1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Još jedan fantastični klasični BMW traži vlasnika
Još jedan fantastični klasični BMW traži vlasnika

Još jedan fantastični klasični BMW traži vlasnika

658
0
Podelite sa prijateljima:

Tri priče o BMW-u u jednoj sedmici od strane hejtera nemačke automobilske industrije? Pa naš supreme leadar Zvezdan ima da bude oduševljen, nadam se. Ali, ni ovaj put nisam mogao da propustim priliku, a da ne napišem par reči o zaista fantastičnom i prelepom primerku koji se trenutno prodaje na sajtu „Bing a Trailer“.

Čini nam se da je baš reč o najezdi legendi kompanije iz Minhena na popularnom sajtu pa nemojte biti iznenađeni ukoliko stigne još koja priča.


Predmet današnje rasprave je čuveni kupe iz generacije E9 koji se proizvodio od 1968. do 1975. godine. Bio je zasnovan na modelu Neue Klasse („Nova Klasa“) koji je preporodio BMW, i koji je obezbedio njegov opstanak, ali je E9 od samog početka pružao motore sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji i značajno veću cenu.

Tokom osam godina proizvodnje 30.546 primerka je pronašlo vlasnike, a najpoželjniji od njih nosi oznaku 3.0 CSL. Reč je o seriji od 1.265 jedinica koje su debitovale 1972. godine s ciljem da homologuju ovog sportistu u tadašnjem evropskom šampionatu turističkih automobila. Slovo „L“ u imenu je označavalo „Leicht“ ili lagano, a kao što mu značka kaže, ovi primerci su bili i do 200 kilograma lakši od standardne verzije modela iz generacije E9.

Takav poduhvat je ostvaren zahvaljujuću korišćenju materijala manje debljine, ali i velikog broja aluminijskih delova na vratima, haubi i krovu. Takođe je upotrebljeno i plastično staklo umesto onog standardnog, izbačen je veliki broj stavki s liste opreme, a posao je završen eliminisanjem bilo kakve izolacije od spoljne buke.

Na taj način CLS nije bio baš praktičan za svakodnevnu upotrebu, ali istovremeno je ostvario fantastične rezultate na stazama. Spomenućemo titule u evropskom šampionatu turističkih automobila svake od 1973. do 1979. godine, zatim pobedu u svojoj klasi na trci izdržljivosti 24 sata LeMansa 1973. godine i pobede u raznim američkim šampionatima sportskih četvorotočkaša.


CSL je pokretao identičan 3,0-litarski atmosferski benzinac kao i svaki drugi CS, a razvijao je 203 konjske snage i maksimalnih 286 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorotostepnog manuelnog menjača. Dizajnerske izmene se zasnivale na aerodinamičnim branicima i spojlerom da te mere da je nosio nadimak „Batmobile“.

Ovaj konkretni primerak je iz 1973. godine i jedan je od samo 429 CSL-a sa volanom sa leve strane (ostali su završili u Velikoj Britaniji i naravno imaju volan na desnoj strani). Originalno je prodat u Italiji u septembru 1972. godine i kod prvog vlasnika je ostao naredne 22 godine.

Tada ga je put naveo do Amerike, a tu je pretrpeo veće izmene, ne samo po pitanju osvežavanja već i opreme. Dodate su 14-inčne felne, klima uređaj, servo volan i prozori na dugme, pa iako više lagan od originalnog modela s indeksom CSL, opet je veliko unapređenje spram fabričke verzije E9.

Na satu stoji brojka od 54 hiljade milja (oko 86.400 kilometara), od čega je poslednjih desetak hiljada kilometara prevalio nakon što je došao s one strane bare. Kao što možete da vidite na priloženim fotografijama, stanje mu je besprekorno za šta je verovatno i zaslužna suva klima u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.


Do kraja aukcije je ostalo još deset dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 122 hiljade dolara.

AutoRepublika

(658)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments