1. Home
  2. Vesti
  3. Ruski naučnici pronašli način da produže život Kamazovih kamiona
Ruski naučnici pronašli način da produže život Kamazovih kamiona
4

Ruski naučnici pronašli način da produže život Kamazovih kamiona

7.08K
4
Podelite sa prijateljima:

Snalazi se ko kako ume. Nije ni čudo. U uslovima sankcija koje su uvedene Ruskoj Federaciji, veoma je važno iskazati moć snalaženja, odnosno sposobnost pronalaženja načina da se problemi prevazilaze na što efektniji način. Tako je i došla vest iz tamošnjih medija o tome da su naučnici pronašli modus koji omougava duži radni vek teškaša s oznakama Kamaza.

Osnovna ideja koja je podloga za ovu priču ogleda se u tome da se pohabane komponente šalju na regeneraciju, u nedostatku zamenskih delova.

U postupku istraživanja, učešće su uzeli specijalisti sa univerziteta MISiS i Nacionalnog istraživačkog centra Kazana, kao dela Tehnološkog univerziteta. Njihovim radom se uspelo doći do inovativnog procesa regeneracije amortizovanih kamionskih komponenti. Kako piše list Gazeta.ru, pozivajući se na zajedničko saopštenje univerziteta, restauracija jednog čvora biće 20 odsto jeftinija od izrade novog.

Predložena tehnologija restauracije počinje čišćenjem istrošenog, izraubovanog dela, a zatim se on zavaruje do kraja kompenzacionog sloja. Nakon toga, subjekt popravke se zagreva do temperature plastične deformacije (1.120-1.150 stepeni Celzijusa), štanca se i iseče na željenu veličinu, a zatim ponovo podvrgava toplotnoj obradi.

Autori navode da se primena ovog načina popravke podržava ideju da „se komponenti vrate fizičke i mehaničke mogućnosti koje je imala kao nova, odnosno na nivo najpribližniji zahtevima proizvođača“. Tako dolazimo i do toga da se konkretnoj komponenti praktično udvostručava očekivani korisni vek upotrebe.

Istraživači navode da je trošak restauracije jedne komponente na nivou od 80% cene nove, pa tako restauracija poluosovine Kamaza košta oko 130 evra, dok je nova oko 156 evra.

Pored uštede u troškovima, ovaj metod će dobro doći u uslovima nedostatka komponenti i novih skokova cena metala i plastike, što eksperti predviđaju. Inače, KamAZ i UAZ su početkom juna uključeni na novu listu sankcija koje je uvela EU. Ruski proizvođači optuženi su za isporuku opreme Oružanim snagama te zemlje, a koje se zatim upotrebljavaju protiv Ukrajine. Sada ta preduzeća neće moći da izvoze automobile kao „proizvode dvostruke namene“.

AutoRepublika

(7075)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

A šta to Kina ne proizvodi u kamionskoj industriji i šta to Rusija od nje ne može kupiti.? U tekstu se govori o EU kao centru svijeta, što naravno, nije ni približno tačno.

Renault Terminator

Наравно да није.ЕУ има 450 милиона становника и нико и ништа је у поређењу са остатком свијета.Са све Америма су нико и ништа,нема их заједно ни 800 милиона.Гдје осталих скоро 7 милијарди људи који су уз Русију и који данас једино у Русији виде спас од настраног запада.
А и у самој ЕУ има држава које су на страни Русије…тако да је број још мањи…и све је мањи.

BB

E to je ekologija, repariraj a ne samo recikliraj… EU zeleni da idu u školu u Kazan (ili kotao)… 😉

Djoraw

🤣🤣🤣🤣🤣