1. Home
  2. Sajmovi
  3. Turci izlažu Togg u Las Vegasu na Sajmu potrošačke elektronike
Turci izlažu Togg u Las Vegasu na Sajmu potrošačke elektronike
1

Turci izlažu Togg u Las Vegasu na Sajmu potrošačke elektronike

800
1
Podelite sa prijateljima:

Novoosnovana turska automobilska kompanija Togg je upravo objavila da namerava da učestvuje na predstojećem Sajmu potrošačke elektronike (CES) koji bi trebalo da se održi početkom januara u američkom Las Vegasu. Istovremeno, pojavile su se i nove vesti u pogledu razvoja poslovanja nove kompanije koja obilato može da računa na pomoć izvršne vlasti bivšeg otomanskog carstva.

Tako saznajemo da je nastup turske marke na CES-u izvestan, za razliku od najave iz društva General Motors Corporation, koje se navodno izgleda uplašilo novog soja korone, u javnosti poznatog kao Omicron.

U početku je CES bio smatran za platformu osmišljenu za promociju domaćih kompanija iz sveta informacionih tehnologija, ali je potom postao mesto premijera brojnih inovacija iz globalne automobilske industrije. Ni ova godina u tom smislu neće biti izuzetak, čak i uz odsustvo plašljivog General Motorsa. Nastup Togga bi trebalo tumačiti i u kontekstu zainteresovanosti Turaka za američko tržište, iako je još uvek rano pričati o konkretnim planovima ovog društva.

Togg je registrovan kao kompanija pre tačno dve godine kada je događaju prisustvovao i predsednik države Erdogan. Togg je skraćenica od kovanice (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu – TOGG) koja kada se prevede s turskog na engleski jezik, zvuči ovako: Turkish Automobile Initiative Group. Formalno-pravno, kompanija je privatna i u vlasništvu je sledećih lica: Anadolu Grubu, BMC, Kök Grubu, Turkcell i Zorlu, ali je ustanovljena na inicijativu Erdogana, koji je naprasno poželeo da Turska ima nacionalni elektromobil. Projekat je podržan brojnim podsticajima države, besplatnim zemljištem za fabriku i obavezom vlade da za sopstvene potrebe pazari vozila iz Togga.

Kompanija je u decembru 2019. godine prikazala dva prototip primerka sklopeljena u studiju Pininfarina. Vozila pripadaju segmentu sedana i krosovera, dok ovaj poslednji ide s najavom dva različito dizajnirana nosa vozila. U jednom izvođenju se napred nalazi klasična maska, nalik onoj na konvencionalnim vozilima, dok druga na tom mestu ima utikač.

Noviteti će biti sklapani na modularnoj platformi koja je nastala kao plod sopstvenog razvoja, dok je napred implementirano Mekfersonovo rešenje, nazad je multilink. U budućnosti će se pojaviti i još tri nova modela, pa je za očekivati da vidimo heč, kompaktni kombi, kao i još jedan SUV.

Prvi će na trake kompaktni krosover što će se dogoditi krajem 2022. godine i nudiće se s jednim elektromotorom od 200 „konja“ na zadnjoj osovini, ili s duetom električnih agregata. U takvom izdanju će na svakoj osovini biti po jedan motor, pa će i ukupna snaga biti dvostruka u odnosu na jednostavniju ponudu. Slabiji SUV će do „stotke“ iz mirovanja stići za 7,6 sekundi, dok će onaj s integralnim pogonom, dojuriti do te brzine za 4,8 sekundi. U ponudi će biti i baterijsko pakovanje koje će omogućiti 300 ili 500 kilometara, zavisno od potreba i finansijske moći kupca.

Za proizvodnju vozila ove marke će biti zadužena fabrika u Gemliku koja će biti u stanju da odbaci kontingent od 175 hiljada vozila na godišnjoj osnovi. Izgrađena je u primorskom regionu uz grad Bursu. Tačnije, uskoro će biti kompletirana.

Uz nju se u ortakluku s kineskom firmom Farasis Energy zida i fabrika baterija proizvodnog kapaciteta 20 GWh. Ipak, nikl-mangan-kobaltne ćelije će stizati iz Kine ili iz evropske ispostave društva Farasis Energy Europe koja se trenutno gradi u Biterfeld-Volfen, u Nemačkoj. Mreža stanica za dopunu baterija je krenula da se razvija u Turskoj praktično od nule, ali uz obilatu pomoć vlade.

Evropa je naznačena kao glavno izvozno tržište Togga, ali će u prve dve godine, fabrika raditi samo za potrebe domaćeg tržišta. Togg kreće na inostrane teritorije počev od 2024. godine, a ako i uđe na američko tlo, to će biti još dobrano kasnije.

Turski startap će na CES-u predstaviti softversku stranu svojih vozila i razne opcije konektivnosti. Enterijer prototip krosovera poseduje šest monitora na čeonom panelu, od kojih dva služe kao supstitut za klasične retrovizore, dok su najavljeni i svi moderni sistemi vozačke pomoći. Za neki trenutak u budućnosti, najavljen je i sistem autonomne vožnje najvišeg nivoa.

AutoRepublika

(800)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Da i to dočekamo. Cijena?