1. Home
  2. Vesti
  3. Prve fotografije baterijskog sedana s oznakom BMW Serije 3
Prve fotografije baterijskog sedana s oznakom BMW Serije 3
3

Prve fotografije baterijskog sedana s oznakom BMW Serije 3

737
3
Podelite sa prijateljima:

U elektronskoj bazi podataka koju neguje Ministarstvo industrije Narodne Republike Kine su se pojavile fotografije električnog sedana koji će nositi oznaku BMW i3 i koji bi trebalo da se za par meseci pojavi na tržištu, paralelno s uvođenjem i restilizovane konvencionalne verzije bavarske „trojke“.

Kina je najznačajnije prodajno tržiše Serije 3, što proizilazi iz podatka objavljenog na portalu CarSalesBase, gde je zabeležena prodaja od 146.799 primeraka ovog vozila i to u periodu od prvog dana tekuće godine do poslednjeg dana oktobra. S tom cifrom, BMW je uspeo da ostvari za 28,3% bolji rezultat od uporednog iz prošle godine, a ujedno je i najbolji među rivalima iz nemačke trojke. Tako je limuzina s oznakom Mercedes-Benz C Klase isporučen na 109.020 adresa, dok je Audi A4 dospeo do 103.920 kupaca.

Setićete se da su Kini nudi Serija 3 s produženim međuosovinskim rastojanjem usled čega se u imeni i pojavljuje sufiks L, ali svakako da osnova onaj sedan koji je svetu predstavljen s kraja 2018. godine na Salonu automobila održanom u Parizu.

Već taj podatak ukazuje da je polako došlo vreme za zatezanja bora limuzine iz generacije G20, ali nam je za sada dosutpno samo ono što je obelodanjeno u pomenutom registru kineskom ministarstva, gde su se pojavile slike električne verzije sedana. Sledeći nomenklaturu bavarske marke, novitet će poneti oznaku i3, na koji način se prati recept sproveden prilikom debija baterijskog krosovera BMW iX3.

Do ovog trenutka, već devet godina se na globalnom tržištu pod tom nalepnicom nudi urbani električni hečbek ekscentričnog dizajna i s karoserijom izrađenom u mnogim delovima od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima. To vozilo će uskoro biti povučeno sa scene, na koji način će se osloboditi ime namenjeno električnoj Seriji 3. O ovome se znalo još od novembra prošle godine.

Što se tiče samih fotografija novog BMW-a i3, tu zapravo nema nekih novina jer se radi o stilu konvencionalne, dobro poznate „trojke“. Elektromobil se odaje jedino brendiranom rešetkom (umalo da dodamo hladnjaka) s konektorom za struju i ramom izvedenom u plavoj boji. Zadnji branik je takođe drugačiji jer po prirodi stvari izostaju završeci izduvnih cevi.

Ostale novine će verovatno biti uobičajenog tipa, pa će tako stići i preoblikovane prednje svetlosne grupe smirenijeg dizajna, odnosno bez zasečenog donjeg dela u centralnoj zoni. Prednji branik je i sam modifikovan s produženim bočnim sekcijama izvedenim u stilu starijih Serija 5 i 7, a nalik takođe i onom što vidimo na liftbeku i4. Stil zadnjih signalnih grupa je, prema onom što vidimo, ostao isti.

Na zadnjem kraju je vidljiva i nalepnica i3 eDrive35 L. Kineski mediji izveštavaju o tome da to znači da će novitet imati samo jedan električni motor koji će pogoniti zadnju osovinu, a koji će odbacivati 250 kW odnosno 340 konjskih snaga. Najavljena je i implementacija sistema vazdušnog vešanja, uz najavu blagog prirasta u gabaritima, što bi bilo otprilike sve što znamo za sada. To praktično podrazumeva i odsustvo informacija o izgledu i organizaciji prostora u putničkoj kabini, ali je razumno pretpostaviti da će on biti replika viđenog kod pomenutog BMW-a i4.

Ali, s ovom verzijom „trojke“ nije „fora“ toliko ni dizajnu niti je u primenjenoj tehnologiji, već u tome da li će se kao prikazana pojaviti i na ostalim tržištima, ili će doći u nešto izmenjenom obličju. Ima mesta veri da će se reprizirati situacija s baterijskim krosoverom utemeljenim na konvencionalnoj Seriji 3 (BMW-om iX3 koji se nudi isključivo sa zadnjim pogonom), što bi značilo da ćemo ga videti i mi Evropljani.

Međutim, da bi provozali baterijsku „trojku“, Amerikanci će ipak morati da sačekaju potpuno nov naraštaj ove limuzine, što bi trebalo da se zgodi negde 2025. godine. Ta generacija će doći s platforme koja je podsenija specifičnostima elektromobilnosti, a očekuje se da ponudi autonomiju od 700 kilometara.

AutoRepublika

(737)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Isti kao i zadnjih 20 god. VW skola babuski.

Renault Terminator

Bravo BMW!!!!Strujaš a ostao klasična limuzina.Bravo.To cijenim.

Bungi

Zadnje lampe opasno liče na Hjundai Sonatu od prije7-8 godina i to nije baš pohvalno za jedan veliki i slavni BMW.Dovoljno ih je Đukec upropastio sa onim retro otvorima sad još i ovo.