1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dok proizvođači automobila pate, oni što sklapaju dvotočkaše cvetaju
Dok proizvođači automobila pate, oni što sklapaju dvotočkaše cvetaju

Dok proizvođači automobila pate, oni što sklapaju dvotočkaše cvetaju

315
0
Podelite sa prijateljima:

Prodajni rezultati u segmentu putničkih automobila beleže negativan trend već neko vreme a deluje da se to pozitivno održava na tražnju za dvotočkašima. Naime, broj novoregistrovanih automobila u Evropskoj uniji je pao za 3,1% u prvom polugodištu ove godine, prema navodima Asocijacije evropskih proizvođača automobila, dok je u istom periodu porastao broj motocikala koji su po prvi put registrovani za 9,1%. Naravno, radi se o (istoj) teritoriji EU.

“Doživljavamo povratak dvotočkaša na tržište i to u velikom stilu,” kaže Stefan Pjerer, izvršni direktor kompanije KTM Industries AG, kao najvećeg evropskog proizvođača motocikala. “Mlađu populaciju ne zanima, nešto posebno, opcija posedovanja automobila, a mnogi ga ne mogu ni priuštiti.”

Iz italijanoske kompanije Piaggio & C. SpA, koja proizvodi popularne motocikle marke Vespa ali i Moto Guzzi i Aprilia, navode da su njihovi prodajni rezultati prvog polugođa dobili novi zamah u nivou od 5,9%. BMW AG je prodao za 7,3% više motocikala u prvih sedam meseci ove godine, dok se prodaja iste kompanije ali u segmentu četvorotočkaša uzdigla za samo 0,9% u istom periodu i to uprkos nezapamćenoj modelnoj ofanzivi u prethodnih dvadesetak meseci.

Automobili ipak i dalje prevazilaze prodajne rezultate motocikala u Evropskoj uniji, barem što se tiče apsolutnih pokazatelja. Dakle, na teritoriji EU je prošle godine registrovano novih 15,1 miliona četvorotočkaša spram svega million motocikala i mopeda.

Glavnina rasta prodaje dvotočkaša ima svoj uzrok u električnim verzijama. Širom Evrope je u prvih šest meseci 2019. godine, prodaja električnih motocikala i mopeda narasla za velikih 77%, dostižući tako brojku od 34.000 isporučenih jedinica.

“Čak i kada ste za volanom elektromobila vi ne možete izbeći gradske gužve u metropolama poput Rima ili Pariza. Dakle električni motocikli su vrlo važni za nas,” rekao je 1. avgusta, sada već (isključivo u poslovnom smislu za Bavarce) pokojni šef BMW-a Harald Kriger.

KTM koji planira izmenu imena kompanije u Pierer Mobility AG (izvršni direktor ima pod svojom kontrolom 63% kapitala KTM-a, a preziva se, kao što smo videlu u gornjem delu teksta Pierer), razvija platformu namenjenu primercima s malom voltažom i to za motocikle u Indiji. Platforma je u razvoju zahvaljujući udruženim snagama KTM-a sa indijskim partnerom, kompanijom Bajaj Auto Ltd.

Prvi motocikli zajedničkog poduhvata stižu na tržište krajem 2021. godine,a izvršni direktor KTM-a je pozvao i ostale evropske proizvođače motocikala Piaggio i Ducati koji je u vlasništvu nemačkog koncerna Volkswagen AG, da se pridruže zajedničkom projektu kako bi pojedinačni troškovi bili što niži.

KTM očekuje da će tokom ove godine plasirati nekih 65.000 električnih dvotočkaša, uz težnju da se dostigne cifra od 100.000 isporuka do 2021., a prema rečima izvršnog direktora i većinskog vlasnika.

AutoRepublika

(315)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments