1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Spontana deaktivacija farova odvela brojne Jeepove nazad u servis
Spontana deaktivacija farova odvela brojne Jeepove nazad u servis

Spontana deaktivacija farova odvela brojne Jeepove nazad u servis

219
0
Podelite sa prijateljima:

Ukupno 36.929 primeraka krosovera s oznakama Jeepa Granda Cherokija će morati nazad u ovlašćene servise američke marke usled softverskog problema koji uzrokuje bespotrebnu deaktivaciju prednjih svetlosnih grupacija. 

Iz Amerike je stigla i vest o tome da je Jeep objavio, tačnije najavio početak kampanje opoziva koja se tiče novog modela Grand Cherokee L. Na popravni će morati da idu primerci sklopljeni između 3. decembra 2020. godine i 27. jula 2021. godine.

Konkretan povod se tiče greške u pametnom modulu koji reguliše rad rasvete automobila, odnosno programske greške koja vodi ka potenciijalnoj malfunkciji u vidu spontanog gašenja oba, ili pak samo jednog fara, i to u toku vožnje. U slučaju da se tako nešto dogodi, vozač je prinuđen da zaustavi automobil, odnosno upravljanje takvim četvorotočkašem nije u skladu sa zakonom.

Obaveštenje o predstojećoj nemiloj akciji Stellantisa je objavilo i američko Nacionalno telo zaduženo za pitanje bezbednosti saobraćaja na autoputevima (National Highway Traffic Safety Administration – NHTSA), uz najavu da se s korektivnom ofanzivom kreće od 28. januara, kada se očekuje da pozive dobije oko 37 hiljada srećnih vlasnika. U servisu će se pristupiti reprogramiranju kompromitovanog modula za rasvetu.

NHTSA je dodatno podsetila vozače da je zabranjeno upravljati motornim vozilom s neispravnom rasvetom, pa je tako Jeep prinuđen da reaguje veoma brzo kako ne bi dodatno urušio imidž koji je već načet kampanjom opoziva oko sedam hiljada primeraka vozila nazvanog Grand Cherokees, uzrokovanom problemima u radu dugih svetala.

Kad smo već kod teme reputacije američke marke da pomenemo i zanimljiv slučaj iz bliske prošlosti, ali s drugim modelom brenda. Naime, na početku proizvodnje novog Wagoneera, fabrika u Vorenu se suočila sa čudnim problemom, jer su primerci vozila koji su sišli s proizvodne trake, posedovali pločicu s iskrivljenim imenom modela na vratima prtljažnika. Slova su se nalazila, ne samo pod pogrešnim uglom, već i neravnomerno razbacana, jedno u odnosu na drugo, kao da su pričvršćena duž zakrivljene matricee. Defekt je otkriven tokom sprovođenja postupaka kontrole kvaliteta, a pre isporuke kupcima, pa je greška ispravljena, a kupci to nisu stigli ni da vide.

AutoRepublika

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments