1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen ostaje posvećen dizel motorima i u ovoj deceniji
Volkswagen ostaje posvećen dizel motorima i u ovoj deceniji
4

Volkswagen ostaje posvećen dizel motorima i u ovoj deceniji

1.11K
4
Podelite sa prijateljima:

Nemačka marka veruje da dizelaši mogu biti mnogo čistiji i ekološki prihvatljiviji.

Kako navode u Volkswagenu, svi dizel automobili ovog brenda isporučeni od juna 2021. godine mogu koristiti i tzv. parafinski dizel, odnosno novu vrstu goriva sa bio komponentom. Iako je proizvođač iz Volfzburga više puta do sada isticao svoju posvećenost elektrifikaciji, i ovakva goriva deo su plana Volkswagena da umanji ukupnu emisiju ugljen-dioksida za 40% do 2030. godine.

No, za razliku od većine konkurenata koji su javno objavili krajnji rok kada će se oprostiti od SUS vozila u Evropi, Volkswagen nema takvih planova. Jedini javno proklamovani cilj im je da do 2030. godine na Starom kontinentu u prodajnom miksu imaju najmanje 70% EV četvorotočkaša.

Iako su dizelaši, nažalost, sve manje popularni u ovom delu sveta, daleko od toga da su rekli poslednju reč, bar kada je u pitanju Volkswagen. Uostalom, čitava katastrofa “naftaša” krenula je od Volkswagenovog dizelgejta i dalje demonizacije tog goriva.

Pomenuti parafinski dizel zapravo ima daleko manju emisiju ugljen-dioksida od običnog dizela. On poseduje komponentu koja dolazi iz biološkog otpada, i Volkswagenova inicijalna istraživanja ukazuju na to da bi ovo gorivo moglo da ima i do 95% manju emisiju CO2 naspram standardne varijante.

U svetlu takve tvrdnje može se kazati da bi to značilo opstanak dizelaša na tržištu. Jer bi uz tako dobre emisione rezultate i eventualnu primenu sistema blagog hibrida koji bi to još poboljšao (bar na papiru), mogli da predstavljaju “zelenkastu” alternativu sve prisutnijim električnim automobilima, koji su ekološki samo ukoliko je takva i električna energija koja se koristi za napajanje njihovih baterija.

AutoRepublika 

(1109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Podrška za WV u ovom pravcu … Uostalom, ako neko ima iskustva u optimizaciji emisije i njenom usaglašavanju sa važećim pravnim okvirom, imaju ga oni. I šteta je da tek tako bude bačeno svo to akumuliralno znanje.

Laki

Ne sumnjam da će sve biti na većem „levelu“ jer je škola baš bila preskupa!

Iznogud Časni

kurva o postenju! upravo su oni bili okidac svega, sad se kao oni drze dizela, jest drze se, ali samo zato sto nemaju razvijene baterije a ne zbog dizela kao dizela, jebe se njima za dizela.

BB

Pa nagovorili druge za downsizing a oni 100 konja iz dvije litre, nagovorili druge da pređu na benzince od tri cilindra a oni dizele od dva litra. Vele j…š dizel ‘ajmo svi na struju a onda: nije još dizel rekao zadnju riječ…