1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Ko je izmislio ono „GT“ na automobilima?
Zanimljivost dana: Ko je izmislio ono „GT“ na automobilima?

Zanimljivost dana: Ko je izmislio ono „GT“ na automobilima?

3.16K
2
Podelite sa prijateljima:

Oznaka GT je ona koju verovatno najviše viđamo na automobilima. Uglavnom se koristi da obeleži sportski paket opreme, ali neki proizvođači kao što su Ferrari, Pontiac, Ford i Opel su otišli toliko daleko da su zapravo nazvali kompletan model, upravo sa ova dva slova.

Danas GT možemo da vidimo na gotovo svim konfiguracijama automobila i kao svaka velika ideja, i ova praksa je započeta sasvim sigurno pre nego što su je tokom osamdesetih godina prošlog veka „ukaljali“ na razne načine.

Neki su nastavili da je koriste samo na egzotičnim modelima, drugi na sportskim paketima opreme, a neki čak i na krosoverima, kamionetima i minivanovima da bi zavarali publiku kako je reč o zaista specijalnom modelu.

Pa šta je onda GT? Ova oznaka je skraćenica za reči „Gran Turismo“ i originalno je nastala u Italiji da bi se indeksirala kategorija vozila postavljena između sportskih i luksuznih četvorotočkaša. Generalna ideja je bila ona po kojoj bi automobil sa značkom GT morao da ima veliki motor i pritom da pruži elegantni stil, luksuzni enterijer i udobnu vožnju. I ne samo to, već je morao da se ponaša u krivinama kao pravi sportista kada uslovi za tako nešto dozvoljavaju, a istovremeno i da bude tih i civilizovan za svakodnevnu upotrebu.

I ko je onda osnovao kategoriju? Teško je znati ko je zapravo bio pionir, pošto su takvi četvorotočkaši postojali praktično od samog nastanka motora sa unutrašnjim sagorevanjem goriva, ali znamo da je prvi GT nosila Alfa Romeo 6C 1750 Gran Turismo iz 1930. godine.

Godinu dana ranije, italijanski gigant je predstavio spomenuti model sa dva 1,75-litarska motora u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara u ponudi. Onaj slabiji sa 46 konjskih snaga je nosio ime Turismo dok se verzija s 55 „grla“  zvala Gran Turismo.

Tokom 1931. godine smo ugledali i konfiguraciju sa kompresorom i maksimalnih 80 „konja“ koja je pružala maksimalnu brzinu od 135 km/h, što je u svoje vreme bio fantastičan rezultat. Iste godine kada je debitovao, 6C GT je pobedio u svakoj većoj trci u kojoj se takmičio, dok su drumske verzije spremile najveće italijanske dizajnerske kuće kao što su Touring, Zagato, Bertone i naravno Pininfarina.

Sve do Drugog svetskog rata Alfa je bila jedina firma, uz Fiat 508, koja je nosila značku GT, ali je prava invazija krenula u posleratnom periodu. Maserati, Ferrari, Lancia i ponovo Fiat su debitovali s nekoliko zanimljivih modela, a „šlag na torti“ je premijerno prikazan 1962. godine, kada je Ferrari predstavio čuveni model 250 GTO.

Ovaj put je na već poznato ime GT dodato i slovo „O“ koje je bilo skraćenica za „omologato“, što prevedeno sa italijanskog jezika znači „homologacija“. Kao što mu ime kaže, cilj je bio sklopiti dovoljan broj drumskih primeraka da bi se homologovao model 250 za takmičenje u profesionalnom auto-moto sportu, a ime je kasnije uspešno „ukrao“ i Pontiac. Ford je bio prvi koji je svom modelu dao ime GT, a potez je kasnije pratio i Opel.

Ipak, do osamdesetih godina prošlog veka takva značka biva postavljena na razne jeftine automobile koji su se razlikovali tek pomalo od osnovnih modifikacija, pa su donosili nešto više sportske branike, felne i možda deset ili dvadeset dodatnih konjskih snaga.

Čak i do pre nekoliko godina se ova odrednica mogla videti i na minivanu zvanom Dodge Grand Caravan, pa  verujemo da je odavno izgbubila onu draž koju je nekada imala. Ipak, dovoljno je da pogledamo priložene fotografije da zaključimo koliko je ime GT, nekada bilo jako i na kakvim legendama smo mogli da ga vidimo…

Zoran Tomasović

(3160)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Jeli ovaj članak kao medicinska terapija da nam Iznogud ozdravi?
E, pa sretno ozdravljenje

Iznogud Časni

😘