1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi električni Subaru je (opet) prepakovana Toyota
Prvi električni Subaru je (opet) prepakovana Toyota
0

Prvi električni Subaru je (opet) prepakovana Toyota

210
0
Podelite sa prijateljima:

Za jednu tako veliku globalnu automobilsku korporaciju, Subaru je bio relativno nem po pitanju električnih četvorotočkaša tokom prethodnih godina. Konkurencija se takmičila u disciplini „ko će prvi debitovati s modelima na struju“, posebno u popularnoj kategoriji krosovera, dok je ovaj japanski proizvođač vozila smatrao da još uvek nije vreme za tako nešto, i da većina javnosti još uvek želi samo benzince ili pak hibride.

Ali, početkom godine i Subaru se „predao“ i odlučio da prikaže svog predstavnika. Njegova zvanična premijera još nije usledila, pa tako sve što možemo da vidimo jeste gomila fotografija iz raznih uglova, a koje nam daju generalnu ideju u pogledu toga šta možemo da očekujemo. Njegovo ime je Solterra i u izložbeno-prodajnim salonima će se pojaviti naredne godine. Najavili smo ga pre bezmalo četiri meseca.


Baš kao što smo očekivali, Solterra je ništa više nego prepakovani koncept nazvan Toyota bZ4X, a koji smo videli u skorijoj prošlosti. Dva vozila će se razlikovati u jednakoj meri kao što je recimo slučaj sa Toyotom GT86 i Subaruom BZR-om, što nam govori da će biti sličnih dimenzija kao modeli RAV4 i Forester.

Oni će se prodavati paralelno, ali naravno sa značajno višom cenom. Nove fotografije pokazuju da će kompletno osvetlenje biti u LED tehnologiji i da se generalna ideja sa koncepta nije izmenila u većoj meri. Oni koji su imali prilike da analiziraju slike, kažu da je jedina razlika između Toyotine i Subaruove verzije, ona koja ide0 na račun felni i nekoliko znački.

Javnost je najviše impresionirala jedina fotografija enterijera koja je pri tom zamračena da bi se stekao utisak koliki je zapravo monitor. Dok se Subaru svakako pomerio prema premijum kategoriji s novim generacijama modela Legacy i Outback, nemojte sumnjati da će Solterra podići ceo doživljaj na još veći nivo.

Mnogi veruju da je japanski gigant pratio poteze još jedne firme iz zemlje izlazećeg Sunca i to Mazde, koja polako ali sigurno uspeva da pronađe onu „zlatnu sredinu“ između vozila za šire narodne mase i one za kupce s dubokim džepom. Očekuje se da će Toyotina verzija biti nešto pristupačnija, a već sada se mogu čuti priče da će svoju modifikaciju dobiti i Lexus.


Sa mehaničke strane, Subaru je ranije potvrdio da će pogon na sva četiri točka biti deo standardne opreme. Još uvek čekamo da vidimo koja strana će biti zaslužna za proizvodnju motora i baterija, pošto ni Toyota a ni Subaru nemaju nekog iskustva sa električnim četvorotočkašima.

Ali stara izreka kaže da su dve glave pametnije od jedne, pa samim tim kada japanski inženjeri zajednički krenu u neki pohod, uvreženo je verovanje kod nas da je teško da postoji nešto što oni ne mogu da savladaju.

 

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments