1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kako je Wartburg planirao da zameni model 353
Zanimljivost dana: Kako je Wartburg planirao da zameni model 353

Zanimljivost dana: Kako je Wartburg planirao da zameni model 353

4.31K
8
Podelite sa prijateljima:

U Istočnoj Evropi, Wartburg je dugo vremena imao status žive legende. To se posebno odnosi na model 353 sa naslovne fotografije, koji je bio jedan od prvih automobila iz jedne komunističke države koji se uspešno izvozio i u ostatak sveta, a o tome ste i ranije imali prilike da čitate na našem sajtu.

Model 353 se proizvodio od 1966. pa sve do 1991. godine i slično kao i Trabant, nekoliko puta je trebalo da bude zamenjen modernijim naslednikom. U ovom izdanju ćemo se pozabaviti nekim od takvih primera, kojih, ruku na srce, nije bilo mnogo kao u slučaju gore pomenutog Trabanta. Za početak, 353 je debitovao dosta kasnije, a kako je bio skuplji tako je i zahtevao veća ulaganja.

Wartburg 355

Prvi model na koji ćemo obratiti pažnju se zvao 355, a njegov razvoj je trajao od 1968. do 1973. godine. Reč je o relativno privlačnom kupeu proizvedenom u četiri primerka. Ispod haube kupea s istoka, se našao Renaultov 1,4-litarski benzinac. Čini se da je i stil bio inspirisan francuskom firmom, a informacije o ovom modelu su gotovo nepostojeće pa je tako nepoznato koliku ulogu je Renault zapravo igrao u razvoju istog.

Nažalost, planovi za serijsku proizvodnju nisu postojali pošto se kupe stil u dobu socijalizma smatrao obešću. Ipak, inženjeri su još jednom pokazali svoje sposobnosti, odnosno šta mogu učiniti s minimalnim budžetom.

Wartburg 355

Početkom sedamdesetih godina prošlog veka, inženjeri su ponovo razmatrali ideju o nasledniku Wartburga kakvog poznajemo, a ovaj put je u pomoć pozvana i Škoda. Dve firme su predstavile prototip model pod imenom 360, sredinom 1974. godine.

Novitet je trebalo da se prodaje pod obe oznake i da bude mehanički identičan u obe firme, dok bi zatim Wartburg i Škoda pružali poseban dizajn, na koji način bi se diferencirali. Ispod haube se krio Škodin 1,3-litarski motor s 58 konjskih snaga. Pogonska sila se prenosila na prednje točkove preko četverostepenog manuelnog menjača.

360 je za svoj period bio jako napredan automobil sa prednjim disk kočnicama i maksimalnom brzinom od 140 km/h. Međutim, naftna kriza iz ranih sedamdesetih godine je stopirala svaki dalji razvoj bilo kog noviteta iz sovjetskog bloka zemalja.

Wartburg 355

Wartburg se prvi povukao krajem 1974. godine, ali je Škoda nastavila s razvojem i na bazi 360, prototipa je predstavljen model S105/S120 Estelle 1976. godine. Sličnost je jasna i sa ove distance, a na osnovu žive slike Škodinog pulena i poređenja s gore prikazanim konceptom.

Bila su ovo jedina dva javna poteza, pokušaja Wartburga da zameni legendarni model 353. Pored toga, kompanija je imala i planove za još jedan manji model.

Wartburg 353 je nastavio da se proizvodi bez većih promena sve do 1988. godine, kada je zastareli dvotaktni agregat zamenjen onim iz zapadnog dela germanske države. Taj je poticao iz Volkswagena i imao je 1,3 litra zapremine.

Wartburg 360

Takav Wartburg se proizvodio samo dve godine kada se dogodilo ujedinjenje dve Nemačke, što je značajno pogodilo Wartburg. Njegovu jedinu fabriku kupuje Opel i gasi model 353 da bi oslobodio prostor za svoj model Vectra.

Zoran Tomasović

(4311)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MiodragLip

Odlican tekst

BojanNeki

Volvo 343 76′, Reno „ispod“

comment image

D_C

Volvo serije 3 je bio sa uzduzno postavljenim motorom i zadnjom vucom, sta vise imao je menjac postavljen pozadi kao recimo Alfa 75 i Porsche 924/944, a u kombinaciji sa DeDion zadnjom osovinom. Menjaci su bili DAFov variomatik (CVT) ili Volvoov manuelni iz serije 200, kao i motor od 2 litre. Jedino su manji motori (1.3, 1.4, 1.7) i dizeli bili iz Renaulta.

Zoca

355 je imao snazan uticaj na dizajn VW Passat-a B1.Zadnji deo pogotovo.Neko je „prebegao“ u Zapadnu Nemacku i poneo skice.

D_C

VW Passat-a B1 je dizajnirao Giorgetto Giugiaro.

D_C

Greskom poslah komentar a da ga nisam zavrsio. ‘Prvi model na koji ćemo obratiti pažnju se zvao 355, a njegov razvoj je trajao od 1968. do 1973. godine.’ Passat B1 se pojavio na trzistu 1973. sto znaci da je razvoj ova dva vozila isao paralelno tako da je tesko bilo moguce pokrasti dizajn. Jednostavno, to je u to vreme bio aktuelni stil, kao sto se da videti na Renaultima tog vremena, gore navedenom Passatu ili nekim Fiatima (128 3P, ESV prototipu u hatchback varijanti)…

Zoca

Volim sto se neko ukljucio u raspravu,jer price iza „gvozdene zavese“ su intrigantne i zanimljive.Sto se tice B1 zvanicno jeste dizajn potpisao Giugiaro,ali potpisao je i Golfa 1.Definitivna verzija vozila se razlikuje od ideje dizajnera.,tako je Djordjeto zamislio Golfa-1 sa cetvrtastim farovima,a Nemci su ga isfabrikovali sa okruglim.Kod 355 tri otvora za vazduh na C stubu ,kao i kod Passat-a su bas ,cini mi se prekopirani, to je ono sto mnogima u raspravama pada u oci.Kako god zaostavstina Istocno-Nemackih inzinjera je respektabilna.I dizajnera takodje,prosle godine je povodom 100 god.od rodjenja Hansa Flajsera pisano dosta u Nemackoj stampi.On je crtao W… Pročitaj više »

D_C

Ukoliko zelimo da pricamo o medjusobnom uticaju odredjenih modela sa istocne i zapadne strane zavese, mislim da je estetski gledano Wartburg 355 ipak blize Renaultima nego VW. Konkretno, mislim da se u mnogim detaljima 355-ice mogu prepoznati dizajnerska resenja sa modela 15, 16 i 17, dok je on opet, pogotovo njegov prednji deo posluzio kao osnova za model 14 a donekle i 20. To je generalno i stav onih stranih medija cije sam clanke imao prilike videti o ovoj temi. Sto se tice konstrukcijskih resenja, nema potrebe da se zavaravamo: Wartburg 353 je baziran na 311, koji deli mehaniku sa… Pročitaj više »