1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Volkswagen Type 82 Kübelwagen
AR pijaca klasika: Volkswagen Type 82 Kübelwagen

AR pijaca klasika: Volkswagen Type 82 Kübelwagen

418
0
Podelite sa prijateljima:

Da, sigurno smo ga svi prepoznali na prvi pogled. Neki od nas su imali prilike da ga vide uživo, drugi u filmovima gde Bata Živojinović samostalno uništava celokupnu švapsku armiju, ali svako od nas verovatno zna za čuveni Volkswagen Kübelwagen. Njegova zvanična vojna oznaka je bila Type 82 i razvijen je od strane čuvenog Ferdinanda Poršea za potrebe nemačke vojske tokom Drugog svetskog rata.

Fabriku u Volfzburgu je napustilo 50.435 primeraka ovog modela i to u periodu od 1940. do 1945. godine, a pokretao ga je vazdušno hlađeni motor sa četiri cilindra. U početku je korišćen onaj zapremine 985 kubika i 23,5 konjske snage, a kasnije i 1,1-litarski sa 25 „grla“. Zanimljivo je da se u Volfzburgu proizvodila samo mehanika dok je za školjku bila zaslužena firma Ambi Budd Presswerke u Berlinu.


Pomalo je iznenađujuć podatak da Kübelwagen nije imao pogon na sva četiri točka pošto ga na televizorima uglavnom viđamo na neasfaltiranim terenima već je prenosio snagu na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog menjača. Sa masom od samo 715 kilograma, bio je izuzetno sposoban da savlada sve terene i mnogi tehnički detalji će kasnije biti iskorišćeni u razvoju Volkswagena Typea 1 (u narodi poznatijeg kao „Buba“).

Jako mali broj Kübelwagena je preživeo u originalnom stanju, mada je jedna firma iz Kanade uspela da dobije licencu tokom devedesetih godina prošlog veka, u želji da nastavi s proizvodnjom određenog broja jedinica.

Ovaj konkretni primerak se nalazi u gradu Vaukonda unutar američke savezne države Ilinois i trenutno se prodaje preko sajta „Bring a Trailer“. U oglasu se navodi da je prethodno bio registrovan kao civilno vozilo u Austriji, u periodu od 1949. do 1996. godine, pre nego što je uvezen u Ameriku.

Kod sadašnjeg vlasnika se nalazi prethodnih osam godina, a ovaj je finansirao detaljnu resturaciju 2016. godine. Ona je kompletirana u saveznoj državi Amerike zvanoj Mičigen i podrazumevala je popravljanje limarije i kompletno osvežavanje motora.

Enterijer je dobio nova sedišta i ostao je bez ikakvih modernih dodataka, a navodi se da jedan od brisača ne funkcioniše. Novog vlasnika će čekati i posao da popravi sat za pokazivanje brzine kretanja, a koji je odavno prestao da radi i nepoznato je koliko kilometara je ovaj Kübelwagen prešao do sada, a sadašnji vlasnik ga je vozio svega 75 nakon što je kompletiran proces restauracije.

Sa mehaničke strane, originalni 1,1-litarski motor je penzionisan, a na njegovom mestu u „prtljažniku“ se nalazi nešto moderniji 1,3-litarski benzinac. On je preuzet iz kasnije generacije „Bube“ i razvija 36 konjskih snaga, a uz kupovinu, novi vlasnik će dobiti i originalni 1,1-litarski agregat ukoliko mu je jako stalo da se brojevi šasije i motora poklapaju sa onim fabričkim.

Pomalo iznenađujuće, posle dva dana aukcije i deset ponuda, najviša iznosi tek 55.555 američkih dolara. Kada znamo istoriju i značaj ovog modela, nije jasno kako cifra nije drastično viša. Ali, do kraja javnog nadmetanja je ostalo još šest dana, tako da ne sumnjamo da će konačna brojka biti znatno impozantnija.

Zoran Tomasović

(418)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments