1. Home
  2. Vesti
  3. Električna vozila Volkswagena će biti i skladištari struje za porodične potrebe
Električna vozila Volkswagena će biti i skladištari struje za porodične potrebe
1

Električna vozila Volkswagena će biti i skladištari struje za porodične potrebe

211
1
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač automobila, kompanija Volkswagen je juče saopštila uzbudljive vesti za kupce njihovih proizvoda. Naime, firma sa sedištem u Volfzburgu je objavila da će elektromobili ove marke, ubuduće biti u stanju da posluže i kao, takoreći skladištari viškova struje koja nije potrebna domaćinstvu, pa se mora deponovati, kako bi se kasnije potrošila, bilo u vožnji, bilo za potrebe pokućstva. Ako ste se zamislili na temu kako je moguće da neka porodica uopšte ima viškova struje, situacija nimalo nije neuobičajena, posebno ne u zapadnoj Evropi gde mnogi domovi ili placevi raspolažu solarnim pločama.

Da bi tako nešto bilo izvodljivo, neophodno je korišćenje zidnog punjača, spravice poznate kao Wallbox.

Tehnologija koja omogućava privremenu dopunu baterija na vozilima iz porodice modela ID, da bi se ista kasnije vratila u elektromrežu domaćinstva, je dostupna samo na varijantama opremljenim baterijskim pakovanjem kapaciteta od 77 kWh. Najbolje od svega je to što će ova opcija biti omogućena i ranije prodatim vozilima koja zadovoljavaju opisane kriterijume, a sve zahvaljujući bežičnoj dopuni.

U stvari, mnogi vozači elektromobila i dalje svoja vozila pune u okviru svojih domova, što se odnosi i na nemačko tržište, kako je potvrdio tamošnji list Bild. U toj državi je oko 42,1% stanovništva u svojim domovima, pa tako od ranih kupaca modela ID.3, njih 81% puni baterije vozila u ličnoj režiji, to jest putem pomenutog kućnog punjača (70%) ili priključkom direktno na utičnicu (11%).

Ovu opciju nude i baterijska vozila marke BMW, koliko se sećamo informacije od pre par godina, a koliko je to važna stavka potvrđuje podatak iz 2019. godine, prema kom se svake godine, samo u Nemačkoj „baci“6.500 gigavat sati električne energije dobijene od vetrenjača i solarnih panela, a sve zahvaljujući odsustvu potrebe za energijom u trenucima kada je proizvedena. Kada bi se to izbeglo, ušteda bi bila merena milijardom evra, ili bi se moglo i reći da bi 2,7 miliona električnih vozila mogla biti pokretana tom strujom, celu jednu godinu.

“Želimo da baterije naših električnih automobila budu veoma fleksibilne spravice koje bi mogle poslužiti i kao pokretni magacin za proizvedenu električnu energiju koja je trenutno nepotrebna. Upravo su te ostave za energiju od ključne važnosti kako bi se proširila korist od obnovljivih izvora energije. Dodatno, dopuna može biti značajuno jeftinija jer će biti moguće da sopstvenom strujom dopune javnu elektromrežu, ”rekla je Elke Teme za “Bild”. Govorila je s pozicije rukovodioca odeljenja za dopunu i energetska pitanja unutar grupacije Volkswagen.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Jes, to kad im nestane struje, kao kod nas, mada, ni kod nas se ne dešava, ili baš retko.