1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Renaultov kvartet sa osmocilindarskim motorima
Zanimljivost dana: Renaultov kvartet sa osmocilindarskim motorima

Zanimljivost dana: Renaultov kvartet sa osmocilindarskim motorima

604
2
Podelite sa prijateljima:

Da, dobro ste pročitali! Veliki Renault, koji je sinonim za male i štedljive gradske automobile, je tokom jednog perioda svoje istorije imao toliko glomazne motore da bi im čak i Amerikanci pozavideli. Ruku na srce, moramo odmah reći da se to desilo jako davno, to jest u periodu pre Drugog svetskog rata, a u ovom izdanju zanimljivosti dana ćemo ih sagledati u kratkim crtama.

Renault je osnovan još 1899. godine, a njegov prvi model Voiturette je pružao motor sa jednim cilindrom i razvijao je maksimalnu brzinu od 32 km/h. Ali, vremenom je Luis Reno je shvatio da kompanija ne može da postane profitabilna kroz proizvodnju malih i jeftinih modela, pa je krenuo sa radom na razvoju velike i skupocene limuzine.

Kompanija se nije predavala sa vozilima za masovnu proizvodnju, ali je 1911. godine uvrstila i model 40CV. On zapravo nije bio jedan od modela kojem ćemo posvetiti ovu priču već ga spominjemo kao začetnika onoga što će kasnije uslediti.

Pružao je motor sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji zapremine 7,5 litara, a kasnije čak i 9,1 litre. Da, i ovaj put ste dobro pročitali, zaista je postojao neki četvorotočkaš u Francuskoj od strane narodnog brenda koji je imao benzince veće zapremine nego li premijum giganti u Americi. Oborio je nekoliko rekorda i tu navodimo podatak da je pobedio na reliju Monte Karlo, a kasnije je prešao čak 4.167 kilometara tokom 24 časa, pri brzini od 174 km/h. Postao je i zvanična limuzina francuskog predsednika, a proizvodiće se čak sedamnaest godina.

Reinastella

I pored malog broja kupaca, 40CV je bio dovoljno profitabilan da je Renault krenuo sa radom na nasledniku sredinom dvadesetih godina. Ponovo ga je dizajnirao osnivač kompanije Luis, i debitovao je na Salonu automobila u Parizu 1928. godine pod imenom Reinastella.

Ovo ime je inače kombinacija reči „reina“, što na španskom jeziku znači „kraljica“ i „stella“ što je direktan prevod reči „zvezda“. Renault je video marke Hispano-Suiza, Rolls-Royce i Daimler kao ključnu konkurenciju u Evropi, a planirao je prodaju i u Americi, gde bi se borio protiv popularnih brendova kao što su Cadillac, Lincoln, Packard, Duesenberg i mnogih drugih.

Reinastella

Sa dužinom od 5,3 metra, Reinastella je do tog momenta bio najveći model ovog francuskog brenda. Takođe je bio težak 2,5 tone, pa je postalo jasno da stariji motor sa šest cilindara nikako ne može da obavi posao. Renault je tada debitovao s novim benzincem sa osam cilindara u linijskoj konfiguraciji zapremine 7,1 litre.

Razvijao je 75 konjskih snaga i omogućavao maksimalnu brzinu od 140 km/h. Kupac je mogao da bira nekoliko različitih verzija i to uglavnom sa četvoro vrata, a kompanija je takođe prodavala i pokretnu šasiju sa mehanikom na koju su samostalne kuće ugrađivale sopstvene školjke.

Proizvodnja će trajati do 1933. godine i do današnjeg dana, Reinastella se smatra možda najprestižnijim francuskim automobilom u istoriji, i uživa u istom ugledu kao Rolls-Royce u Britaniji. Veruje se da je fabriku napustilo svega par stotina jedinica, od čega su neki reciklirani tokom Drugog svetskog rata za izgradnju aviona pošto su na sebi imali veliku količinu aluminijuma.

Paralelno sa modelom Reinastella, u periodu tridesetih godina prošlog veka, Renault je imao još dva modela sa I8 motorima. Prvi od njih je debitovao 1930. godine i zvao se Nervastella po španskom lideri Nervi. Po dimenzijama je bio nešto manji i nudio se kao limuzina, kupe i kabriolet, uz nekoliko motora sa osam cilindara.

Nervastella

Najpoželjniji od njih je bio onaj zapremine 5,4 litre i maksimalne snage od 110 „konja“. Nervastella je danas uglavnom zaboravljena, pošto su ga svi videli samo kao Reinastellovog manjeg i jeftinijeg brata, iako se mogao pohvaliti prelepim aerodinamičnim stilom. Zahvaljujući svojoj nižoj ceni prodavao se relativno dobro za svoju kategoriju, i do 1937. godine fabriku će napustiti 1.929 primeraka.

I Nervastella je imao svog mlađeg brata koji se zvao Nervasport, a njega možete osmotriti na naslovnoj ilustraciji. Proizvodio se od 1932. do 1937. godine i mogao se naručiti sa istom mehanikom, a kako je bio za 160 kilograma lakši, takođe je pružao i osetno bolje performanse.

Suprastella

Za kraj jednog fantastičnog perioda, Renault je debitovao model Suprastella 1938. godine, čime je kompletirao svoju poslednju „zvezdu“. Ova oznaka je inače značila „zvezda iznad“ i bio je ubedljivo najveći sa dužinom od 5,6 metara.

Mnoge dizajnerske karakteristike su preuzete sa američkih četvorotočkaša i to konkretno od Cadillaca. Zapravo, sam Renault nije imao veliku želju da samostalno proizvodi celokupni automobil, već samo šasiju i mehaniku koju bi privatnici onda iskoristili kako bi pokazali svoje znanje.

Firma je ipak debitovala s nekoliko jedinica u konfiguraciji limuzine, kupea i kabrioleta kako bi pokazala potencijal i da bi se borila protiv nešto skupljih rivala kao što su Delage i Delahaye.

Suprastella

Motor je ponovo bio spomenuti 5,4-litarski benzinac sa 110 „grla“, a maksimalna brzina na koti od 145 km/h. Cena od čak 102 hiljade francuskih franaka danas čini model Suprastella jednim od najskupljih automobila koji su ikada stigli iz Francuske.

Jedan primerak je firma Franay razvila za tadašnjeg predsednik Maršala Petena, a zanimljiv je i podatak da je ova „zvezda“ bila jedina gde su se dva primerka sastavila izvan domaće države. To se desilo krajem tridesetih godina prošlog veka kada su dva modela poslata u delovima za kupca u Britaniji, a zatim su bili montirani na Ostvru. Proizvodnja će trajati sve do 1942. godine.

Suprastella

Početkom Drugog svetskog rata, Renault je zanemario civilnu proizvodnju i koncentrisao se na vojnu, gde je bio veoma aktivan po pitanju tenkova i ostalog oružja. U posleratnoj razrušenoj Evropi jednostavno nije bilo mesta za velike i skupene modele sa ogromnom potrošnjom goriva, pa se firma uglavnom orijentisala na narodni model 4CV. Pisali smo ranije i o istoriji Renaultove „četvorke“, a i o tenku ove marke.

Ali sada znate da je postojao period kada je Renault imao neke od najboljih modela na svetu i mogao svakom rivalu da izađe na crtu. Nikada više nismo dočekali da ga vidimo sa motorom sa osam cilindara, i ako pogledamo u kom pravcu ide automobilski svet, verovatno nikada i nećemo, ali legendarne „zvezde“ će uvek ostati veoma bitan deo francuskog giganta.

Zoran Tomasović

(604)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Renault Terminator prebira antikvitet oglase po Francuskoj a Peki mu prevodi. Veli nudi 520 u zamjenu 😂🤣

Renault Terminator

Uz moju doplatu🤣