1. Home
  2. Vesti
  3. Italijani nisu sigurni da Fiat Tipo čeka svetla budućnost
Italijani nisu sigurni da Fiat Tipo čeka svetla budućnost
22

Italijani nisu sigurni da Fiat Tipo čeka svetla budućnost

3.06K
22
Podelite sa prijateljima:

Kolege sa Apeninskog poluostrva smatraju da postoji ozbiljna šansa da Tipo sa okončanjem prodaje trenutne generacije ode u penziju.

Iako je Fiat nedavno restilizovao Tipa i podario mu više novih izdanja, uključujući Tipo Cross i Tipo Cross SW, brend iz Torina je u velikoj nedoumici šta da radi sa ovim modelom. Tipo je suštinski projekat Fiata sa turskim Tofašem, i zamišljen je kao adut za tržiše istočne i jugoistočne Evrope.

Jedina zemlja u EU u kojoj Tipo ima zapaženiju prodaju je, naravno, Italija. Sa tim u vidu, teško je zamisliti da će italijanska marka nastaviti sa istim pristupom Tipu, ukoliko taj automobil uopšte opstane.

Zbog čega se postavlja ovo pitanje? Nedavno je Olivije Fransoa, prvi čovek Fiata, naglasio da će se taj proizvođač u budućnosti osloniti na dve porodice modela, od kojih će jedna imati za centralnu ulogu Fiat 500, dok će se druga bazirati na narednoj generaciji Pande.

Osim toga, istakao je da ga interesuju vozila dužine od 3,7 do 4,3 metra. Šta više, suzio je klase u kojima želi da se Fiat nadmeće u Evropi – A, B i B SUV segment. Dakle, nema govora o kompaktnim automobilima među koje spada Fiat Tipo.

Letimičan pogled na aktuelnu gamu Tipa ukazuje na to da i standardni hečbek izlazi iz prethodno navedenih okvira gabarita četvorotočkaša na koje će se italijanska marka fokusirati na Starom kontinentu.

Sve to stavlja poveći znak pitanja iznad Fiatovog Tipa. Uostalom, neki veruju da će Stellantis napraviti preraspodelu među brendovima u Evropi, te da će Opel i Citroen dobiti dozvolu da se takmiče u C i D segmentu, a da će Fiat biti usredsređen na ono što najbolje radi – male, gradske automobile.

Možda to i ne bude loše za Italijane, uostalom Fiat 500 je posle restilizacije lako uspeo da se probije među deset najprodavanijih automobila u Evropi, a i njegovo električno izdanje beleži vrlo dobre prodajne rezultate.

Dok čekamo više informacija u budućnosti Tipa, podsetimo se recenzije Tipa Cross, koju je priredio naš kolega monsieur Perica Rajković.

AutoRepublika 

(3064)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prodajni rezultati Tipa su očajni. Kao i sama ponuda benzinskih motora. Ako ne grešim, osim prastarog atmosferskog 1,4, tu je samo T3 sa 100 ks, ali on sa petostepenim menjačem, koji dolazi i uz 1,3 MJ.

Iznogud Časni

800 000 prodanih primjeraka tebi ocajno?

moron

Prodaja u Evropi mu je svakako očajna. Ne verujem da je prošle godine dobacio ni blizu 50 hiljada.

Rikošet

123000 prodano 2017. Prošle 52.000 a ove skoro 10.000 manje. Svi kompakti su u padu, za utjehu.

Iznogud Časni

jos da mi neko objasni razliku u cijeni, zasto da ja u njemackoj placam 23 000 za tipo, a isti taj tipo istocno od raja kosta 18000?
kako, zasto….i onda se neko cudi Fiatu. Da naprave da je i u Njemackoj 18 keka, isao bi ko blesav, ali ovako.

M M

Da je Tipo 1,3 MJ u srbiji na „akciji“ koštao bi po mojoj proceni 16 500 u najnižem paketu poreme, a u srednjem oko 17 000. Sad imaju 1,4 benzinci na akciji. I onaj sedan treba izbegavati, HB je mnogo kulturnija varijanta. Sedan prava turska limuzina, baš sirotinjski zbapana

Iznogud Časni

18 k …1.6 mtj karavan, ako se ne varam.

M M

Jedino što vredi na tom Tipu je upravo taj 1,3 Mj. Tako da za neke skromne pare, – popust, to može biti dobra kupovina. I ništa mu ne fali 5 brzinski menjač. Sigurno je taj menjač bolji nego onaj 6 br na 1,4 asmatičaru.

moron

Mada je i on petostepeni, ja bih radije izabrao 1,3 M u kombinaciji sa onim poluautomatskim menjačem. Vozio sam takav u Opelu i meni je ono super.
A za 1,4 od 95 ks ne znam. Nisam ga vozio na duže, ali „sa papira“ vidim kakav je sa obr. momentom.

M M

1,4 od 95 ks ima 6 br menjač koji je debilan. Imaju bar 2 brzine promašene. I to nije ona klasična priča da ne valja motor, pa kude menjač. Ne nego sam menjač ima nelinearan raspored prenosnih odnosa, tako da 5 brzina apsolutno nema funkciju i služi samo da dobaci max brzinu, jer je u 6 sporiji za par km/h. I dal bi 3 ili 2 nemaju nikakvu funkciju, to jeste kad sam vozio vozim bez njih. Ideš 1 pa 3, pa 4 pa 6. Imaš realne 4 brzine. A i sam motor je kilavac.

M M

Sad videh da Tipo HB ima u ponudi i sa 1,6 MJ

Iznogud Časni

Koja glupost. Niko ziv ne zna buducnost, tako da….najbolji su mi oni gatari, sto bih ja to pobio, pa mu kazes, kad vec znas, daj reci brojeve lota, picka ti materina. Kako to da se niko do njih nije obogatio na lotu, neg na naivnim ljudima koji dolaze kod njih…?

BB

Imaju visok moral pa ne koriste svoje moći za bespravno bogaćenje 😂🤣😂

Pomponije

Daj da vidimo ovu Fiat Pandu SUV, Tipaću su dani odbrojani. Iako je dobar automobil s aspekta plaćeno/dobijeno.

Ne znam da li je neko vozio ovaj 1.4 95 ks, ja jesam i to 1.200 km. Ne daj bože nikome, anemičan motor potpuno, svako preticanje uz ozbiljan rizik od pogibije.

BB

Vozio ga u Tipu i u 500L, samo za probu. Naravno da nije neka sreća ali u usporedbi sa Astrom 1.4 mi se učinio „k’o Ferrari“ … Može se to voziti ali uz malo smirene hormone.

moron

slažem se

Pomponije

Moron, ne tako davno si kritikovao Hyundai Bayon zbog 1.2 84 ks, a 500L koji je za 200 kg teži od tog automobila je ok sa 11 ks snažnijim motorom?

moron

Da, sećam se. Jesam. Nema šta da se pravdam. Niti bih uspeo 🙂 Opet, Bayon je potpuno nov model, a 500L je „kršina“ koja je na tržištu već deceniju. Par puta sam (verovatno davno) i ovde hvalio prethodni i20 sa tim 1,25 motorom. Dosta kilometara sam zgazio sa podmotorizovanim vozilima. Sve to može da se vozi, ako si svestan šta voziš i tome se prilagodiš. Uh, gde sam ja sve stizao sa ladom nivom, koja ja imala ubrzanje od 23-24 sekunde. Čak sam jednom pretekao i Porsche. Ali, realno, čovek me „pustio“ 🙂 Verovatno se bio nešto zamislio i onda… Pročitaj više »

s mile

Vido čoek da si zapo, pa reko da ti učini i pusti te, a tebi sve lepo…. 😉

Iznogud Časni

Pa z apocetnike, oni imaju ograničenje konjaze, i za siromašne zemlje….

Ranko

Fiat je verovatno zadnji brend u Srbiji bio da možeš da odvezeš auto u ovlašćeni servis da odradiš nešto. Pišem bio jer od prošle godine i oni su drastično podigli cene. Nekad je mali servis za ovaj običan 1.4 motor bio 8-9 hiljada dinara od prošle godine je skoro 14 hiljada. Nema veze sa mozgom 3l ulja i 3 filtera plafon 5.5 hiljade plus ruke nek budu 2 hiljade za pola sata posla i pregled vozila na dizalici. Sada u ovlašćenom 3 filtera koštaju 7.5 hiljada. Tipo je ok za nas i cena je oko za ovaj običan 1.4 ovi… Pročitaj više »

moron

Sve se slažem. I zato i mislim da je i 1,4 skroz ok.