1. Home
  2. Vesti
  3. Požar na baterijama stopirao proizvodnju pikapa zvanog Ford F-150 Lightning
Požar na baterijama stopirao proizvodnju pikapa zvanog Ford F-150 Lightning
6

Požar na baterijama stopirao proizvodnju pikapa zvanog Ford F-150 Lightning

4.21K
6
Podelite sa prijateljima:

Ford je proveo nekoliko poslednjih meseci ubeđujući javnost da je interesovanje za električnim pikap kamionetom pod imenom F-150 Lightning toliko veliko da će morati proći godine i godine pre nego što svi naručeni primerci budu isporučeni. Rečeno nam je da je naručeno preko 200 hiljada jedinica pre nego što je ijedan od njih sišao sa proizvodne trake, da bi američki gigant onda iznenada stopirao proizvodnju pre nekoliko dana.

Zašto bi to uradio na tako popularnom modelu za kojim je potražnja velika? Očigledno je da postoji neki veliki problem, a sam Ford je sada priznao da je izbio požar na baterijama i da je dalja proizvodnja stopirana zbog toga.


Ovu informaciju su prenele kolege sa sajta „Ford Authority“ sa pričom da je jedan kompletirani Lightning iznenada planuo dok je bio parkiran napolju i da je pritom oštetio još dva vozila. Ford je kasnije potvrdio, bez da je dodao neke nove informacije. Američki proizvođač vozila je ranije rekao da je uočen problem sa baterijama na jednom od Lightninga i da je proizvodnja stopirana dok se istragom ne utvrdi šta se desilo i dok se problem ne otkrije. Tada je najavljeno da će proizvodnja biti nastavljena do kraja sedmice.

Na ranije pitanje da li vlasnici već prodatih Lightninga imaju razloga za brigu, Ford je dao negativan odgovor. Kaže da je na ulicama već preko dvadeset hiljada primeraka ovog električnog pikap kamioneta i da do sada nije zabeležen nijedan slučaj sa požarima, ali da će detaljno istražiti uzrok.

Već su se pojavile priče da ovo možda i nije prvi slučaj i da je Ford pokušao da zataška skandal, ali je sajt „Ford Authority“ nekako došao do informacija i javno ih objavio. U priču se uključiše i lokalni mediji kao što su „Detroit Free Press“, a njihova istraga je pokazala da su vatrogane službe grada Dirborn u saveznoj državi Mičigen dobili poziv četvrog dana februara na lokaciji Rouge Plant gde se Lightning inače proizvodi.

Suočen takvim informacijama, Ford je priznao da problem sa baterijom zaista postoji, ali ne veruje da problem leži u novoj pošiljci dobavljača i da nije povezan sa ranijim vozilima koji su već na ulicama. Svi već proizvedeni primerci koji još uvek nisu isporučeni vlasnicima će biti detaljno pregledani pre nego što završe u izložbeno-prodajnim salonima.


Zanimljiva je informacija da Ford gubi novac na svakom prodatom Lightningu, što je nedavno potvrdio prvi čovek firme Džim Farli u razgovoru sa medijima. S druge strane, veoma je bitan zbog imidža proizvođača, pošto je deo takozvane F Serije, koja je bestseler na američkom tržištu još od 1977. godine.

Ford se nada godišnje prodavati preko 600 hiljada električnih vozila širom sveta, počev od naredne godine, ali ovakav skandal bi definitivno mogao da poremeti takve planove.

AutoRepublika

(4212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Opravdao je ime. Lightning 🌩

S mile

Fireing….

moron

😀😀😀

BB

⚡🔥 super mu se slaže 😉

Matija

Lightning je zasvetleo! „Sini munjo, udri grome, osvetli mi put!“ 🙂

moron

Ovome neće trebati farovi, ni grejanje. Ovo je logorska vatra na točkovima.