1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota je (ponovo) najveći svetski proizvođač automobila
Toyota je (ponovo) najveći svetski proizvođač automobila
1

Toyota je (ponovo) najveći svetski proizvođač automobila

1.23K
1
Podelite sa prijateljima:

Japanski proizvođač automobila, kompanija Toyota Motor Co je rano jutros po srednjeevropskom vremenu objavila da je zabeležila ojačanu prodaju novih vozila za 10,1%, kao i da je na taj način uspela da ponovi prošlogodišnji uspeh krunisan nezvaničnom titulom najvećeg proizvođača četvorotočkaša na svetu. Ovaj put je Toyota ostavila drugoplasirani Volkswagen na još većoj udaljenosti iza sebe.

Azijski proizvođač je realizovao ukupno 10,5 miliona vozila tokom 2021. godine, a u tu cifru je ušla i prodaja koju su fakturisale ćerka firme Daihatsu Motors i Hino Motors.

Koliki je uspeh japanskog giganta najbolje svedoči i podatak koji otkriva da je u istom periodu Volkswagen isporučio samo 8,9 miliona četvorotočkaša, odnosno za 5% manje no lani. Ujedno, taj skor je najlošiji rezultat nemačke kompanije u poslednjoj deceniji.

Proizvođači su generalno tokom 2021. godine bili prinuđeni da redukuju proizvodne obime jer nisu bili u stanju da nabave dovoljno poluprovodnika, usled kidanja tog lanca snabdevanja koji je započeo usled pandemije novog korona virusa. Tada su proizvođači automobila u pohlepi otkazali porudžbine elektronskih komponenti što su jedva dočekali predstavnici drugih industrija, ostavljajući automobilsku bez dovoljno nužnih komponenti u budućem periodu.

Kako bilo, očigledno je da su se u svemu tome Japanci snašli mnogo bolje od većine drugih proizvođača, uz opasku da je predmetna kriza manje uticala na Japan i neke druge zemlje iz Azije. Jasno je i da su neka vanevropska tržišta prošla kroz ovu dramu mnogo lagodnije.

Toyota će objaviti finansijske rezultate ostvarene poslednjeg kompletiranog tromesečja (trećeg po redu za njih) na dan 9. februar, ali izgleda da neće uspeti da ostvari cilj kom su težili na nivou fiskalne godine, usled korona virusa i svih pratećih sekiracija. Inače, proizvodni cilj za poslovnu godinu je bio na nivou od devet miliona vozila, dok poslovna godina u Japanu traje od 1. aprila do 31. marta.

AutoRepublika

(1227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Filip

Pa da mi pritisak skoči na 300 kad vidim da se svuda veštački ugurava ¿Tesla Motors? kao prvi. Auto je preskup, nevidljiv u ostatku sveta, sa vlasnikom Elonom Muskom koji je za vreme najgore korončine povećao bogatstvo 585% i sada je najbogatiji covek na svetu…ali na osnovu čega kada je to bila najgora godina za auto industriju u poslednjih 50? SpaceX? Pa nije valjda toliko uzeo od onih mini satelita kojima pokriva aftiku 5G mrežom? Kad smo već kod satelita, moglo bi se razmisliti lepo o tome… Sumnjivo jako.