1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Zašto policija ne voli „ablendovanje“ kao vid upozorenja na patrolu?
Zašto policija ne voli „ablendovanje“ kao vid upozorenja na patrolu?
6

Zašto policija ne voli „ablendovanje“ kao vid upozorenja na patrolu?

6.23K
6
Podelite sa prijateljima:

Društvene mreže, posebno one koje su najpopularnije u Francuskoj, prepune su poruka i apela koje je (saobraćajna) policija uputila učesnicima u saobraćaju, a koje se tiču njihovog insistiranja na odustajanju od prakse upozoravanja drugih vozača na prisustvo drumskih patrola, upotrebom prednje svetlosne signalizacije, to jest „blicanjem“ ili „ablendovanjem“, narodski rečeno.

Svakako da će se svaki vozač setiti svojih početaka i trenutaka kada su ga/(je) stariji naučili ovoj tehnici drumske solidarnosti kojom se vozači iz suprotnog smera obaveštavaju o nailasku na patrolu saobraćajne policije. Ta tradicija očito nije svojstvena samo našem čoveku, a takođe je očigledno da opstaje mnogo decenija unazad.

Jedino što se promenilo jeste to da su nekada vozači strahovali od rutinskih kontrola i kažnjavanja zbog nekakvih nedostataka na vozilu ili zbog nedostajuće obavezne opreme, dok je danas centralni „neprijatelj šofera“ uređaj za merenje brzine kretanja, to jest radar.

Jasno je da žandarmi ne vole ovakvu praksu, pa je akcija koju su pokrenuli na društvenim mrežama, prevashodno Fejsbuku, potpuno razumljiva. Policija insistira na prestanku s primenom ove navike i pojašnjava zašto je nakaradna.

Policija grada Rona je na svom nalogu napisala sledeće:

„Kada upozoravate ostale učesnike u saobraćaju da je naša patrola na drumu, niste ni svesni da ste na taj način možda upravo pomogli nekom lopovu ili čak i još težem kriminalcu, da izbegne našu intervenciju usmerenu na očuvanje vaše bezbednosti.“ .

Ablenodovanje kompromituje napore policije i odaje tajne ljudima koji možda i nisu vredni poštede u odnosu na akcije „čelične ruke zakona“, a što se odnosi i na osobe pod uticajem alkohola ili narkotika, koje su takođe posebno opasne u saobraćaju.

Ipak, policija nije propustila da naglasi da praksa upozoravanja drugih vozača nije protivzakonita, i da je dozvoljeno primenjivati je.

Kako vama deluju argumenti koje su izneli galski žandarmi?

AutoRepublika

(6225)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Pa svako pocinje da razmislja od sebe ?

Profesionalac

Ovo je smijesno. U prevodu, nemojte blicati da vas mozemo kaznjavati.
Nece ni biti potrebe za blicanjem onog trenutka kad prestanete novcano kaznjavati vozace zbog gluposti-mala prekoracenja brzine do 10km/h, svjetla, prsluk, pojas, slovo P i slicno.
Naravno da strogo osudjujem voznju pod dejstvom alkohola, opojnih droga, velika prekoracenja brzine, rizicna preticanja, divljanje na putu i slicno. Takve vozace treba sankcionisati!

Yankee

To se u Americi smatra slobodom govora

s mile

jutros u PK kod kasarne ( ko zna ), radar u 5,30h, ja nešto morao da poranim, ali ostadoh bez teksta, poranili ljudi, a jedva da neko i ide putem….sreća što sam laganica 50kmh, ovako bi me obradovali Decembarska čestitka….

ali zaista nepotrebno, tako rano, nema ni vozača, a kamoli pešaka, a tek da ne govorim da je to na samom izlazu iz grada

ista priča sa semaforom, prazna raskrsnica, a čekamo na crvenom, zašto već jednom ne primene da npr od 22-06h ne rade semafori, zaista je malo vozila u tom terminu, kretenski je biti sam na raskrsnici

Boki986

I ja se uvek pitam to za semafore.U Nemackoj i jeste to praksa u pojedinim gradovima , zasto cekati na semafor kada nema nikog i pistoji i znak.

DOn

nemoj mi njemacke, ziv bio. Oni su totalni antitalenti za saobracaj. dibidusi.