1. Home
  2. Održavanje
  3. Kada je moguće nastaviti vožnju i s upaljenom lampicom zbog deficita motornog ulja?
Kada je moguće nastaviti vožnju i s upaljenom lampicom zbog deficita motornog ulja?
18

Kada je moguće nastaviti vožnju i s upaljenom lampicom zbog deficita motornog ulja?

73.24K
18
Podelite sa prijateljima:

Kad se na kontrolnoj tabli upali lampica upozorenja za nizak pritisak ulja, vozači se zastrašuju jer bi to moglo prouzrokovati ozbiljnu štetu na motoru. Pokušaćemo da u sledećih nekoliko pasusa pojasnimo čega bi se zaista trebalo bojati i da li je moguće voziti sa takvim „hitnim“ signalom.

Prvo, nema razloga da biste eventualno bili zastrašeni. Svetlo upozorenja dizajnirano je tako da signalizira, najavi problem čak i pre nego što postane ozbiljan, ili daleko bilo katastrofičan. Imajte na umu da svetleći panel na kontrolnoj tabli uključuje dve lampice u obliku kante za ulje. Žuta ukazuje na smanjenje nivoa maziva (motornog ulja) po litru, a crvena znači da je nivo istog kritično opao. Štaviše, oba senzora rade nezavisno jedan od drugog.

Prema tome, ako sjaj žute lampice počne, ne može da ne bode oči vozaču, ali to istovremeno ne znači i da je kvar kritičan, ozbiljan, niti znači da je nužna poseta mehaničaru. Naprotiv, mazivo bi mogla da „pojede“ turbina, što je apsolutno normalno za savremeni motor.

U ovom slučaju možete nastaviti s vožnjom, ali ona mora biti staložena i mirna (baš kao što je to bio Miodrag Belodedić na poziciji štopera u Crvenoj zvezdi iz Barija – da ostanemo o fazonu obeležvanja „sto“ godina od titule šampiona Evrope). Šalu na stranu, u ovom slučaju je potrebno izbegavati prekomerno opterećenje pogonske jedinice. Od takvog stila kretanja neće biti štete za motor.

Naravno, ne možete nastaviti ovako u neograničenom vremenskom period, ali prevaliti nekih 100 do 150 kilometara je sasvim realno. Drugim rečima, svratite onda do prve benzinske pumpe ili specijalizovane radnje, gde biste pazarili odgovarajuće motorno ulje, koje potom morate dodati u motor i dovodeći ga tako na potreban nivo. Veoma je važno da karakteristike ulja za dolivanje budu identične onom koje je već u motoru.

Dešava se ponekad da se male lampe (žuta ili crvena) aktiviraju na komandnoj tabli, nakon kratkih kočenja na putu. To mogu biti „greške“ u elektronici. Na primer, kada se varijator ili elektromagnetna spojnica pregreju. U tom slučaju, ugasite motor i otvorite poklopac motora. Ako je nivo ovog tečnog maziva normalan, i nema curenja, a rashladna tečnost ne ključa, ili narodski rečeno, ako motor nije prokuvao, najverovatnije je s njim sve u redu. Samo treba sačekati da se automobil ohladi i onda ponovo pokrenuti motor. Greške bi trebalo da nestanu.

Međutim, lampice naravno mogu da indikuju i mnogo ozbiljnije eventualije. Najteže je kada trepće crvena lampica i nastavlja uredno da „gori“. To već može ukazivati na kvar pumpe za ulje ili na kritičan pad pritiska i nivoa motornog ulja. Ovde „glad“ za uljem već može početi, a prijemnik ulja će usisati vazduh iz kartera. To će dovesti do stvaranja gasnih začepljenja, što će dodatno izazvati pad pritiska motornog ulja u sistemu. Sve ovo će brzo dovesti do oštećenja motora.

Kada je u karteru bilo vrlo malo ulja, aditivi koje je vozač pre toga sipao u motor mogu poslužiti kao kratkotrajno osiguranje od nastanka fatalne štete koja bi uzrokovala neophodan prateći generalni remonta motora. Ti aditivi će stvoriti zaštitni sloj na delovima koji trpe trenje, na koji način će spasiti motor i zaštititi ga od težih posledica. U ovom slučaju, čak i sa upaljenom lampicom, možete se provozati desetak kilometara i pritom ne uništiti motor.

Ali, bolje nemojte, stanite i momentalno pozovite pomoć. Što je sigurno – sigurno je!

AutoRepublika

(73241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Zar ne bi crvena trebalo da mjeri pritisak ulja a ne nivo? Ona kad se upali „babo je večer’o“…

Balkanboj

Ae, nego napisaše gore da more bit električni gremlin, pa vizuelno proveriš nivo ulja i ako ga ima odvezeš drito majstoru.

U slučaju da šipka od ulja ne hvata ništa treba kupiti dužu šipku koja će izmeriti nivo ulja.

BB

Priča od davnih godina, ispričao je mehaničar koji je prčkao oko mojih kamiona: „Idem na zbor u Jošavku, sa Fićom, išao preko nekih rupa i kako važe Fićo lijevo desno, tako se povremeno upali lampica ulja. Svako malo se pali pa meni dosadila, zavučem ruku ispod instrument table (u fići je to bilo moguće u toku vožnje) i iščupam je…“ Slavodobitno napominje autor priče. „Ali nisam imao puno vremena da se radujem svom izumu, veće fićo nakon 500m se zapušio pozadi i ostavio nas na sred puta…“ E takav je bio i na radovima oko kamiona pa nismo nešto puno… Pročitaj više »

moron

Jedan moj klijent je imao nekog Superba TSI-a. Kad god bi brže vozio kroz (mislim) desnu krivinu, palila mu se crvena lampica za ulje, da je ostao bez pritiska podmazivanja …

BB

I Golf 2 je imao problema ako se desno parkira po uglom i ostavi da neko vrijeme radi. Jednom sam bio svjedok gdje je čovjek parkirao Jettu pod prilično velikim uglom, ide čovjek trči i viče da ugasi što prije jer će mu zaribati motor.

moron

„Najteže je kada trepće crvena lampica“

Kod Fiata 500L dizela to znači da je VANREDNO ( zbog propusta oko regeneracije DPF-a) došlo do „degradacije motornog ulja“ i da ulje treba da zamenite za najviše 500 km.

Nikada mi se to nije upalilo.

Edo

Radio sam masu na poklopcu dekla seat 1.4 16v poslije toga radi auto idealno ali se pali i gasi crvena lampica kada se auto ugrije na radnu temperaturu a sipano mu je 2 vrste ulja u motor moze li biti to razlog ili sto kazu neka kruska hvaks

Robi

Dobar text,sve dobro napisano. Kad se upali crvena lampica,obavezno stati+sacekati 10,15min, pogledati pod haubu,gledanje svega+provera ulja i IMATI uvek 1lit istog kod sebe k’o pravi Nemci,ako zafali.

Snezana

Na displeju stoji da proverim nivo ulja u motoru i posle zamene ulja i filtera. Ne prijavljuje neku gresku ali jednostavno ne moze da se poništi. Ima li neko nekog saznanja sta je u pitanju. Auto Mitsubishi asx

Edo

Pritisnes tipku i cuvas tek dajes kontakt sve vrijeme cuvas tipku kad das kontakt nastavi cuvati dok ne ponisti otprilike 1m

Vladimir

Da li ste imali situaciju da vam se upali žuta lampica a stanje ulja u motoru da je dobra,možda za nijansu i više na meraču

Rikošet

„Veoma je važno da karakteristike ulja za dolivanje budu identične onom koje je već u motoru.“

Najgore što može biti po motor je da ostane bez ulja i podmazivanja.

Ako nemata pri ruci adekvatnu gradaciju ulja ni ono koje nije iste neće napraviti veću štetu od one koja će nastati ako motor radi bez ulja.

Naravno prvom prilikom poslije toga mješavinu ulja, koju ste napravili da spasite motor treba zamijeniti sa adekvatnim…

MRN

Drugar pre par meseci preuzeo novu škodu Octaviu 1,5 TSI 150.
I sinoć mi se javlja ( na odmoru je) i kaže da mu se juče pojavila poruka da ima ( da parafraziram) „previsok nivo motoronog ulja“.
Rekoh mu da svakako proveri „na šipku“, a i ode do servisa čim se vrati.

Mirko

Vozim Audi A2, pali mi se zuta lampica od ulja. Nivo ulja uredu, zamenjen senzor nivoa ulja, proveren prekidač na haubi i i dalje nakpn 150/200 kilometara od ponistavanja greske se ponovo pali žuta lama. Ima li neko slično iskustvo?

Amer

Meni se desava isto na audiju q5 pokazuje da fali 1 l ulja a ulje na normali,mjeno senzor nivoa uljani par dana se nije palilani sad opet,nez sta bi moglo bit…

Milos

I meni isto to, ali kako znas da je na normali? Sta ti pokazuje onaj nivo na ekranu?

Nemanja

Sta znaci ako trepce zuto, ulja u motoru ima dovoljno, na tabli mi pise change engine oil, da li je moguce da je ulje staro i treba ga zameniti?