 najvrednijih brendova za ovu godinu.

Gijom Sent, analitičar globalnih zbivanja u automobilskoj industiji je izjavio povodom objave izveštaja: „Zanimljivo, zapazićete automobilske marke u BrandZ studiji koje su sjajni primeri inovativnih, smislenih i diferenciranih ponuda koje inspirišu kupce i ostvaruju jasnu vezu sa njima.

Konkurencija će biti veoma izražena u narednih 10 do 15 godina, a konkurenti će biti pozicionirani u tri nivoa, direktni, indirektni i pružaoci usluga transporta, pri čemu svaka od ovih grupa ima plan za sebe. Pored toga, dešavaće se i snažna borba između samih automobilskih marki u pogledu kvaliteta proizvoda, korisničkih iskustava i slično. Nove marke su već počele da se pojavljujuju, a ističu se Tesla (Amerika), Byton (Kina), Polestar (Švedska), Wey (Kina), LYNK & Co (Kina), VinFast (Vijetnam) i Venuccia (Kina).

„Neke marke su još uvek lokalne dok druge pokazuju jasne globalne ambicije,“ rekao je on.

„Novi konkurenti primoravaju tradicionalne kompanije iz automobilske industrije da reaguju kreativno, brzo, da se prilagođavaju u hodu težeći ka porgresu.“

„On smatra da nove kompanije, one koje nude usluge korišćenja umesto vlasništva nad automobilima, olakšavaju tranziciju ka novom poslovnom modelu. Podrška u tom procesu je došla kroz primenu digitalne tehnologije, koja olakšava spajanje ponude prevoza sa tražnjom za istim.“

„Relativno novi operateri kao što su Uber, Lyft, Car2Go, Free2Move, BlaBlaCar i mnogi drugi prisiljavaju proizvođače automobila da izađu iz svojih ljuštura i tradicionalnih vidova poslovanja, i da sagledaju situaciju na tržištu iz malo drugačije perspektive.

U tom kontekstu je brend nešto na šta se najviše mogu osloniti kompanije iz automobilske industrije. Brend je pojam koji priča priču kupcima sam za sebe, brend je taj kome kupci veruju eksplicitno i implicitno, brend povezuje koristi i vrednosti, brend je nešto što je jedinstveno, brend se voli i poštuje“.

„Onda kada pobednička strategija bude definisana, od vitalne važnosti će biti ce biti optimizacija stope povrata investicija.“

AutoRepublika

(807)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments