1. Home
  2. Prezentacije
  3. Osvežen minivan Honda Elysion sledi model Odyssey
Osvežen minivan Honda Elysion sledi model Odyssey
0

Osvežen minivan Honda Elysion sledi model Odyssey

215
0
Podelite sa prijateljima:

U početku je monovolumen Honda Elysion bio nezavisan model namenjen ponudi na matičnom, japanskom tržištu, ali je kasnije preseljen u Kinu, gde je u prodajnim katalozima od 2015. godine kada je debitovala druga generacija debitovala, kao luksuznija verzija minivana s oznakom Honda Odyssey. Činjenica je da se u Kini, ova dva modela proizvode od strane dve različite fabrike, baš kao što je to čest slučaj i s drugim markama, pa je tako Odyssey plod rada zajedničkog poduhvata GAC-Honda, dok je  Elysion deo proizvodnog programa zajedničkog poduhvata u koji su ušli ortaci: Dongfeng-Honda.

Evolucija ovog para kombija je tekla istim tempom i u istom smeru koji je zacrtao originalni minivan Honda Odyssey, a koji je osvežen pre nekih godinu dana. Ali, dvojac ima neke osobene karakteristike.

Honda Elysion pre i posle restilizacije

Nalik situaciji iz prošlosti, model Honda Elysion se s dužinom od 4.951 milimetara razlikuje od minivana Odyssey samo po različitim branicima i većoj rešetki hladnjaka. Upravo su ovi elementi izmenjeni kroz proces zatezanja bora.

Ali, glavni znak raspoznavanja je ostao identičan, pa tako Elysion poseduje crne plastične ivice na ručicama za otvaranje vrata, što je detalj koji Odyssey jednostavno nema.

Revidirani enterijer dueta kombija je skoro u potpunosti identičan. Razlikuju se čeoni paneli, istureni ekran multimedijalnog sistema koji je ranije bio ugrađen u greben, a novi su i instrumenti s analognim pokazivačem brzine kretanja i velikim kolor ekranom.

Zanimljivo je to što oba kineska modela poseduju „ručicu“ menjača u vidu tastera „na potisak“, dok su japanski primerci zadržali klasičan menjač, odnosno ručicu menjača.

Kineski kombi je u zadnjem delu putničke kabine izveden na način da ostavlja utisak većeg luksuza. Zasebna sedišta u drugom redu mogu posedovati odmorište za noge, opciju grejanja kao i elektropokretane naslone, uz masivno, centralno postavljen odmorište za ruku s ugrađenim stočićima. Japanska Honda Odyssey je lišena takvih „džidža-bidža“. Tamo se u trećem redu nalazi jednostavna i jedinstvena klupa koja može biti prevrnuta ka nazad, na koji način omogućava postavku za piknik, pa tako naslon i sedište izmene svoje uloge.

„Kinezi“ imaju neke svoje osobenosti i u smislu ugrađenih pogonskih sklopova, pa tako oba modela Odyssey i Elysion nastupaju jedino kao hibridi! Takav pogonski sklop se u gami pojavio pre pet godina, ali čak i na domaćem terenu, Honda i dalje nudi verziju s atmosferskim benzincem koji iz zapremine od 2,4 litra razvija 175 konjskih snaga. Za transmisiju je zaduženo CVT rešenje.

Hibridni sistem e: HEV čine dvolitarski benzinac sa 145 konjskih snaga i maksimalnim obrtnim momentom od 175 njutn metara, a koji poseduje geometrijski kompresioni odnos od 13:1 i koji funkcioniše u skladu s Atkinsonovim ekonomičnim ciklusom rada. Uz SUS motor, „zapinju“ i dva elektromotora, pa je to čitav timski rad u pitanju.

Jedan električni agregat je povezan sa motorom s unutrašnjim sagorevanjem i radi u režimu generatora, dok je drugi zadužen za da obezbedi da se prednji točkovi okreću. Snaga je na nivou od 184 „konja“ i 315 njutn metara obrtnog momenta. Većinu vremena se minivan kreće zahvaljujući električnom pogonu, dok SUS motor služi samo za proizvodnju struje neophodne za rad elektromotora. Izuzeci su samo one situacije u kojima se brzo vozi i kada počne da opada efikasnost elektromotora. Tada se preko spojnice motor s unutrašnjim sagorevanjem spaja s prednjim točkovima direktno. Menjačke kutije nema, a najveća snaga pogonskog sklopa je 215 „konja“.

Hibridni minivan stiže do “stotke” za 10,2 sekunde i troši prema podacima iz fabričke deklaracije, svega 5,9 litara benzina na stotinu prevaljenih kilometara.

Osveženi duet minivanova zvanih Honda Odyssey i Honda Elysion vrši upliv na kinesko tržište automobila pre nego se rastanemo s decembrom. Ako kažemo da je Odyssey izložen po početnoj ceni od 36 hiljada dolara, onda je red da navedemo i da je najniža tražena naknada za blizanački model Elysion na nivou od 46 hiljada zelembaća. Razlika u ceni se pravda bogatijom listom opreme u osnovnom paketu.

AutoRepublika

(215)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments