1. Home
  2. Vesti
  3. BMW zabeležio tromesečni gubitak po prvi put u poslednjih 11 godina
BMW zabeležio tromesečni gubitak po prvi put u poslednjih 11 godina
0

BMW zabeležio tromesečni gubitak po prvi put u poslednjih 11 godina

159
0
Podelite sa prijateljima:

Postpandemijska matematika je prilično ubitačna u kontekstu obračuna poslovnog rezultata brojnih globalnih proizvođača automobila. Imun na katastrofalan pad tražnje nije ostao ni minhenski BMW, koji je obelodanio da je ostvaren negativan poslovni rezultat u drugom ovogodišnjem tromesečju. Ipak, na nivou celog obračunskog perioda, to jest na nivou cele poslovne godine, izvršni direktor Bavaraca, Oliver Cipse je „prilično samouveren“.

Sitaucija sa iskazanim gubitkom u drugom tromesečju ove godine, prva je takva u poslednjih jedanaest godina. „Kao što smo i očekivali, sve mere koje su preduzete da se zauzda divljanje novog korona virusa, snažno su i pogubno uticale na naše poslovanje tokom drugog kvartala,“ rekao je pomenuti top rukovodilac Oliver Cipse u Minhenu. Kada su kolege iz odeljenja za računovodstvo, podvukle crtu na kraju polugodišta, i sagledali rezultate drugog tromesečja, shvatili su da je kompanija u tom periodu zabeležila minus od 212 miliona evra.

Međutim, smetnje u poslovanju koje je izazvala korona u prvom tromesečju 2020. godine, nisu bile tako dramatične. Zahvaljujući tome, profit za prvih šest meseci, pre obračuna obaveze kompanije za porez na dobit, je iskazan u iznosu od 498 miliona evra. Dodatno, Cipse je naglasio da je „sasvim siguran“ da će rezultati u drugom delu godine biti dobri. U prilog tome je pomenuo i to da „jasan vesnik dobrih izgleda“ predstavljaju i signali koji stižu sa tržišta, tokom celog jula. „Prodaja automobila na nivou cele grupacije je bila značajno jača nego prošle godine,“ dodaje Cipse.

„Tržišne prilike u Kini su drastično bolje od onog što smo očekivali,“ izjavio je finansijski direktor grupacije Nilolas Peter. „Znaci blagog oporavka su sada primetni i na ostalim ključnim tržištima, pri čemu ponajpre mislim na nemačko i američko. Kao što smo i planirali, na liniji smo ostvarenja godišnjih ciljeva.“ Međutim, neizvesnost i dalje ostaje prisutna i sveprožimajuća, „Dalja pogoršanja zdravstvene situacije nisu uračunata u predviđanja koja smo sačinili, a znamo da je moguć i drugi talas zaraze, što bi onda sa sobom možda donelo i nove mere izolacije. U tom slučaju, ponovo bismo bili i na poslovnom iskušenju.“

Kao što napomenusmo, u skladu sa navedenim pretpostavkama. BMW očekuje da i ove godine ostvari dobit pre oporezivanja, ali je isto tako aktuelno ubeđenje da će ona biti na značajno nižem nivou od lanjske. Finansijski direktor kompanije je izjavio da BMW raspolaže visoko likvidnom aktivom, to jest gotovinom u iznosu od 21.7 milijardi evra, što garantuje miran san u kontekstu tokova gotovine.

Poređenja radi, početkom juna je Narodna banka Srbije objavila da naša država raspolaže deviznim rezervama od 14,3 milijardi evra, što indirektno govori o tome da je važnije imati mesta u Cipseovom, nego u (daleko bilo) Vučićevom srcu. Pritom je i Cipseova funkcija izvršna po prirodi, dok je Vučićeva protokolarna, sporedna, paradna…

Da se vratimo mi u svet automobila. BMW je isporučio manji broj vozila nego što je to učinio prošlog proleća. Razlog tome je očigledan i odnosi se na zatvorene fabrike i maloprodajne objekte marki iz sastava bavarske grupacije, širom Evrope i Amerike. U Kini je već započeo proces oporavka u tim mesecima, pa su prodajni rezultati bili jači nego lanjski. Obim isporuka je na globalnom nivou bio manji za 22% u drugom kvartalu, što znači da su prihodi grupacije bili nešto niži od 20 milijardi evra. Shodno tome, akcije BMW-a su izgubile na vrednosti za oko 3%, što je podatak od pre svega sat-dva.

Fabrički pogoni u vlasništvu BMW grupacije su ponovo počeli da rade punom parom još krajem juna. „Nastavljamo da budno osmatramo situaciju, a isto važi i za proces proizvodnje koji harmonizujemo sa stanjem na tržištu i tražnjom koja se registruje na regionalnim tržištima,“ tvrdi Cipse. Broj zaposlenih lica će blago da opadne, u poređenju s prethodnom godinom. Mnoge ranije planirane investicije su odložene ili su pak u procesu preispitivanja, navodi finansijski direktor Peter.

BMW je izneo pretpostavku da će tržište luksuznih vozila biti u minusu za nekih dvadesetak procenata na kraju ove godine. „Uprkos prisutnim znacima oporavka, očekujemo značajan pad tražnje na nivou cele godine, u segmentu premijum četvorotočkaša,“ kaže Peter.

AutoRepublika

(159)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments