1. Home
  2. Vesti
  3. Prva restilizacija BMW-a X5 posle više od decenije
Prva restilizacija BMW-a X5 posle više od decenije
1

Prva restilizacija BMW-a X5 posle više od decenije

1.13K
1
Podelite sa prijateljima:

Navikli smo već da nam prvi zvaničan uvid u izgled lokalnih, ali i globalnih noviteta bude ponuđen zahvaljujući kineskoj sertifikacionoj regulativi koja podrazumeva obavezu proizvođača da dostavi kataloške fotografije vozila koje će uskoro „istrčati na teren“. Danas je na meniju bavarska poslastica s povišenom pozicijom sedenja, najpopularniji model BMW-a na našem tržištu tokom poslednjih godina.

Za razliku od nas Evropljana, Kinezi mogu da računaju na verzije istog vozila sa više centimetara među osovinama, a s porastom značaja najvećeg svetskog automobilskog tržišta, i nas sve više zanima ono što se tamo nudi, ali možda još i više nas interesuje ono što se tamo razvija i proizvodi, a što bi uskoro moglo da se vidi i na našim cestama.

Kako bilo, preferencije lokalnih kupaca usmerene ka izduženim modelima predstavljaju i neku vrstu kultorološkog fenomena gde čovek kupovinog gabaritnijeg vozila (u odnosu na klasu kojoj izvorno pripada), poručuje okruženju da je bogatiji nego što zapravo jeste. Izgleda da nismo samo mi koji patimo od tog sindroma koji se kod nas manifestuje kupovinom vozila koja suštinski ne možemo da priuštimo. Naravno, ovih anomalija kupaca su svesni i proizvođači luksuznih automobila i eksploatišu ih masivno i masovno. Izuzetak nije ni BMW.

Tako će u Narodnoj Republici Kini ponuđen produženi BMW X5. Dok ponuda izduženih putničkih automobila traje već neko vreme, paleta modela bavarske marke s povišenim odstojanjem od tla u većem delu nije bila podvrgnuta tom tretmanu.

Za sada, samo je X1 bio subjekt ovakvog zahtvata, ali i to se kao što vidimo, uskoro menja. Na sajtu kineskog Ministarstva industrije i informacionih tehnologija se pojavila objava u pogledu BMW-a X5 s produženim međuosovinskim rastojanjem, a uz fotografije je obelodanjeno i par osnovnih informacija o novajliji.

Sudeći po onome što čitamo zahvaljujući savršenom znanju „mandarinskog“ jezika (smajli), produženi BMW X5 će biti dug 5.050 milimetara. Međuosovinski razmak se razbacao na 3.105 mm, dok širina i visina vozila ostaju na istim kotama kao i ranije. Sve u svemu, ovaj X5 je za 137 milimetara duži od standardnog, od čega se oko trinaest centimetara odnosi na razmak između prednje i zadnje osovine.

Što se tiče ostalih pojedinosti, može se zapaziti da je konkretan model na fotografijama označen indeksom X5 xDrive40Li. Konkretnije, radi se o primerku opremljenog u paketu M-Sport, a on po tradiciji donosi veće naplatke i šire gume nižeg profila, posebno one iza vozača. Oznaka „40“ indikuje da je pod haubom redni šestocilindraš zapremine od skoro tri litra s tehnologijom koju Bavarci nazivaju TwinPower Turbo.

Razvija 340 konjskih snaga uz 450 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta. BMW će tamo nuditi i četvorocilindarske verzije, ali se ne zna hoće li i one biti s više milimetara između osovina.

Nema šansi da do nas dospe izdužene verzija jer takve varijante ostaju privilegija Kineza. Zanimljivo će biti da vidimo da li će ti isti Kinezi dobiti i posebno modifikovani X7L. Moguće je, jer naposletku, BMW nema direktnog rivala za Mercedes-Maybach GLS.

Čak i bez dodatnog produžavanja Mercedesov adut nudi impozantnije međuosovinsko rastojanje od standardne varijante SUV-a s oznakom X7.

Za kraj još da navedemo zanimljivu činjenicu da će ova premijera biti prva posle više od deset godina u kojoj je neka generacije BMW-a X5 prošla kroz restilizaciju, a to je tako jer je X5 iz pokolenja F15 zamenjen novijom generacijom vozila posle nepunih pet godina provedenih na tržištu. Šta nas sve očekuje od BMW-a tokom 2022. godine, a to je zaista ogroman broj debija, pročitajte u ovom opširnom pregledu.

AutoRepublika

(1130)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Robi

Jos malo pa ce im prednja resetka biti iste velicine kao na Imt539 Fergusonu.