1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Najskuplji Ford Mustang u istoriji ponovo ide na aukciju
AR pijaca klasika: Najskuplji Ford Mustang u istoriji ponovo ide na aukciju

AR pijaca klasika: Najskuplji Ford Mustang u istoriji ponovo ide na aukciju

234
5
Podelite sa prijateljima:

Sredinom protekle godine svet je dobio najskuplji Ford Mustang na svetu. Jedan kupac je izdvojio sumu od čak 3,75 miliona američkih dolara da bi postao vlasnik primerka iz 1965. godine nazvanog Shelby GT350R, koji je jedan od prva tri primerka tjuniranih i pripremljenih za profesionalni auto-moto sport, i to od strane legendarne firme Shelby American.

S brojem šasije 5R002, automobil je zatim poslat na stazu Green Valley Raceway u blizini grada Dalasa unutar američke savezne države Teksas, a za volanom se našao legendarni Ken Majls.

Da, isti onaj britanski vozač koji će se kasnije proslaviti za volanom modela GT40 na trkama izdržljivosti. Majls ne samo što je prošao prvi kroz cilj, što je bila prva pobeda za Mustang u nekom profesionalnom takmičenju, već su njegov „skok“ uhvatile kamere, pa je automobil dobio nadimak „Leteći Mustang“.

Zahvaljujući navedenom uspehu, ovaj Shelby je poslužio kao baza za sve buduće trkačke automobile kompanije, a dodatno testiranje su uradili i neki drugi legendarni vozači poput Boba Bonduranta i Pitera Broka.

Nakon fantastične sezone, automobil je promenio nekoliko vlasnika i takmičio se u raznim amaterskim šampionatima širom Teksasa i Meksika. Penzionisan je početkom sedamdesetih godina prošlog veka i postavljen je u muzeju Shelby American, izgrađenom u gradu Bolder (američka savezna država Kolorado).

Tu je proveo narednih tridesetak godina pre nego što ga je kupio čovek po imenu Džon Ajcbah i detaljno restaurirao. Od tada je osvojio mnogobrojne ugledne nagrade od kojih su najpoznatije: prvo mesto u klasi na Konkursima elegancije Amelia Island Concours d’Elegance i Pebble Beach Concours d’Elegance. Takođe je jedan od retkih Shelbijevih modela koji je dobio maksimalne ocene novinara.

Onda se desila prošlogodišnja aukcija u organizaciji kuće Mecum gde jedan kupac očigledno nije žalio dolare, ali iz nekoga razloga već je spreman da se reši svog ljubimca. Nije nam poznato da li se našao u finansijskim problemima, ili pak samo smatra da da je tržište poraslo u velikoj meri i da može dobro da unovči tu promenu.

Čak i sama aukcijska firma kaže da je veoma retko da tako jedan skupoceni četvorotočkaš ostaje kod vlasnika svega godinu dana, ali naravno je da im prija odluka prodavca da iskoristi baš Mecum za preprodaju, što će svakako biti dobro unovčeno i s njihove strane.

Aukcija se inače održava sredinom narednog meseca, a eksperti smatraju da će ovaj Shelby GT350R postati prvi Mustang sa cenom većom od četiri miliona „zelembaća“.

Zoran Tomasović

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ovi Zoka druge šanse da ga pazariš😉…

Yankee

Da mi pozajmis $3.990.000?

Renault Terminator

Pa prodaj svoju staru ragu pa kupi ovu skulu.Kad mogu oni za ovaj sepet tražiti 4.000.000$ možeš i ti tražiti i za svoj 4 milke.

Yankee

Spremio sam jednu pricu za tebe o jednom pravom Renaultu umesto ovih danasnjih konzervi sa 3 cilindra … 😉

comment image

Renault Terminator

E dobro si napisao,baš su konzerve sa 3 cilindra,ni za K nisu…