1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo je uglavnom našminkani Geely: „švedski“ delovi skuplji od istih „kineskih“ 4 puta
Volvo je uglavnom našminkani Geely: „švedski“ delovi skuplji od istih „kineskih“ 4 puta
11

Volvo je uglavnom našminkani Geely: „švedski“ delovi skuplji od istih „kineskih“ 4 puta

5.37K
11
Podelite sa prijateljima:

Na osnovu zaključaka utemeljenih na analizi koju su sproveli stručnjaci magazina „Behind the Wheel“ ispostavilo se da je zaista veliki broj delova i komponenti ugrađenih u vozila marke Geely sasvim upotrebljivo, da ne kažemo ugradivo u krosovere Volvoa. Međutim, izborom kineskih rezervnih delova, uštedećete značajne sume.

Da pojasnimo malo, osnovu za zaključivanje je predstavljalo poređenje vozila zvanih Geely Coolray i Volvo XC40 koji su pogonjeni identičnim 1,5-litarskim turbobenzinskim trocilindrašem. Ispalo je da je mnoštvo zajedničkih komponenti na dva krosovera, i to ne samo onih koje spadaju u kategoriju potrošne robe, već se isto može reći i za turbinu, pumpu za gorivo, kompresor klima uređaja, pa i veliki broj činilaca sistema ogibljenja.

Geely Coolray i Volvo XC40 B3 obeležava veoma visoka stopa unifikacije, pa su tako motori skoro do u dlaku isti, pa su tako dihtunzi, zavojnice za paljenje, svećice i filteri ulja istovetni. Ipak, nije mali broj primeraka Volvoovog aduta koji je u prodat s dizel motorima, za razliku od kineske verzije, što ipak ne znači da nema mesta ideji o kupovini jeftinijih komponenti, pa tako na primer filter goriva koji je ugrađen na benzinski Coolray paše na naftni XC40, baš kao što to čini i filter vazduha namenjen kineskom modelu zvanom Tugella.

Iako su brojne komponente sistema vešanja preklapajuće (iste), što se odnosi na dvostruka poprečna ramena, spone i amortizere, treba znati da se unekoliko razlikuju neto masa vozila i opšta kinematika šasije, pa zamena nije baš ekvivalentna u punoj meri. Ono gde razlike nema uopšte pronalazi se na više mesta gde se priča o manjim delovima. Na primer, dugme za pokretanje motora je potpuno isto.

Kada pričamo o značajnijim razlikama u konstrukciji, valja reći da ni njihov broj nije zanemarljiv. Tako Volvo nudi fundamentalno različito oslanjanje na zadnjoj osovini, baš kao i drugačiju menjačku kutiju. Naime, Geely Coolray dolazi samo s robotizovanim menjačem, dok je XC40 opremljen automatskim menjačem.

Ono što je fascinantno jeste to da su (isti) rezervni delovi za Volvo XC40 čak tri do četiri puta skuplji u odnosu na te komponent kada su „originalne“ s logotipom marke Geely. Zato kupac može puno i da uštedi, a da ne pominjemo što je u mnogim zemljama (posebno Azije), jednostavnije doći do Geelijevih, nego do Volvoovih delova.

AutoRepublika

(5373)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Švedski“ tenk …
😄

BB

Zanimljivo, pa i drugi predstavnik Geely carstva troši dijelove iz Renault-a ali se njemu pripisuju čarobne moći kako taj motor nije isti već je magično dobio poboljšanja… Vjerovatno postavljanjem svoje natpisne pločice na njega… 😜

Rikošet

U kapitalizmu jednostavno ne može da bude drugačije. Sad je iz nekog razloga fokus na Volvu i Geely, ali zar isto ne rade svi brendovi unutar Stellantisa, VAG grupe, GM, BYD…

Realno ko danas ne dijeli komponente i dijelove, na kraju za većinu njih kao podizvođači rade jedni te isti brendovi: Bosch, Simens, Magneti Marelli, Magna, Falken, BorgWarner, Delphi, FederalMogul, Denso, Mahle, Eaton, Omron, Mann+Hummel, Faurecia, Brembo, Aisin, ZF… i mnogi ostali…

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
Matija

🙂 Bravo! Ti si shvatio!

Laki

👍

Matija

Strucnjaci „behindthewheel.com/“ upravo su odkrili „rupu na saksiji“! Primer: radio sam nekoliko godina u Porseu i znam da se gomila delova iz proizvodnje VWa ugradjuje u Porse. Radi se iskljucivo o delovima koji nemaju uticaj na performanse Porsea. Kod Volvoa je slican slucaj: koriste se delovi korporacije Geely koji nemaju bitan uticaj na opste karakteristike vozila Volvoa. Vlasnik Geely-a nije kupio Volvo da bi skupo prodavao svoje delove vec da bi imao vrhunski razvojni tim koji ce celu korporaciju da vuce napred. Li Sufu je genijalan strateg! Za razliku od Stelantisa koji razvodnjava imidz cuvenih marki, on insistira na kristalizaciji… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Matija

Primer Lotus – Geely: u septembru 2017 godine Geely je odkupio 51% akcija Lotusa, 49% drzao je neki malezijski investor. Nesto kasnije preuzeo je svih 100%. U obnovu programa Lotusa Geely je ulozio 2,3 milijarde evra! Prvi model iz novog programa je e-SUV Eletre, u svemu sasvim nov i sasvim originalan auto koji u sebi sigurno sadrzi i neke komponente iz kompletnog programa Geely-a, sto ni malo ne umanjuje njegovu originalnost i kvalitet.

Sledeci korak Geelya jeste kupovina 7,6% akcija Aston Martina ove godine. EU marke jedna za drugom dobijaju kose oci! 🙂

Balkanboj

Zato lepo kupite BMW-a.
Za svaki model može se online pronaći kataloški broj rezervnog dela koji je potreban i po tom broju uzeti originalni ili zamenski. Nema laži, nema prevare.
Motori su BMW only, drugih nema. Trapovi isto tako.

Renault Terminator

Samo su cijene paprene maksimalno.Baš je skup za održavanje što jest-jest🙂.
Tri puta je skuplji od Renaulta za održavanje.Tako da priče kako su Francuzi skupi za održavanje čist mit.

Balkanboj

Skup je ovlašćeni servis. 50e sat.
Nezavisni nisu tako skupi.
Ni delovi nisu tako skupi, posebno kad uporedim sa nekim delovima iz Opel programa.
Odličan je BMW.
I barem znaš da si platio pravi inženjering. Jesu ponekad „over engendered“, ali baš zato ih i cenim.

Renault Terminator

Za sada se slažem sa tobom po pitanju BMW😁.Ako BMW bude jeo go.na i ne bude slušao,e onda se neću složiti sa tobom😄🍻