1. Home
  2. Vesti
  3. Prvi Toyotin baterijski krosover će se nuditi po ceni Land Cruisera
Prvi Toyotin baterijski krosover će se nuditi po ceni Land Cruisera
1

Prvi Toyotin baterijski krosover će se nuditi po ceni Land Cruisera

233
1
Podelite sa prijateljima:

Japanska kompanija Toyota je odlučila koliko novca želi da dobije za svaki prodati primerak električnog SUV-a s imenom koje nikada nećemo zapamtiti (bZ4X). Konkretni podaci se odnose na ostrvsko tržište i može se reći da nisu iznenađujući, ali samo ako ste očekivali da ovo vozilo košta koliko i, recimo novi Land Cruiser Prado na tamošnjem tržištu.

Da ne dužimo previše, nego da kažemo da je početna cena modela Toyota bZ4X na nivou od 41.950 britanskih funti, ili skoro 49,5 hiljada evra(„u našim novcima“). Sa ovakvom cenom, koja je očito povisoka za nas koji smo decenijama unazad kupovali automobile, konkretan SUV je i dalje pristupačniji od glavnog rivala, Teslinog Modela Y, za koji se valja istaći uplatom od najmanje 54.990 funti. U Velikoj Britaniji će se Toyota bZ4X nuditi i pogonjena samo jednim motorom, ali i u varijanti koju pokreću dva električna agregata.

Za električni krosover Toyote su predviđena tri paketa opreme, od kojih će najprestižniji nositi indeks Premiere Edition. Posedovaće muzički sistem marke JBL, panoramski krovni otvor i dolaziće samo s pogonom na obe osovine. Dobićete ga jedino ako ste spremni da izdvojite tačno toliko, ili pak više od 51.550 britanskih funti. Lista opreme uključuje i 20-inčne naplatke, multimedijalni sistem s ekranom dijagonale od osam inča, kameru za vožnju unazad, digitalni instrumentacioni panel i klima uređaj čijim se radom može upravljati pomoću pametnog telefona s učitanom odgovarajućom aplikacijom.

Kada pomenusmo varijantu, očito pokretanu s dva agregata, da kažemo da verzija koja računa na jedan elektromotor raspolaže s 204 konjske snage koje su poslate na točkove prednje osovine. Baterija je kapaciteta 71,4 kilovat-sati u tom izdanju, onom koje iz mesta do stotke stigne za 8,4 sekundi. Najviša brzina konkretnog vozila iznosi 160 kilometara na sat, i kao takva je prisilno postavljena. Razlike u snazi između verzije s jednim ili dva elektromotora nisu značajne, pa tako top ponuda ima 217 „konja“ i ubrzava do 100 km/h za 7,7 sekundi.

S jednom dopunom baterija, električni krosover može da pobedi distancu od 450 kilometara, mereno po pravilima opisanim u ciklusu WLTP. To je tvrdnja konstruktora.

Za kraj još da navedemo da Toyota planira da lansira oko 70 elektrifikovanih modela na tržište do 2025. godine, od kojih će njih 15 biti čisto električna vozila. Međutim, za sada je sve ovo slovo na papiru, a jedini električni model koje kompanija nudi, pored glavnog junaka ove priče (bZ4X), jeste vodonični, pa možemo reći i egzotični Mirai.

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Kako samo s pravog puta (jedini pravi električni ali bez utikača, samo sa grlom za benzin) prelaze na „benzinac“ sa utikačem a evo sad i na utikač bez grla za benzin… 😉