1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Nevožena Honda Dream 50 iz 1998. u Francuskoj
AR pijaca klasika: Nevožena Honda Dream 50 iz 1998. u Francuskoj

AR pijaca klasika: Nevožena Honda Dream 50 iz 1998. u Francuskoj

439
6
Podelite sa prijateljima:

Javnost je ovih dana obradovala vest iz Francuske koja govori o tome da na ovom svetu postoji jedan motocikl proizveden 1998. godine, a koji ne samo da nije vožen od momenta kada je sišao s proizvodnih traka, već tokom prethodne 24 godine, nije ni izvađen iz originalnog pakovanja. Pričamo o dvotočkašu s imenom Honda Dream 50 koji ovih dana ide na aukciju.

Javno nadmetanje neće biti organizovano u tradicionalnom smislu, već se odvija na internet platformi koju je osmislio i koju uređuje galski sajt Artcurial, gde smo pročitali i videli da motocikl, tokom godina neaktivnosti, nije bio čak ni taknut, pa je i pakovanje ostalo u onom stanju u kom je bilo kada je sklopljeno vozilo.

Zašto je ova Honda Dream 50 iz 1998. godine propustila da „proživi život“ na način na koji su to učinili ostali proizvedeni primerci, javnosti nije poznato, ali znamo da je poslednje 24 godine, dvotočkaš proveo u polurasklopljenom statusu u garaži vlasnika.

Profit ostvaren prodajom bi se teško mogao nazvati opravdanim razlogom za demobilizaciju japanskog motocikla čak i pre nego što je „zadužio uniformu“, s obzirom na to da stručnjaci procenjuju da će čovek nakon izvršenog prenosa vlasništva na novog kupca inkasirati sumu koja se nalazi u rasponu od pet do deset hiljada evra.

Red je da kažemo koju reč i o samom modelu. Dakle, Honda je izradila model Dream 50, ili kako se takođe zove AC15, u čast uspešnog jednocilindarskog motocikla iz 1962. godine, odnosno Honde CR11o. Krasio ga je stil koji je bio aktuelan tokom šezdesetih godina prošlog veka i koji je nametao kratki, trkački upravljač i izduženi rezervoar za gorivo niskog profila. Kako izgleda nov, sklopljen primerak, možete videti na donjoj ilustraciji.

Okvir je bio dijamantske konstrukcije, to jest oblika, ali sa ojačanom jednom prednjom donjom cevi pričvršćenom za karter motora. Vrh okvira je bio izrađen od ojačane dvostruke cevi iznad i ispod konfiguracije koja se spajala s višecevnom kutijom ispod vozača. Prednje i zadnje disk kočnice su bile standardne i neobične za motocikl tako male zapremine motora.

Kada pomenusmo motor da navedemo i da je on sam bio veoma neobičnog industrijskog dizajna. U radnu zapreminu od 50 kubnih centimetara je spakovan jedan cilindar sa dvostrukim bregastim vratilima iznad glave. Vazdušno hlađeni agregat Honde Dream 50 je razvijao 5,6 konjskih snaga pri visokih 10.500 obrtaja kolenastog vratila uz najviših 4,11 njutn metara obrtnog momenta. Za transmisiju je bila zadužena ručna menjačka kutija s pet stepeni prenosa. Inače, Honda Dream se proizvodila samo 1997. i 1998. godine, dok možemo da kažemo i da su japanski inženjeri konstruisali ovaj moped tako da bude težak 81 kilogram.

Za kraj još da poželimo sreću i vlasniku, ali i kupcu novog/starog mopeda, ali i da podsetimo da smo krajem prošle godine pisali o još jednom nevoženom motociklu iz tog perioda, modelu Voskhod 3M iz 1992. godine, koji je „pronađen“ u ukrajinskom Kijevu.

Imamo i nedavno objavljenu poslasticu za ljubitelje motocikala, posebno za Hondaše, jer smo pisali i o istoriji osnivača kompanije, a u ovom nastavku smo obradili priču o Hondinim dvotočkašima iz prošlog veka.

AutoRepublika

(439)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo je (zapreminom, a delom i snagom) bilo nešto kao naš Tomos BT-50 🙂
Samo što je on bio „zweitag“ 🙂 I max. snagu je razvijao na „samo“ 8.000 rpm.

Branko

Prije toga je bio Tomos 15 u varijantama SL, Sprint i SLC sa 6 KS na 8.200 o/min. Btw, 15 SLC je bio moj prvi motor 😁

moron

Bili su to sve odlični „motori“, za ono vreme, za nas klince. Menjao sam karike i klipove „kao dobar dan“ 😊 A u prodavnici delova u Martićevoj sam se osećao kao Alisa u zemlji čuda 😊

Branko

Metalia Commerce… A ja sam, osim klipova i karika, promijenio i prednju vilicu: Marzocchi i instrumente od Sprinta kad sam se razbio…😎

moron

Da, Metalia Commerce… Znao bih i danas na slepo naći lokaciju svake njihove prodavnice iz tog doba 😀
Viljuška? Ista priča 😀

s mile

Šta li može kupac da očekuje, koliko i da li su zapekli klipovi. Mislim toliko godina sa fabričkim podmazivanjem. Mada, pitanje je samo u kakvoj sredini je bio, suva, vlažna.