1. Home
  2. Vesti
  3. Kraj i za Lincoln MKZ kroz dva meseca
Kraj i za Lincoln MKZ kroz dva meseca
0

Kraj i za Lincoln MKZ kroz dva meseca

200
0
Podelite sa prijateljima:

Ford je pre nekoliko dana objavio da će poslednja limuzina na američkom tržištu, model Fusion, sići sa proizvodne trake 21. juna, čime će proizvođač i zvanično okončati svoj plan da eliminiše sve automobile s izuzetkom Mustanga i zameni ih sa krosoverima, terencima i pikap kamionetima. Mnogi su se pitali šta će se desiti sa mehaničkim blizancima iz premijum brenda Lincoln kao što su MKZ i Continental, a kako stvari stoje, i njih će zadesiti ista sudbina.


Prva na listi je limuzina srednje kategorije (takozvani „mid-size“) MKZ, koja zapravo deli platformu i većinu mehanike sa spomenutim Fusionom. Dva automobila se proizvode u istoj fabrici u Meksiku pa će konačna proizvodnja biti okončana istog dana, to jest 21. juna. Ford će iskoristiti ovu lokaciju za proizvodnju novog kompaktnog terenca Bronco Sport.

MKZ (izgovara se Mark Z) je bio naslednik nekadašnjeg modela Zephyr i pojavio se u prodaji 2007. godine. Reč je o prvom Lincolnu sa promovisanom novom dizajnerskom školom kompanije koja je dobila dosta pohvala na račun stila, mada su prodajni rezultati bili prosečni.

Firma je uglavnom ciljala na starije kupce pa se opredelila za tihu i udobnu vožnju, ali ni snage nije falilo. Naime, tokom poslednje tri godine proizvodnje, MKZ se mogao naručiti i sa 3,0-litarskim turbo agregatom koji je razvijao 400 konjskih snaga. Najveća prodaja je zabeležena 2014. godine, kada je prodato 34.009 jedinica, dok je prošle godine 17.725 kupaca izabralo ovaj automobil. Nepoznato je kako će ova odluka uticati na prodaju MKZ-a na kineskom tržištu.


S druge strane, model Continental će privremeno nastaviti sa ponudom, ali je ranije najavljeno da neće opstati na tržištu duže od jedne generacije. To nam govori da bi eventualni kraj trebalo da stigne narednog leta.

AutoRepublika

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments